2024.03.29. - Auguszta

Együnk, hogy laposabb legyen a hasunk!

Együnk, hogy laposabb legyen a hasunk!
Akik laposabb, feszesebb hasat szeretnének, fogyasszanak teljes kiõrlésû termékeket - javasolja a szakértõ.

Az alma típusú elhízást nemcsak esztétikai okokból érdemes elkerülni, de a jelentõs egészségügyi kockázatok miatt is. Ehhez pedig a mozgás mellett hasznosak lehetnek bizonyos élelmiszerek. A Pennsylvania State University 50 elhízott személyt vont be egy táplálkozási szempontból összeállított vizsgálatba. A nõket és férfiakat egyaránt egy 12 hetes, csökkentett kalóriatartalmú diétára fogták, miután két csoportra osztották õket.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az egyik csoport finomított gabonákból, fehérlisztbõl készült élelmiszereket fogyasztott, míg a másik teljes kiõrlésû gabonákon élt: zabpelyhen, árpán, száz százalékban teljes értékû kenyéren, tésztán és barna rizsen.

12 hét után mindkét csoportban hasonló mértékû fogyást tapasztaltak, átlagosan 3,6 - 5 kilót. Ám a teljes kiõrlésû termékek fogyasztó személyek határozottan többet adtak le a hasuk körüli zsírrétegbõl. Ez az eredmény pedig nem csak esztétikailag fontos, de legalább annyira az egészség szempontjából.

A káros alma

Már számtalan tanulmány bizonyította, hogy az úgynevezett alma típusú, hasi elhízás kifejezetten káros többek közt a szív mûködése szempontjából. Sõt, a hasra rakódott zsírréteg az egyik jellemzõje az "elhízás-járvány" miatt tömeges méreteket öltõ metabolikus szindrómának is. Ez az a tünetegyüttes, amely jelentõs növeli a cukorbetegség, a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

A hasi zsír szintén kapcsolatba hozható az erek krónikus gyulladásával, amely szintén a szívinfarktus és a stroke elõszobája lehet. Az egyetemi kutatások szerint a teljes kiõrlésû élelmiszereket fogyasztóknál jóval alacsonyabb volt krónikus gyulladást jelzõ markerek aránya is - így a C-reaktív fehérjéé, a CRP-é (ez a fehérje jelenik meg a vérben a gyulladásos folyamatoknál).

Megvizsgáltak a Pritikin Program szerint táplálkozó nõket is (ez szintén egy teljes kiõrlésû termékekre épülõ diéta), és kiderült, hogy már két hét alatt 45 százalékkal zuhant a CRP szintjük. Ráadásul ez a táplálkozási program jelentõsen csökkentette a metabolikus szindróma klinikai diagnózisát mind a felnõtteknél, mind a gyerekeknél.

Egyéb elõnyökre is fény derült: bebizonyosodott, hogy mivel a teljes értékûen táplálkozók jóval több élelmi rostot fogyasztottak, így csökkentették a szívkoszorúér-betegségek rizikóját is. Az Archives of Internal Medicine szerint ugyanis a rostok segítenek megõrizni a szív egészségét. Ezt az állítást egy 400 ezer fõt vizsgáló tanulmánnyal bizonyították, amely kilenc éven követte a személyek táplálkozási szokásait.

Mozgás nélkül nem megy

"Valóban nem lehet eléggé hangsúlyozni az egészséges táplálkozás szerepét, hiszen ma már rengeteg bizonyíték szól a rostban gazdag zöldségek, gyümölcsök és a teljes értékû gabonák fogyasztása mellett. Ugyanakkor a váltást sosem szabad csakis rövid távú diétákra szorítani, mindig az életmódot kell megreformálni, amelynek legfontosabb építõköve a rendszeres mozgás" - hangsúlyozza Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértõje.

"Ráadásul a kockás has sosem csak a diétától alakul ki, hanem a kardio- és a rezisztencia edzések eredményeként. A sportolás pedig az étkezéshez hasonlóan, radikálisan csökkenti az alma típusú elhízás okozta egészségügyi kockázatokat" - teszi hozzá a szakértõ.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!