Az aszpartám, a népszerû édesítõszer körüli vita még az 1990-es években kezdõdött. Akkoriban ugyanis egyre többen fordultak orvoshoz megmagyarázhatatlan tünetekkel, amelyeket végül az orvosok az édesítõszerrel hoztak összefüggésbe.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Egy új tanulmány szerint az aszpartámot tartalmazó termékek rákot, illetve vetélést is okozhatnak. Az Európai Bizottság tisztviselõi nemrég ezért arra kérték az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot - röviden EFSA-t -, hogy vizsgálja felül az aszpartámmal foglalkozó kérdést 2020-ig.
A vegyülettel kapcsolatos aggodalmakat egyébként az egyik összetevõje, a metanol okozza, ami közismert idegméreg. A szervezetbe kerülve ez a veszélyes anyag két további, szintén káros anyagra, hangyasavra és formaldehidre bomlik, utóbbit mellesleg a holttestek kémiai tartósításához használják. A brit szakértõk ezzel kapcsolatban az év elején mégis meglepõ érvekkel álltak elõ. Szerintük még a hosszú távú aszpartám fogyasztása sem valószínû, hogy káros, a metanol ugyanis a zöldségekben és a gyümölcsökben is megtalálható. Akárhogyan is, az Európai Bizottság nemrég arra kérte az EFSA-t, hogy a 2020-as felülvizsgálatot minél hamarabb végezzék el.