2024.04.20. - Tivadar

Együnk magnéziumban gazdag ételeket

Együnk magnéziumban gazdag ételeket
Azoknál, akik magnéziumban gazdag ételeket fogyasztanak, mint a leveles zöldségek, a dió és a bab, csökken a stroke kockázata – állítja egy nemzetközi felmérés, amely 250 ezer embert vont be a kutatásba.

Ugyanakkor a szakértõk felhívják a figyelmet, hogy a vizsgálat kimondottan az ételekre vonatkozik, nem pedig a magnézium-kiegészítõ tablettákra – írja a Reuters. 'Az élelmi magnéziumbevitel fordítottan arányos a szélütés kockázatával' - mondta Susanna Larsson stockholmi kutatásvezetõ.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A szakértõk ugyanakkor a magnéziumpótlóktól való tartózkodást javasolják, mert a vizsgálat csak az élelmiszerekben megtalálható magnéziumforrásra vonatkozik. A kutatáshoz 250 ezer ember táplálkozási szokásait mérték fel és követték nyomon 11 éven keresztül az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában. Ezalatt az idõ alatt a résztvevõk körülbelül három százalékát, mintegy 6500 embert ért szélütés.

A tanulmány megállapította, hogy minden 100 milligramm, naponta élelmiszerrel bevitt magnézium kilenc százalékkal csökkenti a stroke kockázatát. Az elemzésbe bevont amerikaiak átlagosan 242 milligramm magnéziumot fogyasztottak naponta. A táplálkozási ajánlásokban ezzel szemben a 31 év feletti férfiaknak 420, a nõknek 320 milligramm magnézium elfogyasztását javasolják.

Forrás: OrientPress Hírügynökség
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!