A befõttek titka nem csak az ízükben, hanem a külsejükben is rejlik. Szánjunk idõt arra, hogy igazán ízletes és különleges befõtteket és savanyúságokat készítsünk, amelyek majd jól fognak mutatni a spejzban és a család asztalán is.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
5 kg õszibarack (lehetõleg kemények)
3 l víz
90 dkg cukor
1 kisebb citrom leve (ettõl nem fog megbarnulni)
szalicil
7 db befõttes üveg (7,2 deciliteresek)
befõzõ celofánlapok
Elkészítés:
A barackokat meghámozzuk, félbevágjuk és leválasztjuk a magjáról, majd citromos vízbe áztatjuk pár percre.
A citromos vízbõl kiszedve és lecsurgatva barackokat szétosztjuk az üvegekbe (jó szorosan) és még a maradék citromos levet is kicsöpögtetjük az üvegekbõl.
A vizet a cukorral együtt felforraljuk, majd még melegen ráöntjük az üvegekbe tett barackokra (az üvegek teljesen legyenek tele).
Egy késhegynyi szalicilt teszünk a víz tetejére, celofánnal lefedjük, legumizzuk és rátekerjük a fedõket.
Dunsztolás: egy nagy lábasban elõmelegítünk vizet, beletesszük az üvegeket, ezt egy konyharuhával lefedjük és addig melegítjük, míg az üvegekben el nem kezd gyöngyözni a cukros víz.
Az üvegeket 12 órán keresztül a vizes dunsztban, a lábasban kell hagyni, míg teljesen ki nem hûl.
Száraz, hûvös, sötét helyen tároljuk.
A befõzéseknél nagy figyelmet kell szentelni a tisztaságnak. A befõzésre szánt gyümölcsöket jó alaposan többször át kell mosni. Természetesen a befõttes üvegeket és a lezáró tetõket is fertõtleníteni kell.