Lauren Haar, a Cincinnati Egyetem végzõs hallgatója doktori disszertációjához egereken kísérletezett. Az egereken végzett munkát olyan emberi megfigyelések alapján indították, melyek magyarázata jelenleg sem ismert. A vizsgálat eredményeit a Experimental Biology 2011 kongresszuson ismertette.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A fiatal doktornõ és munkatársai csak hímnemû egerekkel dolgoztak, mert korábbi adatokból ismert, hogy a nõstény egerek hormonjai befolyásolhatják a zsíranyagcserét. A kezelt egerek olyan étrendet kaptak, melynek kalóriatartalmából 60 százalék telített zsírból adódott.
Egy héttagú egércsoport 24 órán át kapta a zsíros kosztot, a többi csoport pedig egy-, két-, illetve hat hétig ette ugyanezt. Végül volt egy kontrollcsoport is, amelyik hat héten keresztül a szokásos, vegetáriánus egértápon élt. A kísérlet végén az egereken szívinfarktust idéztek elõ és szívüket a legkorszerûbb módszerekkel megvizsgálták.
A sok zsírt tartalmazó tápot két hétnél rövidebb ideig kapott egerek szíve 73 százalékkal kisebb mértékben károsodott a mesterségesen okozott infarktus után, mint azon társaiké, melyek hat héten át ezt ették, vagy azoké, melyek közönséges, gyakorlatilag zsírt nem tartalmazó egértápon éltek.
Ráadásul azok az állatok, melyek 24 óráig fogyasztottak zsíros ételt, majd visszatértek az egészségesnek vélt táphoz, szintén bizonyos mértékben védettebbnek bizonyultak, mint a többi csoport tagjai. Ez azt bizonyította, hogy a szívizom számára, a rövid ideig érvényesülõ, magas zsírtartalmú étrend védelmet jelenthet.