2024.04.25. - Márk

Ízisz szent növénye, a hagyma

Ízisz szent növénye, a hagyma
A vöröshagyma egyike a legõsibb termesztett növényeknek, hiszen már Egyiptomban is ismerték. Az egyiptomi hieroglifákon a termékenység és a növekedés szimbólumaként szerepel.
Használata a 17-18. században terjedt el.
A hagyma számtalan legenda ihletõje, valamint évszázadok óta gyógyszernek tekintik, mára a hagyma jótékony hatását tudományosan is bizonyították.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A hagymában B1,B2, C-vitamin és nikotinsav, ezenkívül vas, jód, kálium, kalcium, foszfor, szelén és cink található benne.
A vöröshagymát külsõleg és belsõleg is alkalmazhatjuk. A népi gyógyászatban használták hurutos- és légúti megbetegedések, emésztõrendszeri bántalmak, magas vérnyomás kezelésére.
A vöröshagyma enyhítheti a megfázás tüneteit, mivel csökkenti az orrdugulást. Illóolajai a légutak nyálkahártyájának mirigyeit hígan folyó nyák termelésére késztetve fellazítják a légutakban lerakódott, besûrûsödött nyákréteget. Asztmaellenes hatását mind laboratóriumi kísérletekben, mind élõ szervezetben bizonyították.

Segít a fehérjék, szénhidrátok, zsírok lebontását, csökkenti a vérnyomást, vizelethajtó és vérképzõ hatása is van.

A kutatók vizsgálják a hagymának a rákkal szembeni védõhatását is, mivel úgy vélik, hogy kénvegyületei gátolhatják egyes tumor sejtek (elsõsorban gyomor, bõr) növekedését, burjánzását. A hagyma tartalmaz bizonyos fitovegyületeket (allicinokat, izotiocianátokat és bioflavionokat /pl. kvertecint/), amelyek az eddigi vizsgálati eredmények alapján olyan enzimek termelésére késztetik a májat, amelyek ártalmatlanná tesznek egyes rákkeltõ anyagokat, mások kiürülését meg segítik.

Tanács: köhögés, megfázás esetén keverjünk össze vastag hagymakarikákat barna cukorral, 12 óra után a keletkezõ lébõl fogyasszon naponta többször egy-egy evõkanállal.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!