Leginkább az különbözteti meg a kínai konyhától, hogy a fogásokat nem öntik nyakon szósszal, hanem a közös tálból pálcikákkal kiküzdött falatot magunknak kell belemártani a külön felszolgált öntetekbe. Minden étkezés levessel (pho) kezdõdik, ezután sertés-, marha-, csirke -és vadhúsból, csigából, halból és tenger gyümölcseibõl választott második fogás jön, zöldségkörettel és rizzsel. Baguette-rajongók örülhetnek, mert a francia gyarmatosítóknak köszönhetõen ez a francia kenyértípus Vietnámban is ismert.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Vietnámban fõ táplálék a rizs, amelynek sok fajtáját használják - természetesen nem késsel-villával, hanem evõpálcikával. Sok vízinövényt is felhasználnak levesek és fõzelékek készítésére és a különféle édesvízi- és tengeri halak, békák, csigák, rákok is megtalálhatók az étlapokon.
A vietnámiak sok fûszert és illatos növényeket használnak. Ezek közül legelterjedtebb az erjesztett hallé (nuoc mam), amelyet pici tengeri halakból erjesztéssel, nagyüzemi módon állítanak elõ. Szaga az európai orr számára furcsa, íze azonban már kellemes, ráadásul sok foszfor található benne, ami fontos a szervezetnek. Az európaiak számára sokszor okoznak megbotránkozást a különbözõ, kutyából készülõ specialitások, kutyatartók kétszer is gondolják meg, hogy belekóstolnak-e egy négylábúba.