A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felsõ légúti megbetegedések megelõzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertõtlenítõ, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza. Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentõ hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történõ együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni mûtétek elõtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentõt szedõ betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.
Népi megfigyelés, hogy a hagyma bõrön történõ külsõdleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertõzések kezelésében. Érzékeny bõrû egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bõrgyulladás jelentkezhet bõrkiütés, bõrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendõ. Érdemes elõször csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bõrreakció.
Bár humán klinikai eredmények nem támasztják alá a hagyma vércukorszintet és inzulin termelõdést befolyásoló hatását, ennek ellenére cukorbetegek esetében ajánlott hagymakivonatot tartalmazó készítmények szedése esetén a vércukorszint rendszeres ellenõrzése
Hogyan használjuk?
Lé: A növény levelét préseljük ki, majd adjuk kefirhez, joghurthoz.
Pesto: Vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal, keverjük ki. Jól zárható üvegbe tegyük, hûtõszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!