Ráadásul az uborka egy õsi, frissítõ gyümölcs, melyet zöldségként fogyasztunk. Igen kevés kalóriát tartalmaz. Víztartalma eléri a 96%-ot, így részt vesz a szervezet vízháztartásának kiegyensúlyozásában. Gazdag nátriumban, vasban, foszforban, káliumban, kalciumban, szénhidrátban és vitaminokban (A1, B1, B2, B6, C). Káliumtartalma segíti a vesék mûködését.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az uborkának bõrre összehúzó és méregtelenítõ hatása van. A nyers uborka leve összehúzza a tág pórusokat, szárítja és nyugtatja a zsíros bõrt. Segítséget nyújt a szem alatti puffadás csökkentésében, és a sötét karikák megszüntetésében. Szebbé, üdébbé teszi a bõrt, így fiatalító hatású. Pár perc uborkapakolás és megjelenésünk fittebb, egészségesebb lesz. A bõrgyógyászatban is használják, krém vagy lemosó formájában a viszketés és hámlás gyógyulásában.
A zsenge uborkák már nem keserûek, mert nemesítés során a keserû ízt eltüntették. Fõként salátaként, dunsztolva savanyúságként, vagy nyersen fogyasztják. Elõszeretettel készítenek belõle levest, de közkedvelt különbözõ szendvicsek alapanyagaként is. Joghurttal összekeverve frissítõ mártást is készíthetünk belõle. Gyakran tálalják csípõs ételek mellé, hogy enyhítse a csípõsséget. Az uborkafajták körülbelül kétharmadát frissen fogyasztják, a maradék harmadot savanyítják, és még akkor szedik le, amikor kisebb.