2024.04.20. - Tivadar

Káposzta: Az egészségünk forrása lehet

Káposzta: Az egészségünk forrása lehet
A káposztafélék a keresztes virágúak családjába tartozó többi zöldséggel együtt (kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, brokkoli, karalábé, retek, torma) vitaminokban igen gazdagok.

A legtöbb vitamin a külsõ, sötétebb levelekben található. Sok C-vitamint, K-vitamint, ß-karotint, B1-vitamint, folsavat és E-vitamint tartalmaznak, s a bennük lévõ kalcium mennyiség is jelentõs. A kelkáposzta vastartalma is számottevõ, azonban a vas felszívódása a növénybõl nem olyan jó, mint pl. a húsokból.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Sok élelmi rost van benne, s a magas rosttartalom csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rosszindulatú daganatok, a felnõttkori cukorbetegség, a székrekedés, a vastagbél-divertikulózis (kiöblösödés) és a székrekedés kialakulásának a kockázatát. Az viszont hátrányos lehet, hogy fokozott bélgázképzõdést okozhat, s az erre érzékeny egyénekben felfúvódást idézhet elõ.

Már évtizedekkel ezelõtt kimutatták, hogy Afrikában, ahol magas az élelmirost-bevitel, a divertikulózis és a vastagbélrák elõfordulása igen ritka. Összefüggést mutattak ki a rostbevitel és bizonyos hormonfüggõ daganatok, pl. prosztatarák, illetve a mellrák elõfordulása között is. Az is igaz persze, hogy amelyik étrend élelmi rostokban gazdag, az egyéb segítõ összetevõket is tartalmaz (pl. kalcium, folsav, antioxidánsok stb.), amelyek szintén védõ hatásúak.

A káposztáról, de a keresztes virágúak mindegyikérõl is azt tartják, hogy olyan, ún. antikarcinogén vegyületeket tartalmaznak, amelyek önmagukban is szerepet játszanak a rosszindulatú daganatok megelõzésében. Elsõsorban a gyomor, a bélrendszer, a tüdõ, az emlõ és a petefészek rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek megelõzésében hatékonyak.

A rendszeres káposztafogyasztás hatására állítólag a vastagbélpolipok visszafejlõdését is kimutatták. A népi gyógyászat kiterjedten alkalmazza. Nyersen fogyasztva (kéntartalmú anyagainak köszönhetõen) gyomorfekély gyógyítására is alkalmazzák. A káposzta levelét borogatásokra, reumatikus fájdalmak kezelésére is használják.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!