Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Clarita Odvina (University of Texas Southwestern Medical Center) és munkatársai két, nagyjából hasonló citráttartalommal rendelkezõ gyümölcslé, a narancslé és a limonádé fogyasztásának elõnyeit hasonlították össze a vesekövek kialakulása szempontjából.
A három részbõl álló vizsgálatban tizenhárom önkéntes vett részt, akik közül kilencen egészségesek voltak, négynek viszont már korábban is volt veseköve. A véletlenszerû sorrendben zajló egy hetes vizsgálati fázisok során a résztvevõk a napi háromszori étkezés mellett minden alkalommal három és fél deciliter folyadékot ittak: az egyikben csak desztillált vizet, egy másikban csak limonádét, míg egy harmadikban csak narancslevet.
A vizsgálati fázisok során - amelyek között háromhetes szüneteket tartottak - a résztvevõk mindvégig alacsony kálcium- és oxaláttartalmú ételeket ettek, mivel a kálcium- és az oxalátbevitelnek szintén nagy jelentõsége van a vesekövek kialakulása szempontjából (a vesekövek kb. 80%-a kálcium-oxalát kõ). A fázisok közötti szünetekben a résztvevõktõl vér- és vizeletmintákat vettek annak érdekében, hogy meghatározzák citráttartalmukat.
Az eredmények azt mutatták, hogy a narancslé megnöveli a vizeletben található citrát mennyiségét, a limonádénál ezzel szemben nem tapasztaltak ilyet. A vizelet citrátkoncentrációja azért fontos a vesekõ szempontjából, mert semlegesítõ hatása miatt meggátolja a húgysav és a kálcium-oxalát kikristályosodását, vagyis a kõképzõdést.
Odvina szerint a narancslé és a limonádé hatásában megfigyelt különbség magyarázata a gyümölcslevek citrátvegyületeinek eltérõ összetételében keresendõ: míg a narancs- és a grapefruitlében a citrát káliumionok kíséretében van jelen, addig a limonádéban vagy az áfonyalében hidrogénionokkal együtt, citromsav formájában található meg. "A hidrogénionok által keltett, savas kémhatást okozó pozitív töltések ellensúlyozzák a citrát semlegesítõ hatását, a káliumionok viszont nem befolyásolják a kémhatást. Ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni azokban az esetekben, amikor nem mindegy, hogy mekkora a választott étrend citráttartalma" - mondta Ovinda.
origo