rss
  • Együnk, hogy laposabb legyen a hasunk!

  • Akik laposabb, feszesebb hasat szeretnének, fogyasszanak teljes kiõrlésû termékeket - javasolja a szakértõ.

    Az alma típusú elhízást nemcsak esztétikai okokból érdemes elkerülni, de a jelentõs egészségügyi kockázatok miatt is. Ehhez pedig a mozgás mellett hasznosak lehetnek bizonyos élelmiszerek. A Pennsylvania State University 50 elhízott személyt vont be egy táplálkozási szempontból összeállított vizsgálatba. A nõket és férfiakat egyaránt egy 12 hetes, csökkentett kalóriatartalmú diétára fogták, miután két csoportra osztották õket.

    Az egyik csoport finomított gabonákból, fehérlisztbõl készült élelmiszereket fogyasztott, míg a másik teljes kiõrlésû gabonákon élt: zabpelyhen, árpán, száz százalékban teljes értékû kenyéren, tésztán és barna rizsen.

    12 hét után mindkét csoportban hasonló mértékû fogyást tapasztaltak, átlagosan 3,6 - 5 kilót. Ám a teljes kiõrlésû termékek fogyasztó személyek határozottan többet adtak le a hasuk körüli zsírrétegbõl. Ez az eredmény pedig nem csak esztétikailag fontos, de legalább annyira az egészség szempontjából.

    A káros alma

    Már számtalan tanulmány bizonyította, hogy az úgynevezett alma típusú, hasi elhízás kifejezetten káros többek közt a szív mûködése szempontjából. Sõt, a hasra rakódott zsírréteg az egyik jellemzõje az "elhízás-járvány" miatt tömeges méreteket öltõ metabolikus szindrómának is. Ez az a tünetegyüttes, amely jelentõs növeli a cukorbetegség, a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

    A hasi zsír szintén kapcsolatba hozható az erek krónikus gyulladásával, amely szintén a szívinfarktus és a stroke elõszobája lehet. Az egyetemi kutatások szerint a teljes kiõrlésû élelmiszereket fogyasztóknál jóval alacsonyabb volt krónikus gyulladást jelzõ markerek aránya is - így a C-reaktív fehérjéé, a CRP-é (ez a fehérje jelenik meg a vérben a gyulladásos folyamatoknál).

    Megvizsgáltak a Pritikin Program szerint táplálkozó nõket is (ez szintén egy teljes kiõrlésû termékekre épülõ diéta), és kiderült, hogy már két hét alatt 45 százalékkal zuhant a CRP szintjük. Ráadásul ez a táplálkozási program jelentõsen csökkentette a metabolikus szindróma klinikai diagnózisát mind a felnõtteknél, mind a gyerekeknél.

    Egyéb elõnyökre is fény derült: bebizonyosodott, hogy mivel a teljes értékûen táplálkozók jóval több élelmi rostot fogyasztottak, így csökkentették a szívkoszorúér-betegségek rizikóját is. Az Archives of Internal Medicine szerint ugyanis a rostok segítenek megõrizni a szív egészségét. Ezt az állítást egy 400 ezer fõt vizsgáló tanulmánnyal bizonyították, amely kilenc éven követte a személyek táplálkozási szokásait.

    Mozgás nélkül nem megy

    "Valóban nem lehet eléggé hangsúlyozni az egészséges táplálkozás szerepét, hiszen ma már rengeteg bizonyíték szól a rostban gazdag zöldségek, gyümölcsök és a teljes értékû gabonák fogyasztása mellett. Ugyanakkor a váltást sosem szabad csakis rövid távú diétákra szorítani, mindig az életmódot kell megreformálni, amelynek legfontosabb építõköve a rendszeres mozgás" - hangsúlyozza Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértõje.

    "Ráadásul a kockás has sosem csak a diétától alakul ki, hanem a kardio- és a rezisztencia edzések eredményeként. A sportolás pedig az étkezéshez hasonlóan, radikálisan csökkenti az alma típusú elhízás okozta egészségügyi kockázatokat" - teszi hozzá a szakértõ.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Fitten tart és számos betegségtől megvéd a banán

    Fitten tart és számos betegségtől megvéd a banánA banán három természetesen előforduló cukorfajta – a répacukor, a szőlőcukor és a gyümölcscukor – mellett rostokat tartalmaz, melynek köszönhetően azonnali, hosszan tartó energiát képes biztosítani a szervezet számára. Szakemberek megállapították, hogy mindössze két banán 90 percnyi testedzéshez elegendő energiát juttat a szervezetbe, nem csoda hát, hogy az élsportolók körében is igen kedvelt ez a gyümölcs. Ám nem ez az egyetlen jótékony hatása: amellett ugyanis, hogy kellő energiával lát el, még fitten is tart és számos betegségtől megvéd.

  • Tippek az egészséges uzsonnához

    Tippek az egészséges uzsonnáhozEbéd és vacsora között általában elég sok idő telik el és egyáltalán nem mindegy mit fogyasztunk a két étkezés között. Nemcsak egészségtelen lehetőségek közül választhatsz: van néhány tippünk amit elfogyaszthatunk a két étkezés között és ráadásul még egészségesek is. 1. Gyümölcsös joghurtos ital: Egy csészényi gyümölcsöt keverj össze 3/4 pohárjoghurttal és egy csésze tejjel, mandulatejjel vagy gyümölcslével. Extraként akár lenmagot is lehet hozzáadni, az növeli a tápértékét. Összeturmixoljuk és kész is!

  • Varázslat a Karácsonyi asztalon

    A karácsonyi lakoma nem csupán a gyomor kellemes megtöltését szolgálja, hanem jelképes ereje is van. Mindenekelõtt a családtagok, a rokonság összetartása a célja. A legtöbb háznál régen is nagy volt a vendéglátás, finom falatok, jóféle italok kerültek a karácsonyi asztalra...

    Szinte valamennyi karácsonyi ételnek volt mágikus jelentése. A borsó, a mák bõséget ígért; a fokhagyma védte az egészséget; a dióval rontást véltek elhárítani, sõt jövendöltek is belõle, hogy ki lesz beteg a következõ évben; a méz az életet édessé tette; az alma az egység, egészség, szépség, szerelem szimbóluma volt.

  • A németek bírják legtovább a sörözést

    Gondoltad volna, hogy a németek bírják legtovább? És azt, hogy a magyarok a legudvariasabbak? Pedig igaz! A SABMiller, a Dreher Sörgyárak Zrt. anyavállalata átfogó felmérést készített Európa országainak sörözési szokásairól. A kutatásból kiderül, hogy egy átlagos hétköznap este a németek söröznek a legtovább. Német barátaink esténként közel 11-ig ülnek a korsók mellett. Ezzel szemben, mi magyarok már fél tízkor abbahagyjuk az aranyló nedû kortyolgatását. Európa legrendszeresebb sörivói a spanyolok, õk átlagosan 163-szor söröznek egy évben, azaz minden másnap lecsúszik egy korsó, habzó nedû a torkukon.

  • Mely ételek tartalmazzák a legtöbb antioxidánst?

    Ételeink kiválasztásakor számos szempontot vehetünk figyelembe: legyen finom, tápláló, egészséges vagy éppen alacsony kalóriatartalmú. Ajánlatos azonban az antioxidáns-tartalomra is figyelni, amelyet az ORAC érték segítségével adhatunk meg. Egy táplálék antioxidáns-tartalmát, ORAC-mutató (oxygen radical absorbance capacity, szabadgyök-megkötõ kapacitás) adja meg. Az ORAC értékeket feltüntetõ táblázatot 2007-ben hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok Mezõgazdasági Minisztériuma, a táblázatban 277 élelmiszer szerepel.

  • Megfelelõ táplálkozás, megfelelõ élelmiszerekkel

    Az egészségmegõrzés mára külön tudományággá nõtte ki magát, melynek egyik eleme a korszerû táplálkozás lett. A nemzetközi trendeknek megfelelõen megszületett a funkcionális élelmiszer fogalma, melyek fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához.

    A funkcionális élelmiszer - a European Commission Concerted Action on Functional Food Science meghatározása szerint - a megfelelõ táplálkozásélettani hatásokon felül más pozitív hatást is gyakorol a szervezetre: az egészséget növeli, a közérzetet javítja, és/vagy csökkenti bizonyos betegségek kockázatát.

  • Levesbetétek

    A levesben lévõ alapanyagokon kívül belefõzött jellemzõ nyersanyag vagy készítmény (pl. tésztafélék, rizs, burgonyagombóc), amely fokozza a leves telítõértékét, energia- és tápanyagtartalmát, növeli élvezeti értékét.

    Egyeseket közvetlenül a levesbe fõzünk, például a csipetkét, galuskát, másokat külön fõzünk ki, és csak közvetlenül a tálalás elõtt tesszük a levesbe - daragaluska, májgaluska -, de vannak olyan levesbetétek is, amelyeket külön tálalunk a leveshez, hogy mindenki tetszése szerint vegyen belõle.

  • A frissen fogyasztott körte jó hatással van az agyműködésre

    A frissen fogyasztott körte jó hatással van az agyműködésreA körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint. Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására. Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész testre. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat.

  • Feng Shui a konyhában

    A Feng Shuit a kínai császárok uralmuk fenntartására titkos eszközként használták évezredekkel ezelõtt. Mao Ce Tung, hogy védje hatalmát, Kínában betiltotta e tudomány gyakorlását, õ maga viszont aktívan tanulmányozta.

    Ha ez a többezer éves tudomány mindmáig fennmaradt, és nálunk is ismertté vált, adjunk esélyt magunknak egy sikeres, harmonikus, kiegyensúlyozott élet megteremtéséhez! Kezdjük ezt a konyhában!

  • A cékla jótékony hatásairól - receptekkel

    A népi gyógyászatban már régóta ismerik és alkalmazzák a céklát, többek között vérképzésre. Emellett méregtelenítõ és súlycsökkentõ hatású is. Mindemellett védelmet nyújt a rák több válfajával, fõként a gyomorrákkal szemben.

    Bár a hagyományos orvoslás képviselõi egészen a múlt századig „nem vették komolyan” a céklát, ma már számos betegség esetén javasolják annak fogyasztását, kiegészítõ kezelésként. A cékla a benne lévõ B-vitaminnak és folsavnak köszönhetõen jótékony hatással van az idegrendszerre, valamint a hámszövet és a nyálkahártya állapotára.

  • A hús csak mértékletes fogyasztás mellett egészséges

    A hús alapvetõ emberi élelmiszer. Soha nem volt olyan olcsó, és soha nem fogyasztották olyan nagy mennyiségben, mint napjainkban. A húsfogyasztás az utóbbi 40 évben világszerte megháromszorozódott.

    A hús egy fontos táplálék. Értékes fehérjéket, vitaminokat, és sok vasat szolgáltat szervezetünknek. Azonban a hús fajtájától és az elkészítési módtól függõen lehet egészséges és egészségtelen étel is. Függ ez a benne rejlõ zsíroktól, sótól, tartósító szerektõl és az esetleges antibiotikumoktól.

  • Nem mindegy, hogy mivel eteted a babádat!

    Sok tejtermék és hús gyermekkorban: erõsebb csontok felnõttkorban

    New York - A sok tejterméket és húst fogyasztó gyerekekbõl erõsebb és egészségesebb csontozatú felnõttek lesznek - erre az eredményre jutott egy bostoni kutatók által publikált tanulmány.

    A gyermekként naponta legalább kétszer tejterméket fogyasztó fiúk és lányok csontjai kamaszkorukra sûrûbbek lettek, mint olyan kortársaiké, akik kevesebbet vettek magukhoz.

  • Otthoni vitamin bombák

    A vitaminok létét az 1910-es években fedezték fel. Az elnevezés két latin szó összetételébõl alakult ki: a latin "vita" (élet) és az "amin" (nitrogéntartalmú vegyület) szavakból származik. A rendszeres vitamin-szedõk általában egészségtelenebbül táplálkoznak, hiszen úgy gondolják az ételek minõségére nem kell olyan nagy hangsúlyt fektetniük, mivel a vitaminok szedésével pótolják a hiányt. Ennek köszönhetõen nõ a betegségre való hajlamuk. A vitaminok csak a táplálékból felvett biológiai kísérõanyagok jelenlétében hatnak. Tehát célszerû vitamintartalmú rostokban gazdag, változatos étrendet fenntartani, hogy a betegségek messze elkerüljenek bennünket!

  • A világ leghizlalóbb ételei

    Kíváncsi arra, melyek azok az ételek, amelyek garantáltan elhízáshoz vezetnek? Számos hír kering egyik-másik hozzávalóról, gyümölcsrõl, zöldségrõl. De vajon igazak-e? Most kiderítjük! Igen, a zsír a leghizlalóbb, bár felvetõdtek olyan vélemények is, amelyek szerint mégis egészségesebb, mint az olaj. Valóban, a szakemberek szerint az elhízáshoz nem elég csak a sok zsírbevitel, a tartós túlsúlyt a túltápláltság és a magas zsírkalória kombinációja eredményezi.

  • Kólával vigad a magyar

    Öt százalékkal többért - 50 milliárd forintot meghaladó értékben - adtak el szénsavas üditõitalt Magyarországon a 2006 júliusa és 2007 júniusa közti évben, mint az elõzõ idõszakban. Ezzel 510 millió liter fölé nõtt az elfogyasztott mennyiség - derül ki a Nielsen piackutató cég Kiskereskedelmi Indexébõl. Változatlanul messze a legkedveltebb íz a kóla, részesedése az összes üdítõbõl már majdnem 50 százalék, utána a narancs következik 17 százalékkal, a többi íz elterjedtsége 10 százalék alatti. A kevesebb kalóriát tartalmazó, ezért egészségkímélõbbnek beállított light termékek részesedése is jelentõsen növekszik, az eladott üdítõknek már 29 százaléka ilyen termék.

  • Cukorbetegség ellen vércukorszint csökkentő ételek is bevethetők!

    Cukorbetegség ellen vércukorszint csökkentő ételek is bevethetők!Egészségtelen táplálkozás, mozgásban szegény, stresszben gazdag élet, zsír, csoki, kóla, édesség, koffein... \"egy percre nem figyelsz\" és felborul az anyagcsere, kialakul a cukorbetegség... Sajnos a cukorbetegség népbetegség! A vércukorszintünkkel kapcsolatos problémáknak oka lehet az étrend összeállításával kapcsolatos figyelmetlenség, de lehet idegi alapja, külső hatásra is jelentkezhetnek gondok. A cukorbetegeknek állandóan oda kell figyelniük vércukorszintjükre, következzen néhány étel, mellyel kordában tarthatjuk vércukorszintünket!

  • Az óvodások 40 százaléka passzív dohányos

    Visszafordíthatatlan károkat szenvedhetnek csemetéink!

    Több mint egymilliárd ember dohányzik a Földön, ám az elõrejelzések szerint ez a szám 20 év alatt megháromszorozódik. A másik adat, hogy minden ötödik ember a dohányzás következtében hal meg. Magyarországon minden ötödik ember a dohányzás következtében hal meg. Egy budapesti felmérés szerint az óvodások 40 százaléka passzív dohányos. Az országgyûlés 1999-ben alkotta meg a nem dohányzók védelmérõl szóló törvényt.

  • Ezzel a zöldséggel gyorsan, egészségesen fogyhat!

    Jó hír az erõs ételek kedvelõinek: úgy tûnik, a kapszaicin, a paprika és a bors csípõsségéért felelõs anyag gátolja a zsírképzõdést - legalább is tajvani kutatók szerint. A kapszaicin a szakemberek szerint ugyanis a fejlõdõ zsírsejteket önmegsemmisítésre késztetheti. Azért nem érdemes a vacsorát csípõs borsmártásba áztatni. A tajvani kutatócsoport ugyanis a kapszaicin zsírsejtekre kifejtett hatását még csak laboratóriumi körülmények között tesztelte.

  • Az uborka harca a kalóriákkal

    Alapvetõen nem gondolunk rá sûrûn. Zöld, vékony, olykor vastag, jelentéktelennek tûnõ, rántott husi mellé kiváló.

    Nagyjából eddig jutunk. Pedig elképesztõ rejtett tartalékokkal rendelkezik, akár fogyásról, fittségrõl vagy szépülésrõl legyen szó!

    Ez pedig nem más, mint a negatív kalóriás ételek közé sorolható: uborka! Az, hogy a fogyókúra nem egyenlõ a koplalással az olyan negatív kalóriás ételek esetén, mint az uborka, különösen igaz.

  • A tökéletes reggeli

    Egy nagy pohár tej nemcsak kálciumhoz juttat bennünket, hanem optimális napkezdést is biztosít. Különösen azoknak ajánlott, akik ügyelnek a vonalaikra - derült ki a Western Australia egyetem kutatásából.

    Hogy miért?

    Azért, mert a vizsgálati eredmények szerint az, aki reggeli étkezésébe beépíti a tejet, kevésbé lesz nagyétkû, amikor az ebédre kerül a sor. A kutatás vezetõje hangsúlyozta, hogy ez az örvendetes következmény a tejfehérjének köszönhetõ.