A hüvelyben megbújó zsenge szemeket akár nyersen is fogyaszthatjuk - ahogyan azt eleinte is tették -, de csupán a képzeletünk szabhat határt a felhasználási módoknak. Egyszerre készíthetünk belõle elõ- és fõételt, esetleg salátát.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Tavasszal vetjük el, általában március közepén. A betakarítás idõpontjának kiválasztása viszont nehezebb feladat, mivel a szemek érés után gyorsan elkezdenek keményedni, illetve az élõsködök is szívesen csemegéznek az édes zöldségbõl. Többnyire júniusban veszi kezdetét a válogatás a megfelelõ hüvelyek között.
A rafinált szemek ugyanilyen játékosak, ha otthon szeretnénk õket megfõzni. Eleinte fokozatosan puhulnak, ám ez után ismét keményedni kezdenek. Ennek megelõzésére mentalevéllel együtt szokás a lobogó vízbe tenni az apró szemeket.
Ha inkább vásároljuk a zöldborsót, a legjobb, ha a héja alapján döntünk.
Az a növény, amelyiknek kemény, hibás vagy kevésbé élénk a színe, semmiképpen ne vigyük haza. Persze megkönnyítheti a dolgunkat, ha eleve héj nélkül vásároljuk, például fagyasztott formában. Érdekesség, hogy a számunkra érett borsó még igazából éretlen. Valójában sárga és száraz, mire eléri a teljes érettséget.
Mi mégis a zöld és zsenge szemeket fogyasztjuk, melyek bõvelkednek B1- és B2-vitaminban, illetve karotinban. Fehérjetartalma rendkívül magas, eleinte fõleg ezért vált népszerûvé. Mivel sok szénhidrát van benne, az alakjukat félõ hölgyek mellõzik étrendjükbõl, akárcsak a burgonyát. Ennek ellenére nem kell aggódnunk, ha zöldborsóval tömjük tele a pocakunkat, mert a magas kalóriaszámot ellensúlyozza, hogy a zöldség szerfelett egészséges.