2024.04.23. - Béla

A diétás, szénsavas üdítõk megnövelik a szívroham kialakulásának esélyét

A diétás, szénsavas üdítõk megnövelik a szívroham kialakulásának esélyét
A cukormentes, szénsavas üdítõktõl karcsúbb lehet derekunk, azonban azok, akik minden nap ezt isszák, nagyobb eséllyel kaphatnak szívrohamot, vagy stroke-ot egy új amerikai tanulmány szerint.

A kutatók arra jöttek rá, hogy az idõsebb felnõttek, akik minden nap ilyen italokat ittak, 44 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak szívrohamot. A kutatás arról nem számolt be, hogy a cukormentes, de nem szénsavas üdítõknek is hasonló hatásuk volna-e. A kutatócsapat 2,564, 69 éves vagy annál idõsebb new york-i felnõttet követett nyomon.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kezdetet követõ egy évtizedben 591 férfi és nõ szenvedett el szívrohamot, stroke-ot, vagy halt meg kardiovaszkuláris betegség következtében, beleértve annak a 163 embernek a 31 százalékát, akik diétás, szénsavas üdítõt ittak minden nap a kutatás elejétõl kezdve.

A kutatók megállapították, hogy a szénsavas, diétás üdítõk fogyasztása 44 százalékkal megnövelte a stroke és a szívroham kockázatát. Azonban azon résztvevõk 22 százalékánál, akik ritkán vagy egyáltalán nem ittak ilyen frissítõket hasonló problémák fordultak elõ. A tanulmány vezetõje elmondta: ha valóban ezek az italok állnak a problémák hátterében, az még nem világos, hogy miért. Néhány korábbi, egereken végzett kutatás eredménye alapján feltételezhetõ, hogy a nem természetes édesítõszerek megnövelik az étvágyat és így súlygyarapodást idéznek elõ. A kérdés viszont még fennáll: ez vajon az emberekre is igaz lenne? - írja a Foxnews.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!