rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Együnk, hogy laposabb legyen a hasunk!

  • Akik laposabb, feszesebb hasat szeretnének, fogyasszanak teljes kiõrlésû termékeket - javasolja a szakértõ.

    Az alma típusú elhízást nemcsak esztétikai okokból érdemes elkerülni, de a jelentõs egészségügyi kockázatok miatt is. Ehhez pedig a mozgás mellett hasznosak lehetnek bizonyos élelmiszerek. A Pennsylvania State University 50 elhízott személyt vont be egy táplálkozási szempontból összeállított vizsgálatba. A nõket és férfiakat egyaránt egy 12 hetes, csökkentett kalóriatartalmú diétára fogták, miután két csoportra osztották õket.

    Az egyik csoport finomított gabonákból, fehérlisztbõl készült élelmiszereket fogyasztott, míg a másik teljes kiõrlésû gabonákon élt: zabpelyhen, árpán, száz százalékban teljes értékû kenyéren, tésztán és barna rizsen.

    12 hét után mindkét csoportban hasonló mértékû fogyást tapasztaltak, átlagosan 3,6 - 5 kilót. Ám a teljes kiõrlésû termékek fogyasztó személyek határozottan többet adtak le a hasuk körüli zsírrétegbõl. Ez az eredmény pedig nem csak esztétikailag fontos, de legalább annyira az egészség szempontjából.

    A káros alma

    Már számtalan tanulmány bizonyította, hogy az úgynevezett alma típusú, hasi elhízás kifejezetten káros többek közt a szív mûködése szempontjából. Sõt, a hasra rakódott zsírréteg az egyik jellemzõje az "elhízás-járvány" miatt tömeges méreteket öltõ metabolikus szindrómának is. Ez az a tünetegyüttes, amely jelentõs növeli a cukorbetegség, a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

    A hasi zsír szintén kapcsolatba hozható az erek krónikus gyulladásával, amely szintén a szívinfarktus és a stroke elõszobája lehet. Az egyetemi kutatások szerint a teljes kiõrlésû élelmiszereket fogyasztóknál jóval alacsonyabb volt krónikus gyulladást jelzõ markerek aránya is - így a C-reaktív fehérjéé, a CRP-é (ez a fehérje jelenik meg a vérben a gyulladásos folyamatoknál).

    Megvizsgáltak a Pritikin Program szerint táplálkozó nõket is (ez szintén egy teljes kiõrlésû termékekre épülõ diéta), és kiderült, hogy már két hét alatt 45 százalékkal zuhant a CRP szintjük. Ráadásul ez a táplálkozási program jelentõsen csökkentette a metabolikus szindróma klinikai diagnózisát mind a felnõtteknél, mind a gyerekeknél.

    Egyéb elõnyökre is fény derült: bebizonyosodott, hogy mivel a teljes értékûen táplálkozók jóval több élelmi rostot fogyasztottak, így csökkentették a szívkoszorúér-betegségek rizikóját is. Az Archives of Internal Medicine szerint ugyanis a rostok segítenek megõrizni a szív egészségét. Ezt az állítást egy 400 ezer fõt vizsgáló tanulmánnyal bizonyították, amely kilenc éven követte a személyek táplálkozási szokásait.

    Mozgás nélkül nem megy

    "Valóban nem lehet eléggé hangsúlyozni az egészséges táplálkozás szerepét, hiszen ma már rengeteg bizonyíték szól a rostban gazdag zöldségek, gyümölcsök és a teljes értékû gabonák fogyasztása mellett. Ugyanakkor a váltást sosem szabad csakis rövid távú diétákra szorítani, mindig az életmódot kell megreformálni, amelynek legfontosabb építõköve a rendszeres mozgás" - hangsúlyozza Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértõje.

    "Ráadásul a kockás has sosem csak a diétától alakul ki, hanem a kardio- és a rezisztencia edzések eredményeként. A sportolás pedig az étkezéshez hasonlóan, radikálisan csökkenti az alma típusú elhízás okozta egészségügyi kockázatokat" - teszi hozzá a szakértõ.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Veszélyes élelmiszerek!

    Mindannyian tudjuk, hogy az emésztõrendszerünk megfelelõ mûködése nagy mértékben függ attól, hogy mit fogyasztunk. Ám hogy pontosan melyek azok az ételek, amelyeket kerülnünk kell, abban a legtöbben nem vagyunk biztosak. A jó emésztéshez és a bélbetegségek elkerüléséhez a kulcsszó a rostban gazdag étkezés, mindegyik táplálkozási szakember ezt emeli ki. A növényekben lévõ rostokat a szervezetünk nem tudja hasznosítani, bár az emésztõcsatornában lévõ baktériumok feldolgozzák, melléktermékként ekkor gázok, illetve rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek.

  • Gyümölcsök, melyekkel évekkel tovább élhet!

    Sok kávé, dohányzás, fékész, egészségtelen ételek? Ezek mind-mind komoly károkat okoznak a szervezetünkben, amelyek hosszú távú hatásai ellen csak úgy harcolhatunk, ha változtatunk az életmódunkon! De hogyan is tehetjük meg ezt? Az egyik fontos lépés a sport, hiszen mozgás nélkül sokkal korábban ér el minket mindenféle betegség! A következõ teendõ: a káros, rákokozó anyagok elhagyása, lásd cigaretta, túl sok koffein stb. És végül: együnk minél több egészséges élelmiszert, gabonát, gyümölcsöt, zöldséget!

  • A wellness-életfilozófa

    Testünk és lelkünk felüdülésre szomjas, regenerálódásunkat a hozzánk illõ pihenési forma kiválasztásával, és a pihenésre való ráhangolódással érhetjük el. Gyógyírként hat a stresszes, fárasztó hétköznapokra, egy megfelelõ helyen eltöltött wellness hétvége. A wellness életfilozófa szerint ûzzünk ki minden gondot a fejünkbõl, hogy ez a pár nap a legfontosabb dologról szóljon: az egészségünkrõl. A pihenésen és a nyugalmon kívül találjuk meg a magunkban a harmóniát. Vegyük figyelembe, hogy az ellazulás receptje személyenként más és más.

  • Mitõl lesz kék a banán?

    Banánhéjat, amelynek állítólag hallucinogén hatása van. Ha az "érett sárgákat" UV-fénnyel világítják meg, akár drogmámorban is érezheti magát a szemlélõ - ugyanis ekkor kéken világítanak, tudósítanak innsbrucki kutatók az "Angewandte Chemie" címû szaklapban.

    "Mi magunk is meglepõdtünk azon, hogy ezt a jelenséget eddig senki sem fedezte fel", mondja Bernhard Kräutler, a kutatás vezetõje. Hiszen a gyümölcs, amelybõl évente 72,5 millió tonna terem, a világ ötödik legfontosabb élelmiszere.

  • Az étcsoki egészséges

    Az egészséges életmód hívei számûzték a lelkiismeret-furdalás nélkül ehetõ ételek közül, pedig mértékkel fogyasztva az étcsoki még egészséges is.

    Azt, hogy egy csokoládénak milyen a minõsége, leginkább kakaótartalma határozza meg. Az étcsokoládék közé azok az édességek sorolandók, amelyek kakaótartalma 43%, vagy annál nagyobb.

    Ennek ismeretében szinte magától értetõdik, hogy minél magasabb egy csokoládé kakaótartalma, annál magasabb a minõsége is.

  • Mégse jó a vaj?

    Mentsd meg a szíved, ne egyél vajat! – tanácsolják a tudósok egy új kutatás alapján. Egy híres szívspecialista szerint a vajtilalom ezreket menthetne meg a szívbetegségtõl, írja a Telegraph. Dr. Shyam Kolvekar azt állítja, hogy egyre inkább aggódik az emberek táplálkozási szokásai miatt, amint látja, hogy betegei már harmincévesen bypass mûtétre szorulnak a szaturált zsírral túlterhelt étrend következtében.

  • A növény alapú étrend nemcsak az alaknak tesz jót, hanem a szervezetnek is

    A sok zöldségen és gyümölcsön alapuló diéta nemcsak hatékonyan segít leadni a téli hónapok alatt felszedett kilókat, hanem tanulmányok által bizonyítottan hatékonyan elõzi meg az egyes rákos megbetegedéseket, valamint csökkenti a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A növényi alapú étrend, amely gazdag zöldségekben és gyümölcsökben, valamint teljes kiõrlésû gabonákban és babfélékben, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát" - magyarázta Clare McKindley, a Texas Egyetem Anderson Rákközpontjának klinikai dietetikusa.

  • Öt tuti fogyitipp - nyár elõtt

    1. Tipp: vacsora – kicsi és könnyû

    Az emésztés este a leggyengébb, lefekvés után pedig különösen lelassul, az esti evés tehát különösképp hizlaló. Így aztán a megevett étel emésztetlen marad, s méreganyagot, zsírokat és többletsúlyt termel. Este kerüld a sajtokat, a joghurtot, az édességeket, a vörös húsokat, a maradékokat, a hideg és a finomított ételeket! A szárnyasokat és a halat is hagyd ki! Helyettük lehetõleg húsmentes, meleg és könnyû, folyékony ételeket vegyél magadhoz!

  • Hogyan fogyasszunk paradicsomot?

    Közvetlen fogyasztásra a teljesen beérett, ép, egészséges és vékony héjú fajták a legjobbak. Konzerv készítéséhez (befõzéshez) csak a teljesen beérett paradicsom alkalmas.

    Akinek alkalma van arra, hogy saját maga szedje le a saját kertjében a napon átmelegedett, illatos paradicsomot, és kicsit megtörölgetve ott helyben beleharapjon, az tudja, hogy ebben az egyszerû eledelben benne van a nyár minden íze, frissessége. De jó salátának szeletelve is.

  • Húsvét, a tavaszvárás ünnepe

    Húsvéti ételek és népszokások Szabolcs-Szatmár-Beregben

    Rituális mosakodás a Tiszában, melytõl megtisztulást, termékenységet reméltek, a szigorú böjt az istenfélés miatt és pazar lakoma a locsolódók számára: õseink gazdag húsvéti hagyatéka mára lassanként feledésbe merül.

    Több mint kétezer éve a húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe: a tavasz legelsõ jelentõs eseménye, amely Jézus kereszthalálát és feltámadását is jelenti egyben.

  • 5 táplálkozási tévhit

    Az egészséges életmód alapja a helyes táplálkozás, valamint a rendszeres mozgás. Utóbbi rendszerint háttérbe szorul, az elõbbivel kapcsolatban pedig még ma is számos tévhit vezethet félre.

    A barna kenyér egészségesebb, mint a fehér

    Sokan hiszik, hogy a barna kenyér minden esetben egészségesebb, mint a fehér. Pedig a lényeg nem színben rejlik. A kenyér barna árnyalatát ugyanis akár karamellszínezéknek is köszönheti.

  • Gyorsan hízik, aki gyorsan eszik

    London - A gyorsan, teltségig étkezõ emberek háromszor nagyobb valószínûséggel szednek túlsúlyt magukra - állítják japán kutatók a British Medical Journal címû brit orvosi szaklap szerdán megjelent számában.

    A megállapítás újra felhívja a figyelmet az ételek kutyafuttában történõ, pillanatok alatti bekapkodásának hátrányaira.

    Az Oszakai Egyetem kutatói tanulmányukban hangsúlyozzák, hogy nem csak az számít, mennyit és mit eszünk, hanem az étkezés stílusa, sebessége is befolyásolja az elhízás esélyét.

  • Tejet minden nap!

    Sportolók és dietetikusok kedvenc vitatémája. Maradjunk annyiban, hogy aki túlsúlyos, elhízott, NE igyon tejet rendszeresen. Nem megfelelõ a tejben lévõ tápanyagok minõsége, és az arányuk sem.

    1 dl tej tartalma: 3g fehérje, 4,5g szénhidrát (vagyis tejcukor), 1-5g zsír (ez terméktõl függ). A tejben található cukor mennyiségét nemigen csökkentik, ellentétben a zsírtartalommal. Ne dõlj be a reklámoknak, az alacsony zsírtartalmú termék még nem biztos, hogy diétás is. A joghurtoknál hasonló a helyzet, szinte mindegyik tartalmaz cukrot.

  • Egészségesen is lehet torkoskodni

    Budapest - A sötét csokoládé az emberiség egyik legrégibb gyógyszere, mert biológiailag értékes, nagy flavonoidtartalmú kakaóbabból készül - hangzott el csütörtökön az "egészségvédõ csokoládé", egy új magyar innováció budapesti bemutatóján, melyen szakemberek elemezték a csokoládé kedvezõ élettani hatásait.

    Matos Lajos szívgyógyász emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években számos tudományos vizsgálat igazolta a sötét csokoládé ereket védõ, véralvadást gátló és vérnyomáscsökkentõ hatását.

  • A fiatalító eper

    Az eper serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítõ folyamatokat.

    Bõséges C- és E-vitamin tartalmának köszönhetõen kitûnõ vértisztitó hatással bír.

    Csökkenti a szívbetegségek, az agyér-elmeszesedés és a rák kialakulásának esélyét.

    A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van.

  • Komoly betegségeket vonhat maga után a reggeli elhagyása

    Komoly betegségeket vonhat maga után a reggeli elhagyásaA reggelizés nagyon fontos dolog, ugyanis ennek az étkezésnek az elhagyása komoly betegségeket is maga után vonhat. A rohanó világban sokan nem szakítanak arra időt, hogy reggelivel indítsák a napjukat, pedig mindenféleképpen kell időt szakítani rá.A reggeli kihagyása növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Sőt: kiderült, hogy a heti 0-6 alkalommal reggelizőknél nagyobb a 2-es típusú diabétesz veszélye, mint a mindennap reggelizőknél. Kiemelten fontos tehát, hogy az étkezés a napi rutin része legyen.

  • Ha nem hámozzuk meg a gyümölcsöt, több jótékony anyaghoz jut szervezetünk

    A gyümölcsökben jóval több - egészen pontosan ötször annyi - található azokból az anyagokból, amelyek egészségünkre pozitívan hatnak, mint azt korábban évekig feltételezték, és a legjobb hatást kiváltók közvetlenül a héj alatt találhatók.

    Mint az köztudott, a friss gyümölcs telis-tele van különbözõ vitaminokkal, amelyek hathatós védettséget nyújthatnak a betegségek ellen. Ám emellett számos olyan anyag is megtalálható bennük – így például a polifenol is –, amelyek szintén erõs pozitív hatással bírnak egészségünkre.

  • Borban az igazság

    Kutatók már régen felfedezték, hogy egy egészséges felnõtt ember esetében a mérsékelt borfogyasztás csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának esélyét, erõsíti a testet és a lelket.

    A kulcsszó a mértékletesség: a nõk napi egy, a férfiak pedig két pohár bort ihatnak meg nemhogy büntetlenül, de kifejezetten saját egészségük érdekében. A mérsékelt borfogyasztás ugyanis serkenti az úgynevezett jó koleszterin, a HDL termelõdését, és lassítja az érfali lerakódások kialakulását.

  • Karcsúsító kálcium - Igyunk tejet, eltûnnek a zsírszövetek

    Ha a tej lenne a kedvenc italunk, és kitartanánk mellette legalább 18 hónapon át, sikerülne megállítani a zsírsejtek, a zsírszövet szaporodását, növekedését - olvasható az Elhízás (Obesity) címû folyóirat legfrissebb számában. Az amerikai Purdue University (Indiana) kutatói 51 normál testsúlyú, egyetemista korú nõ életmódját követték. A nõket a vizsgálatot megelõzõen egy éven át sajátos életmódra készítették fel. Ennek során azt figyelték, hogy a magas tej- és tejtermék fogyasztás miként hat a zsírtömegükre. Hat hónappal azután, hogy az eredeti vizsgálat befejezõdött, a nõknek továbbra is magas kalcium bevitelt kellett elérniük.

  • Nem egészséges, hanem hizlal a szusi, és a tofu

    Számos olyan étel létezik, amelyet egészségesnek kiáltottak ki – és talán azok is, azonban tény, hogy jelentõsen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy pár kilóval nehezebbek legyünk. Ilyen étel a szusi és a tofu.

    Bár a hínár és a zöldségek nem okoznak különösebb problémát, a töltelék azonban sokszor igen: gyakran található ugyanis benne majonéz vagy zsíros krémsajt. Ugyanakkor ezeknek az apró falatkáknak magas a nátriumtartalma is – ez ugyan nem hízlal, de visszatartja a vizet, amitõl pár kilóval súlyosabbnak nézhetünk ki.