A kulcsszó a mértékletesség: a nõk napi egy, a férfiak pedig két pohár bort ihatnak meg nemhogy büntetlenül, de kifejezetten saját egészségük érdekében. A mérsékelt borfogyasztás ugyanis serkenti az úgynevezett jó koleszterin, a HDL termelõdését, és lassítja az érfali lerakódások kialakulását.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A száraz vörösboroknak és a savasabb fehér boroknak étvágyfokozó hatása jelentõs, ezért kiválóak aperitifnek, gyógyszernek tekinthetõk a gyomorsavhiányos, étvágytalansággal küzdõ felnõtt embernek.
A cukorbetegeknek sem tilos a szolid borozás: a legtöbben ihatnak azokból a borokból, amelyekben a cukortartalom nem magasabb 20 grammnál, amelybõl 16 gramm fruktóz. A pontos adatok jellemzõen megtalálhatók a borosüveg címkéjén.
A bor fertõtlenítõ hatására már az ókorban rájöttek: Julius Caesar felcserei például bort itattak a katonákkal a hadjáratok alkalmával, hogy elkerüljék a táborokban terjedõ tífuszt és kolerát, és a harcosok valóban ellenállóbbá váltak a járványokkal szemben. Vizsgálatok azóta bebizonyították, hogy tífuszt okozó baktériumok néhány perc alatt elpusztulnak a borban.