2024.04.20. - Tivadar

Ételkészítési fogalmak és eljárások II.

Ételkészítési fogalmak és eljárások II.
Olyan mûveleteket, fortélyokat mutattam be az elsõ részben, mint az abálás és a blansírozás. Ezek az eljárások segítik a kezdõ, avagy gyakorló háziasszonyok munkáját.
Fõzési módszereket, technikai fogásokat ismertetek a továbbiakban is, amik egyszerûsítik mindennapi konyhai tevékenységeinket.

A fõzési módszerek helyes kiválasztása nagyon fontos, hiszen sokkal ízletesebbek lesznek ételeink és jobban megõrzik a táplálékban lévõ értékes anyagokat.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Hirtelen sütés: az ételt gyorsan, kis mennyiségû zsiradékban sütjük ki vagy pirítjuk meg egy tepsiben vagy serpenyõben. Állandóan kevergetjük, forgatjuk vagy dobáljuk, hogy ne ragadjon és ne égjen le. A cél az, hogy a hozzávalókat kívülrõl pirítsuk annyi idõ alatt, amíg a belsejük megfõ. Ehhez közepes vagy magas hõfokra van szükség. Az olaj bírja a hirtelen sütéshez szükséges hõfokot. Ízesítésként egy kis vajat tehetünk az olajba, de a hirtelen sütéshez soha ne használjunk margarint vagy vajat magában, mert megég, mielõtt az étel megpirulna.

Karamellizálás: a cukrot kis mennyiségû vízben nagyon magas hõmérsékleten (150 °C és 180 °C között) addig fõzzük, amíg barna és folyékony nem lesz. A színe lehet világosbarna vagy sötétbarna. A jellegzetes ízû, karamellizált, vagy más néven égetett cukrot különféle desszertekhez vagy szószokhoz használhatjuk. Bánjunk vele igen óvatosan, mivel az olvadt cukor súlyos égési sérüléseket okozhat, ha lecsöpög.

Zsírral öntözés/kenés: elsõsorban húsok és szárnyasok készítésekor meglocsoljuk a húst fõzés közben, vagy folyadékot – zsiradékot – viszünk fel ecsettel vagy kanállal a felületére. Ez az eljárás segít megtartani az ételek nedvességtartalmát, ízesít és vonzó külsõt kölcsönöz az ételeknek. Általában olvasztott vajat, serpenyõben visszamaradt pecsenyezsírt, húslevet vagy ezek kombinációját használjuk, amihez esetleg fûszereket, ízesítést is adhatunk.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!