rss
  • Gazdag galambleves

  • Egy finom, zöldségekben gazdag húsleves megfelel az egészséges táplálkozás kívánalmainak, mivel elegendõ energiát szolgáltat és tartalmazza a legfontosabb tápanyagféléket, mint a fehérjét (hús), szénhidrátot (tészta, burgonya), rostot (zöldségek), ásványi anyagokat és vitaminokat, melyek a levesben feloldódva könnyebben felszívódnak.

    A húsleves a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan fogása, amely sokféle húsból készülhet.

    A húsokat megmosom, a zöldségeket megpucolom, a zöldeket összekötöm. A megfelelõ nagyméretû fazékba a húst felteszem fõni annyi hideg vízben, hogy bõven ellepje, de a zöldségeknek maradjon hely. Nagyon fontos, hogy amikor a leves habozni kezd, mindenképpen teaszûrõvel szedjük le a habot a leves tetejérõl, különben a levesünk zavaros lesz.

    Amikor felforrt a víz, takarékra veszem, éppen annyira, hogy csak gyöngyözzön. Amikor már majdnem megfõtt a hús, akkor az elõkészített zöldségeket is beleteszem. Ízlés szerint sózom, ételízesítõvel és szemes feketeborssal ízesítem.

    Grízgaluskával vagy levestésztával tálalom.

    Hozzávalók:
    3 fiatal galamb
    4-5 db sárgarépa
    4-5 db fehérrépa
    1 db közepes karalábé
    1 db közepes zellergumó
    1 db nagy krumpli
    1 nagy fej vöröshagyma
    1 csokor petrezselyem összekötve fehér cérnával
    1 csokor zeller zöldje összekötve fehér cérnával
    1 db paradicsom (fagyasztott is lehet)
    1 db zöldpaprika
    10-15 szem egész feketebors
    kevés zöldborsó
    ételízesítõ

    majoránna



Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Fogyókúra főzelékekkel

    Fogyókúra főzelékekkelA főzelékeket sokan nem részesítik előnyben, nem rajonganak érte, pedig nagyon fontos része az egészséges táplálkozásnak, hiszen jól elkészítve rengeteg értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, s nem utolsó sorban könnyen emészthető, így fogyasztása egyáltalán nem terheli meg a szervezetet. Amennyiben pedig kisebb módosításokkal készítjük, remek és tartalmas részét képezheti fogyókúránknak is. Elsősorban a liszt, a cukor és a só alkalmazását kell mellőznünk, illetve legalább korlátok közé szorítanunk.

  • Terhesség alatt tilos a mogyoró

    Ha a leendõ anyuka várandóssága alatt sok mogyorót eszik, nagyobb eséllyel alakul ki gyermekénél a mogyoróallergia – állítják amerikai kutatók.

    Scott Sicherer, a New York-i Mount Sinai orvostudományi egyetem munkatársa és kutatócsoportja öt Egyesült Államokbeli helyszínen vizsgált meg 500 gyereket, akiknél az orvosok tej- vagy tojásallergiára gyanakodtak. A szakértõk a 3-15 hónapos babáknál nem gyanakodtak a mogyoróallergiára, már csak azért sem, mert a gyerekek többsége soha nem is evett mogyorót.

  • A csokoládé története

    Amerikában az aztékok már jóval az Európai hódítók elõtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolatl-lal kínálta Cortést.

    A fûszeres ital alapanyagai kakaó, víz, fahéj, ánizs, chili és kukoricaliszt volt. Az 1500-as években Spanyolországnak kakaóbehozatali monopóliuma volt. Az ital receptjét titkosan kezelték, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották. Ausztriai Anna királyné, XIII. Lajos francia király feleségeként hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.

  • Szilveszter: Ételek és italok

    Szilveszter: Ételek és italokHa csak néhány főre kell főzni, a dolog nem bonyolult. Ha azonban nagyobb társaságra, érdemes olyan szilveszteri receptekkel készülni, amelyek a vendéglátó dolgát is egyszerűvé teszik. Ha bármilyen, a szokásostól eltérő (4+ fõ) létszámra készülünk szilveszterkor, válasszunk olyan ételeket, amelyek egyszerűen, gyorsan, és előre elkészíthetőek, vagy szinte teljes egészében elkészíthetőek és laktatók. A tipikus magyar szilveszteri ételek valamelyike garantáltan megjelenik minden család asztalán.

  • Keveset alszik, sokat eszik?

    Érdemes eleget aludnia annak, aki meg akarja õrizni karcsúságát, hiszen egy friss kutatás szerint többet esznek a kialvatlan emberek. Az American Journal of Clinical Nutrition címû szakfolyóirat legutóbbi számában közölt tanulmány szerzõi úgy vélik, hogy az alváshiány lehet az egyik környezeti tényezõ, amely a járványos méreteket öltõ elhízás hátterében áll.

    Francia kutatók tizenkét átlagos testsúlyú, egészséges fiatalember étkezését, alvását és energiafelhasználását követték nyomon kétszer 48 órán át.

  • Ciprus ízei

    Ciprus három kontinens találkozásánál fekszik, és már ez is elég magyarázat arra, hogy miért érte olyan sokféle hatás a ciprusi konyhát, azonban ha vetünk egy pillantást a történelmére,akkor azonnal kiderül hogy hány hódító fordult meg a szigeten. Akik erre jártak, azok hozták magukkal a receptjeiket is. A ciprusi konyha leginkább a göröghöz hasonlít, de felfedezhetjük a török, örmény, arab, olasz, francia és angol hatást is. Ezeknek az ízeknek a kombinációját élvezhetjük a mai ciprusi konyha remekmûveit ízlelgetve. A ciprusi konyha nagyon különleges.

  • Készítsünk tradicionális olasz pizzát! + recept!

    Az igazi, tradicionális pizza igazából egy roppant egyszerû folyamat végeredménye: hagyományosan a vidéki földmûvesek étke volt, liszt, víz, kis só, méz/késõbb paradicsom, olivaolaj, kerti-fûszerek. Természetesen ahogy minden országban a sajátosságok, itt is egy-egy ételtípus elkészítése egészen más irányokba fejlõdött tovább az alapreceptbõl, lásd pl: napoletana pizza - az elsõ paradicsomszószos pizza. Mivel egy egyszerû, könnyen de sokféleképpen elkészíthetõ dologról van szó, ezért megpróbálom csak az olaszországi általános szempontok szerint bemutatni a pizzakészítés folyamatát..

  • Együnk szívünk egészségére

    A szívbetegségek miatt bekövetkezett halálozás a vezetõ halálokok közt szerepel mind férfiak, mind pedig nõk körében. A betegség kialakulásának okai legtöbb esetben a helytelen, mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott cukrozott és zsíros ételek fogyasztása és a stressz. Léteznek azonban egyszerû lépések, melyek segítségével szívünk egészsége megõrizhetõ. Táplálkozási tanácsadók, újabb és újabb diéták hirdetik a hosszú élethez vezetõ legbiztosabb utat. Valójában nem könnyû választanunk, s valljuk be õszintén, ha létezik egyszerûbb megoldás, akkor arra szavazunk.

  • A sajt lehet penészes, szagos mégis szeretjük

    A sajtokról az elsõ írásbeli megemlékezés a suméroktól és a Bibliából származik. Feltehetõ, hogy készítését más-más idõkben és helyeken a különbözõ népek egymástól függetlenül találták fel. Az antik népeknél a kifejt tejet az elejtett állatok kitisztított gyomrában tárolták. Ez a tejalvasztási mód a kaukázusi népeknél még ma is megtalálható. Ez az alvadt "tej" tekinthetõ a sajt õsének. A gyomorban való tárolást az ember fejlõdésével felváltották a cserépedények, ebben azonban nem aludt meg a tej. Felfedezték azonban, hogy ha a tejbe az oltógyomor egy darabkáját belelógatják, akkor a tej megalszik.

  • A zöldborsó sokoldalú felhasználhatósága

    A zöldborsó a táplálkozásunk egyik alappillére. Nem csak a sokoldalú felhasználhatósága, hanem az egyszerû termesztése miatt is. Valamennyi család étrendjének alapja a zöldborsó. A hüvelyben megbújó zsenge szemeket akár nyersen is fogyaszthatjuk - ahogyan azt eleinte is tették -, de csupán a képzeletünk szabhat határt a felhasználási módoknak. Egyszerre készíthetünk belõle elõ- és fõételt, esetleg salátát. Amennyiben saját magunk szeretnénk megtermeszteni a zöld harapnivalót, akkor sem kell aggódnunk, ugyanis a zöldborsó nem válogat a talaj és az idõjárások között sem.

  • Szobanövények és az allergia

    Az Allergy folyóiratban publikált adatok alapján a nyugati országok lakosságának megközelítõleg 40 százaléka szenved az allergia rhinitis, másnéven szénanátha tüneteitõl.

    Az allergia rhinitis okozta orrfolyás, tüsszögés az esetek mintegy 20 százalékában a szobanövények által kiváltott mellékhatásként lép fel. Egy 1985-ben készült tanulmány szerint a fikuszok családjába tartozó Ficus benjamina , másnéven csüngõágú fikusz nedvébõl, annak száradása után a latex szerkezetéhez hasonló, allergén molekulák jutnak a lakás légterébe.

  • Túl sok só van a kenyérfélékben

    A legtöbb só, amit az emberek elfogyasztanak, a kenyérfélékbõl származik – állítja a CDC, az amerikai Járványvédelmi és Megelõzési Központ legújabb jelentésében.

    Ugyanis az Egyesült Államokban a só fogyasztása olyan népszerû ételekhez kötõdik, mint a péksütemények, felvágottak, pácolt húsok, pizza, baromfi, levesek, szendvicsek sajt, tészta és a snack-félék, vagyis a perec és a chips. A tanulmány, amely közel hétezer résztvevõvel készült, megállapította, hogy bár a kenyér adagonként nem tartalmaz túl sok sót.

  • A zsidó konyha érdekességei

    A zsidó konyha tartalmazza talán a legtöbb elõírást az ételek elkészítésére és tálalására vonatkozóan. Éppen ebben rejlik különlegessége. A zsidók számára fogyasztható, azaz kóser ételek eredete az ókori Izraelig nyúlik vissza és sajátosságai a Biblia számos vallási elõírásában, gyökereznek. A zsidó étkezési törvények nem csak a test étrendjét szabályozzák, hanem a lélek épülését is szolgálják. Az elõírások többségét Mózes ötödik könyve tartalmazza, és ezekhez a vallásos zsidó családok ma is ragaszkodnak.

  • Fogyj banánnal! Tévhit, hogy hízlal!

    A sárga energiabomba remek fogyókúrás étel, hiszen nem tartalmaz zsírt vagy koleszterint, viszont rendbe teszi emésztésed, és segít leküzdeni a stresszt is. Fáradtság, energiahiány, fakó, sápadt bõr, hajhullás, teltségérzet... Mindezek tipikus jelei annak, hogy szervezeted elfáradt, méreganyagokkal túlterhelt, és hogy külsõ segítség nélkül már nem képes tökéletesen megbirkózni az elfogyasztott kalóriákkal, a kívülrõl bejutott vagy szervezetedben felszabaduló káros anyagokkal és a vég nélküli stresszel.

  • A francia konyha

    A francia konyha az egykori római birodalomból átmentett, valamint az olaszoktól átvett sütési-fõzési módszerekre vezethetõ vissza. Ezeket a hagyományokat az uralkodó osztályok igényei további fejlõdésre késztették. Különösen XIV. Lajos fõudvarmestere, Béchamel márki fejlesztette az udvari konyhát igen magas színvonalra. Ebben az idõben vált ki elsõbbséggel a francia konyha a többi nemzet konyhái közül. Kialakulásának kedvezett, hogy Franciaországban a konyhán szükséges nyersanyagok nagy bõségében álltak rendelkezésre.

  • Étel vagy tabletta formában érdemes vitamint fogyasztani?

    Érdemes kikérni az orvos véleményét, mielõtt bárki fokozott vitamin- vagy ásványianyag-pótlásba kezd, különösen, ha állandó gyógyszert szed, valamilyen betegséggel küzd, vagy az idõsebb korosztály tagja. A túl sok vitamin és ásványi anyag ugyanis problémákat okozhat bizonyos laborvizsgálatoknál, illetve megzavarhatja a betegségekre szedett gyógyszerek hatását. A vitaminok és ásványi anyagok úgynevezett mikrotápanyagok, amelyekre a szervezetnek szüksége van kis mennyiségben, de egyenletes eloszlásban. E tápanyagok többségét a szervezet maga nem tudja elõállítani.

  • Koktélban is finom a biztonságos szex

    Nem feltétlenül kell karibi nyaralás a totális felfrissüléshez! Tengerpart helyett megteszi egy finom koktél-ital is! Ha megvannak az alapanyagok, bátran nekifoghatunk mi magunk is otthonunkban hûsítõ finomságokat mixelni!

    A nyári nagy melegben jól esik egy finom frissítõ koktél. Ha ötlet híján van, akkor válasszon az alábbi receptek közül, hogy a vendégeit is meglephesse egy hangulatfokozó, kellemes itallal. Ha nem jönnek össze a dolgok, kérje ki egy bármixer tanácsait!

  • Mégsem véd meg a rostgazdag étel!

    Aki rostban gazdagon táplálkozik, nem feltétlenül veszi elejét a divertikulózis (vastagbél nyálkahártyájának zsákszerû kitüremkedése) kialakulásának.

    Az alacsony rosttartalmú ételekkel azonban mindez lehetséges egy új kutatás szerint, mely ellentmond a több évtizedes orvosi gyakorlatnak. Az Észak-Karolina Egyetem orvosi karának kutatói több mint 2100 beteg adatait elemezték a 30-80 éves korosztályból. Mindegyikükön vastagbéltükrözést hajtottak végre járóbeteg-ellátás keretében 1998 és 2010 között. Kikérdezték õket étrendjükrõl, bélmozgásaikról és a testmozgás mennyiségérõl.

  • Enni, enni, enni

    Táplálkozási szokásainkat tekintve igen rosszul állunk, ennek következményeként sok az elhízott ember. Általánosságban elmondható, hogy az evés szinte pótcselekvés az életünkben. Igazából legtöbbünk nem is veszi észre, milyen rossz szokásokat vett fel, csak értetlenül áll a mérleg mutatta szám elõtt. Amíg ezeket a rossz berögzõdéseket nem tudatosítjuk, addig igen kicsi az esély, hogy hatékonyan változtatni tudunk rajta. Eszünk például, ha már tele vagyunk...

  • Fogyókúrához kiváló gyümölcs az eper

    Fogyókúrához kiváló gyümölcs az eperRemek szomjoltó, kiváló fogyókúra esetén, mivel jóllakottság érzését kelti, valamint vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában, fokozza a méregtelenítési folyamatot. A bőrbe dörzsölve bőrápoló hatású, eltávolítja az elhalt hámsejteket, napozás után hűsíti a bőrt, és véd az ultraibolya sugárzástól is, de kedvező hatással van a bőrzúzódásokra is. Fogfehérítés esetén is alkalmazható, fényesek és fehérek lesznek a fogak tőle. Pépesített földieperrel kell átdörzsölni a fogakat hetente egyszer.