Használata a 17-18. században terjedt el.
A hagyma számtalan legenda ihletõje, valamint évszázadok óta gyógyszernek tekintik, mára a hagyma jótékony hatását tudományosan is bizonyították.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A vöröshagymát külsõleg és belsõleg is alkalmazhatjuk. A népi gyógyászatban használták hurutos- és légúti megbetegedések, emésztõrendszeri bántalmak, magas vérnyomás kezelésére.
A vöröshagyma enyhítheti a megfázás tüneteit, mivel csökkenti az orrdugulást. Illóolajai a légutak nyálkahártyájának mirigyeit hígan folyó nyák termelésére késztetve fellazítják a légutakban lerakódott, besûrûsödött nyákréteget. Asztmaellenes hatását mind laboratóriumi kísérletekben, mind élõ szervezetben bizonyították.
Segít a fehérjék, szénhidrátok, zsírok lebontását, csökkenti a vérnyomást, vizelethajtó és vérképzõ hatása is van.
A kutatók vizsgálják a hagymának a rákkal szembeni védõhatását is, mivel úgy vélik, hogy kénvegyületei gátolhatják egyes tumor sejtek (elsõsorban gyomor, bõr) növekedését, burjánzását. A hagyma tartalmaz bizonyos fitovegyületeket (allicinokat, izotiocianátokat és bioflavionokat /pl. kvertecint/), amelyek az eddigi vizsgálati eredmények alapján olyan enzimek termelésére késztetik a májat, amelyek ártalmatlanná tesznek egyes rákkeltõ anyagokat, mások kiürülését meg segítik.
Tanács: köhögés, megfázás esetén keverjünk össze vastag hagymakarikákat barna cukorral, 12 óra után a keletkezõ lébõl fogyasszon naponta többször egy-egy evõkanállal.