rss
  • A méz pergetése

  • A méz egyik legfontosabb táplálékunk. Elsõ jelek a Cromagnoni õsember sziklarajzáról származnak. A Fáraók korában legértékesebb adománynak tartották. A görögöknél Isten eledele néven emlegették. Hippokratész mennyei csodaszernek titulálta, sõt kozmetikumként is emlegették Rómában. Az egyik legjobb energiaforrásunk, hiszen közel 80 százalékban szõlõ és gyümölcscukrot, 18 százalékban vizet, s csak néhány százalékban tartalmaz szacharózt. Ennek következtében gyorsan szívódik fel.

    loading...

    A kaptárban a méhek a nektárt méhsejtbe teszik. Ekkor még a magas víztartalmú nektárt a méhek sûrítik és elpárologtatják a fölösleges víz mennyiséget. Ha a méz megfelelõen megsûrûsödött, a méhek a sejteket viasszal borítják be. Párologtatásakor a répacukor két kisebb cukorra, szõlõcukorra és gyümölcscukorra bomlik le. Ennek hatására lesz a méz elég tömény ahhoz, hogy élesztõk és más mikroorganizmusok ne szaporodjanak el benne. A párologtatást a kaptárban a fiatalabb munkásméhek végzik. A kaptárból a páratartalmat pedig szárnyaik csapdosásával ventilátor módon hajtják ki.

    A káros, nem mézbe való anyagokat mézgyomrukban szûrik ki. A nektár a cukron kívül más vegyületeket is tartalmaz, amelyek különbözõ ízt és illatot kölcsönöznek a mézeknek.
    Ha méz víztartalma elérte a megfelelõ szintet - melyet a méhész abból állapít meg, hogy a mézes sejtek több mint fele viasszal le van fedve - s a méhek a szükségesnél több nektárt gyûjtöttek, akkor kezdõdik meg a pergetés.

    A szó utal a technikára, ugyanis a mézes kereteket centrifugális erõnek teszik ki, s kicsapódik a méz a pergetõ falára, mely a gyûjtõ edénybe folyik. A folyamat megkezdése elõtt viszont el kell venni a mézes lépeket a méhektõl, melyet féltve õriznek. Ehhez segítség a méhésznek a méhész overál és a füstölõ, mellyel megfélemlíti a méheket. Az elszedett mézes kereteket egy a méhektõl elzárt helységbe szállítják, ahol megkezdõdik a lefedett sejtekrõl a viasz réteg eltávolítása. Ezután kerül a keret a pergetõbe.

    A kipergetet mézet megszûrik a viaszmorzsáktól, s tároló edénybe kerül. Pár nap állás után a még mézben maradt levegõ és viaszdarabkák a méz tetejére kerülnek a méz nagy fajsúlya miatt. Ennek eltávolítása után beszélünk termelõi mézrõl.

    Fontos megemlíteni, hogy minden egyes folyamatnál be kell tartani a higiéniai szabályokat. A mézzel érintkezõ edényeknek pedig saválló rozsdamentes anyagból kell készülnie.
    Ahhoz hogy a termelõi méz a fogyasztóhoz jusson már nincs más hátra mint a méz palackozására.




Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A legjobb energetizáló táplálkozási tippek

    Gondoltad volna, hogy az étel nem csupán tápanyagokat rejt, hanem életerõt is? A távol-keleti étkezési hagyományok szerint táplálkozásunkkal nemcsak egészségünket, hanem a lelkiállapotunkat is befolyásolhatjuk. Ezt te is megtapasztalhatod, ha megismerkedsz a zen gasztronómiával! Szakácsmûvészet, amely a testet, a lelket és a szellemet egyaránt szolgálja – így lehetne összefoglalni a zen táplálkozás lényegét. A zen filozófia a harmónia elérését tartja a legfõbb célnak, mégpedig úgy, hogy az ellentétes energiák kiegyenlítésére törekszik, mind az étkezésben, mind pedig az életvezetésben.

  • Grillezzünk a szabadban!

    Hiába minden szervezés, ha nem ügyelünk kellõképpen az alábbiakra - A grillezés alapszabályai: A szabadtéri, nyílt tûzön végzett sütés gyors mûvelet. Fontos, hogy a sütés megkezdése elõtt olvassuk végig a receptet, és ellenõrizzük, minden alapanyag és eszköz kéznél van-e, amire szükségünk lehet. 1. A grillezés sikerének titka a kellõ hõfokú parázs. Ezért a faszenet a sütés megkezdése elõtt 30-40 perccel be kell gyújtani. A jó parázs izzóan vörös, és csak vékony szürke hamu borítja a felszínét.

  • A zöldség- és gyümölcsleveknek fontos szerepük van a táplálkozásban

    A zöldség- és gyümölcsleveknek fontos szerepük van a táplálkozásbanNapjainkban óriási a választék dobozos gyümölcslevekből. Ám sokan egészségtudatosságból az adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentes, száz százalékos termékeket részesítik előnyben. Manapság frissen préseltnek nevezzük azokat a leveket is, amelyeket nem gyümölcspréssel, hanem gyümölcscentrifugával állítunk elő. A zöldség- és gyümölcsleveknek fontos szerepük van a táplálkozásban, de napi egy-két pohárnál többet nem érdemes fogyasztani belőlük, hiszen energiatartalmuk magas. A szomjat továbbra is inkább vízzel kell oltani.

  • Hamburger koleszterincsökkentõvel?

    A gyorséttermekben engedélyezni kellene, hogy koleszterincsökkentõ gyógyszerrel együtt árulják a hamburgert és a sült krumplit, így a fogyasztók azonnal semlegesíthetnék is az ilyen ételek káros hatását.

    A hatóanyagról "McStatin" névre keresztelt reformburger olyan védelmet nyújthatna az egészségtelen ételek rabjainak, mint a vezetõknek a biztonsági öv vagy a cigarettázóknak a füstszûrõ.

  • Miért megy tönkre a fagyasztott étel?

    Az ételek megromlásáért alapvetõen két tényezõ tehetõ felelõssé. Az egyik a mikoorganizmusok (elsõsorban baktériumok) jelenléte, melyek elszaporodva minõségromlást okozhatnak, és ételmérgezést is elõidézhetnek. A másik tényezõ az élelmiszerben jelenlévõ enzimek mûködése, melyek a fehérjéket és egyéb molekulákat lebontva teszik tönkre idõvel az ételt. Mind az enzimek, mind a mikroorganizmusok ténykedéséhez megfelelõ hõmérséklet-tartományra van szükség; túlságosan meleg és túlságosan hideg környezetben a romlási folyamatok lelassulnak.

  • Füstölthalízû fagylalt a londoni Harrods-áruházból

    London - Füstölthalízû fagylalttal kedveskedik a vevõknek a híres londoni Harrods-áruház. Aki már járt az említett áruházban, az tudja, hogy a sokemeletnyi árúk között szegény és gazdag is megtalálja a foga alá valót.

    Az áruház Nagy-Britannia 20 jellegzetes tájételének fagylaltváltozatát kínálja a következõ napokban. Elsõként három skót ínyencség: a füstölt hal, egy omlós sütemény, valamint a disznósajt és hurka ötvözete, a haggis jelenik meg jeges nyalatként. Az összes fagylaltot természetes alapanyagok felhasználásával készítik el.

  • Nem mindegy, hogy mit eszünk edzés után

    A rendszeres mozgás karbantartja a testünket és a lelkünket. A mozgás fontos az egészséges élet megõrzéséért, de a legjobb hatást csak akkor érhetjük el, ha a magunkhoz vett táplálék is a legmegfelelõbb számunkra.

    A szakemberek tanácsai szerint nem az a legfontosabb, hogy állandó és rendszeres edzést végezzünk, hanem szervezetünk szempontjából lényegesebb az edzésmunka elvégzése után elfogyasztott étel. Ugyanis az anyagcserénk egy fizikai terhelés után alapvetõen más jellemzõket mutat, attól függõen, hogy milyen ételeket eszünk.

  • A vietnámi konyha

    A vietnámi konyha laktató és változatos.

    Leginkább az különbözteti meg a kínai konyhától, hogy a fogásokat nem öntik nyakon szósszal, hanem a közös tálból pálcikákkal kiküzdött falatot magunknak kell belemártani a külön felszolgált öntetekbe. Minden étkezés levessel (pho) kezdõdik, ezután sertés-, marha-, csirke -és vadhúsból, csigából, halból és tenger gyümölcseibõl választott második fogás jön, zöldségkörettel és rizzsel. Baguette-rajongók örülhetnek, mert a francia gyarmatosítóknak köszönhetõen ez a francia kenyértípus Vietnámban is ismert.

  • A hosszú élet titka: séta a parkban

    Fél óra napi séta öt évvel hosszabíthatja meg életünket, számolt be egy legújabb életmód-kutatás, amelyet az Egészségügyi Világszervezet rendelt el. Egészségügyi szakemberek szerint a séta vagy a kényelmes tempójú kerékpározás hosszú távon is jótékony hatással van az egészségre.

    A WHO szerint Nagy-Britanniában és Dániában készült kutatások azt mutatják, hogy még az enyhe testmozgás, sõt, a házimunka is meghosszabbíthatja életünket, akár öt évvel is. Szakemberek azt remélik, hogy a rengeteg, tévé elõtt lustálkodó e hír hallatán kimozdul majd, és többször fog tenni valamit egészsége érdekében.

  • Megvan a húsvéti tojásrekord

    Megszületett a magyar hímestojás-rekord. Hétfõn délben hitelesítették azt az ezerötszáz kiállított alkotást, amelyeket Mosonyi Éva pécsi tojásíró készített. Ezzel új kategóriát állítottak fel a magyar rekordok történetében, a következõ lépés pedig a Guiness-rekord lesz. Az alkotó azt a célt tûzte ki maga elé, hogy összegyûjtse és rendszerezze a Kárpát-medence írott tojásmintáit, amit valódi tojásokra rá is festett. Mára a gyûjtemény elérte az 1500 darabot, ami hazai rekord.

  • Amit a francia konyháról tudni kell

    A francia konyha alapvetõen a római kori, valamint az olasz sütés-fõzési módszereket vette át, és fejlesztette tovább, mely utóbbit fõleg az uralkodói osztály igényei indították el.

    Ebben a tevékenységben különösen XIV. Lajos fõudvarmestere, Béchamel márki jeleskedett olyannyira, hogy mára már a francia lett a gasztronómia nyelve. Miután a XVI. századi francia konyhát a pazarlás jellemezte, a kor elõrehaladtával szükségessé vált némi reformáció.

  • Vérnyomáscsökkentés céklával

    Vérnyomáscsökkentés céklávalKözismert tény, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás védelmet nyújt a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Különösen a zöld levelű zöldségek és a cékla véd a szív- és érrendszeri betegségektől, és azt feltételezik, hogy a jótékony hatásokért a magas nitráttartalom lehet a felelős. A cékla olyan vegyületet is tartalmaz, mint a betalain, ami antioxidáns tulajdonságai miatt, szintén hozzájárulhat a magas vérnyomás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemhez.

  • A csokoládé története

    Amerikában az aztékok már jóval az Európai hódítók elõtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolatl-lal kínálta Cortést.

    A fûszeres ital alapanyagai kakaó, víz, fahéj, ánizs, chili és kukoricaliszt volt. Az 1500-as években Spanyolországnak kakaóbehozatali monopóliuma volt. Az ital receptjét titkosan kezelték, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották. Ausztriai Anna királyné, XIII. Lajos francia király feleségeként hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.

  • Egészségtudatos fogyasztó

    Megtudható milyen a félzsíros, kemény sajt, hogy kell kinéznie a virslinek, vagy azt is, mit várhatunk el egy valódi gyümölcslétõl. Az élelmiszerek egészségi állapotunkra gyakorolt hatásával, a biztonsággal kapcsolatosan az egészségtudatos fogyasztó egyre több kérdést tesz fel a szakembereknek, és magának is - vélekedett Henter Izabella diétetikus legutóbbi elõadásában, s egyben felhívta a figyelmet a Magyar Élelmiszerkönyvre, amely a téma részleteivel és a kapcsolatos törvényekkel ismerteti meg az érdeklõdõket.

  • Ezekkel az ételekkel könnyebben megy a fogyás

    Ezekkel az ételekkel könnyebben megy a fogyásTudtad, hogy több mint egy tucat olyan étel létezik, melyek csökkentik az étvágyat és a cukor iránti éhséget, felgyorsítják az anyagcsere folyamatokat, és segítik a fogyást? Ráadásul sokaknak ezek közül egyéb egészségjavító hatásuk is van. 1. Tojás – Felejtsd el a reggeli bagettet vagy vajas kenyeret! A tojás tele van proteinnel, amely telítettség érzetet biztosít, így sokkal tovább bírjuk étkezés nélkül. Ráadásul a protein segít a vércukorszint szinten tartásában, így előzve meg, hogy ránk törjön a hirtelen éhség.

  • Lombikhús állatok vágása nélkül - a jövõ a mûhús?!

    Sülthusi mûhusiból?!

    Ma már nem csak a sci-fi filmekben létezik a Petri-csészében növesztett csirkefalat. Egy kutatócsoport rájött, hogyan lehet laboratóriumi körülmények között nagy mennyiségben ehetõ húst elõállítani.

    A kutatás során két teljesen új szövettani technikát vetett be Jason Matheny, a Marylandi Egyetem doktorandusza. Ezek segítségével egy nap megvalósítható a mesterségesszövet-elõállítás, írta a BBC.

  • A citrom nem csak egészséges, de jót tesz a bõrnek és a fogaknak is

    A citromnak sok egészségügyi elõnye ismert már évszázadok óta. A két legnagyobb ismérve, hogy antibakteriális és immunerõsítõ hatású.

    A citrom sokféle tápanyagot, de elsõsorban citromsavat, kalciumot, magnéziumot, C-vitamint, bioflavonoidokat és pektint tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert, de segít a fertõzések leküzdésében is. A téli idõszakban ezen kiemelkedõ tulajdonságainak köszönhetõen rendkívül fontos a szerepe az egészségmegõrzésben, a betegségek elleni küzdelemben.

  • Zsíros ételek

    Chipsek, csokitorta, vagy egy böcsöletes szelet zsírosdeszka hagymával?

    Összefut a szánkban a nyál, ha csak rájuk gondolunk. Ausztrál kutatók azt állítják, megtalálták az okát: a zsír, ha nem is a hetedik világcsodája, de lehetséges, hogy a hatodik alapíz. Kisiskolás korunk óta tudjuk, hogy nyelvünk öt alapízt tud érzékelni, az édest, a sóst, a savanyút, a keserût és a nátrium-glutamát ízét, vagyis az umamit.

  • Mégsem egészségtelen a zsír

    Messzirõl elkerüljük a zsiradékot tartalmazó élelmiszereket?

    Néhány fajtájuk valóban formás alakodat fenyegeti, és számtalan betegség kockázatát rejti. Azonban egyes olajfélék kiváló fiatalság-õrzõ tulajdonságot rejtenek. Használd õket bátran, és energiaszinted növekedése, bársonyos bõröd meggyõz a hatásukról. Folyékony aranynak nevezték az ókori egyiptomiak a hidegen sajtolt növényi olajokat, és a jelzõ valóban tükrözi egyedülálló tulajdonságaikat.

  • Allergének a karácsonyi asztalon

    Közeleg a karácsony és a gondos háziasszonyok már kezdik tervezgetni, hogy mi kerül az ünnepi asztalra. Amit lehet, elõre megvásárolnak, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen mindenrõl gondoskodni. Vendégeket várunk, de sajnos lehetnek köztük olyanok, akik allergiásak valamilyen ételre. Mire kell miattuk odafigyelni? A hal tipikus karácsonyi étel, van, aki az ünnepet el sem tudja nélküle képzelni. Ám a halra többen allergiásak lehetnek. Õket nem szabad kínálgatni, hogy "csak egy falatot kóstoljál meg", mert még kis mennyiség is súlyos reakciót (fulladást, nehézlégzést, kipirulást, kiütéseket) válthat ki.

loading...