rss
  • A tojássárgája káros hatása az érrendszerre

  • A tojás sárgája a táplálkozásban csaknem annyira káros az érrendszerre, mint a dohányzás - állítják kanadai kutatók. A Nyugat-Ontariói Egyetem 1200 alanyon végzett ultrahangos szívvizsgálatokat - férfiakon és nõkön vegyesen -, átlagéletkoruk 61,5 év volt. Az alanyokkal kérdõívet töltettek ki életmódjukról, étkezési szokásaikról, ételeikrõl. A kutatók arra jutottak, hogy az erek meszesedése, az érfalak rugalmatlanná válása 40 év felett lineárisan nõ, de rendszeres dohányzás és - a koleszterinben igen gazdag - tojássárgája fogyasztása mellett a növekedés jóval erõteljesebb.

    A felmérés szerint a heti három tojásnál többet evõknél lényegesen elõrehaladottabb volt az érfalak károsodása, mint azoknál, akik hetente legfeljebb két tojást ettek. David Spence - a felmérés vezetõje - elmondta, hogy a tojás sárgája nemtõl, vérnyomástól, dohányzástól, cukorbetegségtõl, testtömegindextõl függetlenül rontja mindenki ereinek állapotát.


    A tojás veszélyérõl már 60 éve folyik a vita. Az 1950-es esztendõkben kezdõdött "elmarasztalása" magas koleszterintartalma miatt. A hetvenes évek legelején kicsit rehabilitálódott, akkor az volt az uralkodó álláspont, hogy napi két tojás, azaz heti 14 még nem árt igazán, ám hamarosan - 1973-ban - heti háromra szigorodott a fogyasztási határmaximum. A kilencvenes évek aztán tojásbarátiak voltak, egészséges tápláléknak nyilvánult a "tyúkgyümölcs". A kanadai tanulmány nyomán most ismét sötét árny vetül a tojásevésre.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Tea ABC

    A hideg utcáról a lakásba lépve nagyon jól tud esni egy csésze gõzölgõ, illatos tea, amely ellazítja a testet és a lelket. Ahány teafajta, annyi hatás és hangulat. Érdemes megismerkedni velük! Teázni idõigényes dolog, valóságos szertartás, ha megadjuk a módját. A kapkodva leforrázott, félig kiázott, majd felhörpintett filteres tea persze nem az igazi. Egészen más élmény az illatos teafüvek között megtalálni és szabályosan elkészíteni a hangulatnak megfelelõt. A teázás népszerûségének egyik titka a változatosságban rejlik: ahány fajta, annyiféle ízvilág.

  • Néhány étel, ami segíti a fogyást

    Néhány étel, ami segíti a fogyástMindenki tudja, hogy több zöldséget és kevesebb cukrot kellene ennünk, kerülnünk kellene a gyorsételeket, hogy csak néhányat említsünk a fogyáshoz szükséges étrendi változtatások közül. A fogyást azonban a következő, zsírégetést bizonyítottan serkentő élelmiszerek étrendünkbe iktatásával is előmozdíthatjuk. Mind a négy kiválóan illeszkedik az egészséges fogyókúrás programokhoz. (Természetesen, ha valaki valamilyen alapbetegségben vagy allergiában szenved, az étrendi változtatások előtt feltétlenül beszélnie kell orvosával vagy dietetikusával.)

  • A nyári ételfertõzéseket jobb megelõzni!

    Nyaranta jelentõsen megugrik az életmérgezések, ételfertõzések száma, és nem csak a hírhedt szalmonella állhat a háttérben.

    A nagy melegben nem is kell különösebben nagy hanyagság ahhoz, hogy romlott, fertõzött élelmiszert fogyasszunk, éppen ezért még fokozottabban kell ügyelnünk a konyhai higiéniára.

    Íme egy-két jó tanács, hogyan tudod elkerülni a kellemetlen nyári betegséget!

  • Tejtermékek és húsok a táplálkozásban

    A szívbetegség elleni táplálkozásban a tejtermékeknél a kalcium szerepét érdemes kiemelni. A tej azonban a kalcium hasznosításához szükséges D-vitamint is tartalmazza, valamint A-, B2- és B12-vitamint.

    Emellett értékes fehérjeforrás, de válasszuk a kisebb zsírtartalmút. A sajtokat sem kell kerülni, de a szívbarát táplálkozás érdekében inkább a köményes, óvári, tenkes sajtot, mozarellát ajánljuk, ezeknek alacsony a zsírtartalma. Igen jó fehérjeforrások a húskészítmények. Napi B12-vitamin szükségletünknek 70 százalékát fedezik a húsok. Tartalmaznak B1-, B2-, B6-vitamint, cinket, vasat és niacint.

  • Őszi tisztítókúrák elengedhetetlen eleme a vörös szőlő

    Őszi tisztítókúrák elengedhetetlen eleme a vörös szőlőA vörös szőlő antioxidánsokban, illetve ásványi anyagokban bővelkedő héja és magja elmulasztja a gyomorpanaszokat, miközben jótékony hatásának köszönhetően tisztítja az emésztőrendszert. A vörös és fekete szemű szőlő magjában halmozottan található meg a sejtek regenerálódásáért felelős antioxidáns. Ezért a gyümölcs fiatalító, frissítő hatása gyorsan megtapasztalható. A vörös szőlő húsa kiváló magnézium és B-vitamin forrás, mely segít a stressz leküzdésében és a nyugalom megőrzésében.

  • 75 éves a Mikulás

    Ki hinné, hogy a vidám, rózsás arcú, fehér szakállú Mikulás mindössze 75 éves? A jól ismert figurát 1931-ben egy Haddon Sundblom nevû amerikai mûvész alkotta meg. A Mikulás története tulajdonképpen homályba vész. Egyes történészek szerint a negyedik századra nyúlik vissza a legenda, amikor Nicolas, a törökországi Myra elsõ püspöke gyermekszeretetérõl és a szegények iránti segítõkészségérõl vált ismertté. Ma már a Mikulás a világ sok táján tucatnyi változatban és néven létezik. Van ahol Santának, másutt Pere Noe:lnek, Kris Kringle-nek, Télapónak vagy Father Christmasnek nevezik.

  • Otthoni vitamin bombák

    A vitaminok létét az 1910-es években fedezték fel. Az elnevezés két latin szó összetételébõl alakult ki: a latin "vita" (élet) és az "amin" (nitrogéntartalmú vegyület) szavakból származik. A rendszeres vitamin-szedõk általában egészségtelenebbül táplálkoznak, hiszen úgy gondolják az ételek minõségére nem kell olyan nagy hangsúlyt fektetniük, mivel a vitaminok szedésével pótolják a hiányt. Ennek köszönhetõen nõ a betegségre való hajlamuk. A vitaminok csak a táplálékból felvett biológiai kísérõanyagok jelenlétében hatnak. Tehát célszerû vitamintartalmú rostokban gazdag, változatos étrendet fenntartani, hogy a betegségek messze elkerüljenek bennünket!

  • Földközi-tengeri diétával a kilók ellen

    Nemzetközi tanulmányok szerint a Földközi-tenger vidékének lakói - mindenek elõtt a Kréta szigetén élõk - számíthatnak a leghosszabb élettartamra.

    Táplálkozási szakértõk összeállítottak egy egészséges, a Földközi-tenger mellékére jellemzõ élelmiszerekbõl álló diétát: zöldségek, hal és kevés hús, mindezek mellé olívaolaj, fokhagyma, kenyér és némi vörösbor. Ez az étrend nem pusztán védi a szívet és az ereket a zsírok lerakódásától (érelmeszesedés), hanem vonalainknak is jót tesz, szemben a zsíros ételekkel.

  • Melegben a folyadékfogyasztás fontos!

    A vízfogyasztás fontosságára felhívó országos kampányt indított az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület és a Magyar Ergonómiai Társaság.

    Igyunk Juditra! - ez a mottója a kampánynak, amely arra utal, hogy Judit napja nyár derekára esik, amikor a különösen oda kell figyelni a megfelelõ folyadékfogyasztásra. A két szervezet számos vállalathoz juttatta el hírlevelét, amelyben felhívta a figyelmet a kérdés fontosságára. - Forró nyári napokon akkor is fokozott a folyadékigény, ha valaki nem érez szomjúságot - írják a tájékoztatóban.

  • Melyik zöldség mit gyógyít?

    A narancssárga színû élelmiszerek csökkentik a rákbetegségek kockázatát. A bíbor és sötétpiros ételek hozzájárulnak a szív és az erek egészségéhez.

    A betegségek elleni védelmet több fitotápanyag együttes hatása alakítja ki, és egy-egy fitotápanyag izolált állapotban sokkal kevésbé hasznos az ember számára, mintha elfogyasztaná a teljes élelmiszert, amelyben az megtalálható.

  • Öt egyszerû finomság gyerekeknek

    Szeretnél valami különlegeset, finomat csinálni a gyerekeknek? Néhány recept, ami sikeres lehet a gyerkõcök körében.

    Ajánlott gyermekzsúrokon, gyermekfoglalkozások alkalmával, biztos lehetsz benne, hogy élvezni fogják a kicsik.

    Ki tudja, lehet, hogy ekkor döntik majd el õk is szakácsok lesznek. Aztán anyuci majd örülni fog a mosásnál, de a gyermekek boldogsága mindennél fontosabb.

  • Az óvodások 40 százaléka passzív dohányos

    Visszafordíthatatlan károkat szenvedhetnek csemetéink!

    Több mint egymilliárd ember dohányzik a Földön, ám az elõrejelzések szerint ez a szám 20 év alatt megháromszorozódik. A másik adat, hogy minden ötödik ember a dohányzás következtében hal meg. Magyarországon minden ötödik ember a dohányzás következtében hal meg. Egy budapesti felmérés szerint az óvodások 40 százaléka passzív dohányos. Az országgyûlés 1999-ben alkotta meg a nem dohányzók védelmérõl szóló törvényt.

  • A zeller számos jótékony hatása az egészségre

    A zeller az egyik legtöbbet használt zöldség a háztartásokban, bár sokan csak a levesek ízesítésére használják, és azután kidobják, azonban számos jótékony hatással rendelkezik, ami miatt érdemes többet fogyasztanunk belõle. Nálunk a középkorban vált népszerûvé, de nem csak azért, mert remek fûszernövény, hanem számos jótékony hatást tulajdonítottak neki a gyógyászatban. Azonban ma már nem csak a népi gyógyászat leírásaira kell támaszkodnunk, mert bizonyítottan nagyon sok jótékony hatása van a szervezetünkre ennek a növénynek.

  • Barackbefőtt készítése

    Barackbefőtt készítéseNincs is annál jobb mint télen a polcról elővenni a saját magunk által elrakott házi barackbefőttet. Íme a folyamat: Először a felöntő levet készítsük el. A cukrot a vízzel felforraljuk, majd félretesszük hogy teljesen hűljön ki. Míg a felöntő lé hűl, előkészítjük a barackokat. Először az áztató léhez hideg vízben oldjuk fel a citromsavat. Ez azért kell, hogy ne színeződjenek el a barackok, hanem szép sárgák maradjanak. Most a barackokat válasszuk félbe, begyük ki a majgjukat és hámozzuk meg őket. A meghámozott barackokat tegyük a citromsavas áztató lébe, míg kihűl a felöntő lé.

  • Az édesburgonya segít stabilizálni a vércukorszintet

    Az édesburgonya segít stabilizálni a vércukorszintetKészíthetünk belőle édességeket, pitéket, megsüthetjük, megfőzhetjük vagy akár párolhatjuk is. Mindegy milyen elkészítési módot választunk, ez a tápláló gumós zöldség mindig finom és laktató lesz. Az „édes\" elnevezés ellenére, nem szerepel a cukorbetegek tiltó listáján, mivel a tanulmányok kimutatták, hogy az édesburgonya valójában segít stabilizálni a vércukor szintet és csökkenti az inzulin ellenállóképességet. Az édesburgonya rendelkezik az egyik legmagasabb A-vitamin tartalommal béta-karotin, vagyis karotinoidok formájában.

  • Csipkebogyóval a hideg ellen

    A csipkebogyó nagy hagyományokra tekint vissza a tradicionális orvoslásban. Erõs antioxidáns hatásának köszönhetõen védi egész immunrendszerünket, ezért érdemes télire beraktározni belõle! A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése. Bár a csipkebogyóban igen sok A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található, legfontosabb hatóanyaga mégis a természetes C-vitamin, mely részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erõsíti a vérerek falát, szilárdítja a kötõszövetet, fokozza a szervezet védekezõképességét, ellenállását a fertõzésekkel, betegségekkel szemben.

  • A vörösbor finom, elegáns, és lassítja az öregedést!

    Washington - A vörösbor egyik összetevõje kalóriadús táplálkozás mellett is véd egy sor, korral járó megbetegedéstõl. Javítja a szív állapotát, erõsíti a csontokat, megelõzi a szemen a hályog kialakulását - bizonyítja egy egereken végzett kétéves utánkövetéses vizsgálat eredménye.

    A reszveratrol nevû anyag, mely a polifenolok közé tartozik, a szõlõben, a vörösborban és a gránátalmában található meg nagyobb mennyiségben. Középkorú egereket fogtak kalóriadús étrendre amerikai kutatók, ráadásul az energiabevitel 60 százalékát zsírban kapták a kísérleti állatok.

  • 268 kilós hamburgert sütött, majdnem 2 millió forintnyi összeget kapott érte

    Valószínûleg hosszú távra beírja nevét a Guinness Rekordok Könyvébe a torontói Ted Reader, aki a világ eddigi legnagyobb, 268 kilós hamburgerét sütötte meg. A séf egy különleges, direkt erre a célra épített grillezõt használt, amiben beépített szerkezet forgatta a méretes húsdarabot. A behemót elkészítése hat órát vett igénybe.

    - A legnehezebb rész az volt, mikor a 139 kilós húspogácsát úgy kellett a közel ötvenkilós zsömlébe illeszteni, hogy közben ne essen szét.

  • A zöld tea késlelteti az emlõrák kialakulását

    Azoknak a kínai nõknek, akik fiatal koruktól kezdve rendszeresen ittak zöld teát, ritkábban és késõbb lett emlõrákjuk, mint azoknak, akik nem teáztak - derült ki az Annals of Epidemiology folyóiratban közölt tanulmányból. A régi korok kutatói szerint a tealevelekbõl készülõ italt félmillió éve ismerik az emberek. A különbözõ változatokból a zöld teának tulajdonítják a legtöbb gyógyító hatást. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal, az FDA eddig hat alkalommal kapott olyan kérelmet, hogy járuljon hozzá a zöld tea gyógyszerré nyilvánításához, de az ügynökség ezt még nem látta indokoltnak.

  • Céltudatos fiatalkor – A szülõk könnyen orientálhatják gyermeküket

    Mást sem hall manapság a gyermekes szülõ, hogy nagy a munkanélküliség és nehéz elhelyezkedni. Még ha õk maguk nem is érintettek a munkanélküliség témakörében, célszerû odafigyelni, hogy gyermekük olyan kompetenciákat sajátítson el élete során, melyekkel könnyen képes lesz elhelyezkedni. Aki ezt korábban átgondolja, gyermeke késõbbi boldogulását segítheti. Nem arról van szó, hogy már általános iskolás korában pályát kell választania a gyereknek, de nem árt, ha a szülõ tudja, gyermeke milyen készségekkel rendelkezik, melyeket fejleszteni lehet, és céltudatos iskolaválasztással a megfelelõ irányba terelni életpályáját.