A kapszaicin, az az anyag, amitõl a chili csípõs, egyszerre hármas hatást fejt ki: csökkenti a nyálkahártya duzzadtságát, elõsegíti a köpetürítést és csillapítja a fájdalmat.
Emlékezz csak vissza, hogyan folyt egybe orrod, szemed, szád, amikor a barátod egy kis jalapeno paprikát adott rágcsálni! Képzeld el ugyanezt a hatást, amikor a megfázástól teljesen el van dugulva a fejed.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Ugyancsak serkenti a szervezet kollagenáz és prostaglandin termelését, melyek a fájdalmat és a duzzanatot hivatottak mérsékelni. Torokgyulladásod van? Kapj be egy kevés Tabasco szószt! A chiliben C-vitamin is van. A chili valójában akár négyszer annyi C-vitamint is tartalmazhat, mint a narancs. A C-vitaminról pedig, mint látni fogjuk, bebizonyosodott, hogy lerövidíti a megfázás idõtartamát.