2024.04.19. - Emma

A zöldborsó a táplálkozásunk egyik alappillére

A zöldborsó a táplálkozásunk egyik alappillére
Nem csak a sokoldalú felhasználhatósága, hanem az egyszerû termesztése miatt is.Cukor is, zöld is, hüvelyes is és legalább úgy ragaszkodunk hozzá, mint a borsó a héjához. Valamennyi család étrendjének alapja a zöldborsó.

A hüvelyben megbújó zsenge szemeket akár nyersen is fogyaszthatjuk - ahogyan azt eleinte is tették -, de csupán a képzeletünk szabhat határt a felhasználási módoknak. Egyszerre készíthetünk belõle elõ- és fõételt, esetleg salátát.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Amennyiben saját magunk szeretnénk megtermeszteni a zöld harapnivalót, akkor sem kell aggódnunk, ugyanis a zöldborsó nem válogat a talaj és az idõjárások között sem. A zöldborsónak több fajtáját ismerjük, melyek mindegyike termeszthetõ az egész ország területén. Nem viseli meg a hideg és vízigénye sem túlzottan nagy, mivel gyökérzete mélyre kúszik.

Tavasszal vetjük el, általában március közepén. A betakarítás idõpontjának kiválasztása viszont nehezebb feladat, mivel a szemek érés után gyorsan elkezdenek keményedni, illetve az élõsködök is szívesen csemegéznek az édes zöldségbõl. Többnyire júniusban veszi kezdetét a válogatás a megfelelõ hüvelyek között.

A rafinált szemek ugyanilyen játékosak, ha otthon szeretnénk õket megfõzni. Eleinte fokozatosan puhulnak, ám ez után ismét keményedni kezdenek. Ennek megelõzésére mentalevéllel együtt szokás a lobogó vízbe tenni az apró szemeket.

Ha inkább vásároljuk a zöldborsót, a legjobb, ha a héja alapján döntünk.

Az a növény, amelyiknek kemény, hibás vagy kevésbé élénk a színe, semmiképpen ne vigyük haza. Persze megkönnyítheti a dolgunkat, ha eleve héj nélkül vásároljuk, például fagyasztott formában. Érdekesség, hogy a számunkra érett borsó még igazából éretlen. Valójában sárga és száraz, mire eléri a teljes érettséget.

Mi mégis a zöld és zsenge szemeket fogyasztjuk, melyek bõvelkednek B1- és B2-vitaminban, illetve karotinban. Fehérjetartalma rendkívül magas, eleinte fõleg ezért vált népszerûvé. Mivel sok szénhidrát van benne, az alakjukat félõ hölgyek mellõzik étrendjükbõl, akárcsak a burgonyát. Ennek ellenére nem kell aggódnunk, ha zöldborsóval tömjük tele a pocakunkat, mert a magas kalóriaszámot ellensúlyozza, hogy a zöldség szerfelett egészséges.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!