Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Levesünket forrón tálaljuk, a halhúst a lével együtt fogyasztjuk. Szegeden cseresznyepaprika is mindig kerül a tányérba. Egy pohárka száraz fehérbor, vagy rosé igazán ünnepélyessé teheti lakománkat!
Hozzávalók (4 személy részére):
1 kg vegyes hal (ponty, keszeg)
Halbelsõség (ikra, tej)
3 nagy fej finomra vágott vöröshagyma
2 evõkanál szegedi pirospaprika
2 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 evõkanál zsír
Cseresznyepaprika
Ízlés szerint só
Jó étvágyat a szegedi halászléhez!
A hal fogyasztás kapcsán érdekes:
A halak húsa laza szövetszerkezetû, könnyen emészthetõ, magas víztartalma miatt azonban gyorsan romló táplálék. Kedvezõ energia- és zsír-, valamint átlag 15-20%-os fehérjetartalma révén - megfelelõ konyhatechnológia alkalmazása mellett - a testtömeg-csökkentõ étrendekbe is jól beilleszthetõ.
Halolaj
A halolaj - a hal fajtájától függõen, de jellemzõen a tengeri halaké - kisebb-nagyobb mértékben tartalmaz olyan ún. többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3 zsírsavakat), melyek élettani szempontból rendkívül jelentõsek. Az emberi szervezet nem tudja elõállítani ezeket az esszenciális zsírsavakat, így táplálékaink révén kell hozzájutnunk a megfelelõ mennyiséghez. Igazolt hatásuk, hogy
- gátolják a vérrögképzõdést,
- mérsékelik a vérzsírszintet,
- szabályozzák a vérnyomást, ezáltal képesek csökkenteni a koszorúér megbetegedések veszélyét.
A halfogyasztás jótékony hatásai
A kutatások szerint azok között, akik hetente egyszer vagy többször ettek tengeri halat, 52%-kal kisebb volt a szívhalál elõfordulása, mint a havonta egyszer fogyasztók körében. Magyarországon, ahol a halálesetek több mint felének a hátterében szív- és keringési betegség áll, ez a tény különösen sokat mondó lehet.
Az ómega-3 zsírsavak között van, amelyik befolyásolja az agy és a szem fejlõdését is. A terhesség utolsó szakaszában ezek a zsírsavak felhalmozódnak az embrió agyában, emiatt a koraszülötteknél - ahol ez a fejlõdési stádium kimarad - szükség van az ómega-3 zsírsavak pótlására anyatej, vagy tápszer révén. A várandós és szoptató anyák számára így különösképpen ajánlott a tengeri halak fogyasztása.