rss
  • 5 táplálkozási tévhit

  • Az egészséges életmód alapja a helyes táplálkozás, valamint a rendszeres mozgás. Utóbbi rendszerint háttérbe szorul, az elõbbivel kapcsolatban pedig még ma is számos tévhit vezethet félre.

    A barna kenyér egészségesebb, mint a fehér

    Sokan hiszik, hogy a barna kenyér minden esetben egészségesebb, mint a fehér. Pedig a lényeg nem színben rejlik. A kenyér barna árnyalatát ugyanis akár karamellszínezéknek is köszönheti.

    Valójában attól egészséges egy kenyér, ha teljes kiõrlésû búzából készült. Az ilyen termék körülbelül kétszer annyi rostot tartalmaz, mint más kenyerek, ráadásul magasabb a magnézium- és a káliumtartalma is. Vásárláskor tehát ne a szín legyen a döntõ. Általában igaz, hogy méretéhez képest minél nehezebb a kenyér, annál több rostot tartalmaz.

    A kávé egészségtelen

    Sok helyen még ma is tartja magát az a tévhit, hogy a kávé egészségtelen. Ám valójában a felnõtt szervezet számára napi maximum két-három csésze kávé még pozitív hatású. Polifenoltartalma miatt fontos antioxidáns-forrás, így védi szervezetedet a szabadgyökök kártékony hatásától. A jó minõségû kávé fogyasztása csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét, valamint különféle gyulladásos folyamatok elindulását a szervezetben.

    A legdurvább rákkeltõk

    Általában igaz, hogy a friss, nyers zöldség vagy gyümölcs tartalmazza a legtöbb vitamint. Ám ez sem szentírás. A legjobb, ha õstermelõtõl vagy piacon vásárolsz, ebben az esetben lehetsz biztos abban, hogy friss terméket kapsz a pénzedért. Arra viszont ne vegyél mérget, hogy a szupermarketek polcain lévõ, hosszú utat bejárt - külföldrõl hazánkba szállított - zöldség, gyümölcs vitaminban gazdagabb, mint a rögtön betakarítás után lefagyasztott élelmiszer.

    Egészséges zsírból bármennyit ehetsz

    Ha napraforgóról olívaolajra váltottál, és azt gondolod, most már nem kell aggódnod, megfeledkezhetsz a mennyiségi kérdésekrõl, tévedsz. Bár a vaj, a margarin, a napraforgóolaj több telített zsírsavat tartalmaz, mint az olívaolaj, egységnyi kalóriaértékük nagyjából megegyezik. Tehát az olívaolaj egyszeresen telített zsírsavtartalma miatt kevésbé kell aggódnod a keringési rendellenességek miatt, ám egy kanálnyi mennyiség ebbõl is körülbelül 120 kalóriát tartalmaz.

    A sör egészségtelen

    Míg a vörösbor gyakran kerül az egészséges táplálkozás fókuszába, addig a sörre legtöbben úgy tekintetnek, mint egészségtelen, hizlaló italra, mely legfeljebb a vesekõtõl ment meg. A B-vitaminokban gazdag ital azonban támogatja az immunrendszert, ráadásul a benne lévõ komlópolifenolok megakadályozzák egyes káros baktériumok - akár a gyomorfekélyért felelõs Helicobacter pylori - szaporodását is.

    Sõt, már arra is fény derült, hogy nem hizlal: kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a kóla, az alma vagy a szõlõlé. Diétázó körökben kialakult rossz híre felmérések szerint annak tudható be, hogy a fogyasztott alkohol típusa sokszor összefüggésben áll az életmóddal. A sörkedvelõk gyakorta fogyasztanak zsírosabb ételeket is.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Mely ételek tartalmazzák a legtöbb antioxidánst?

    Ételeink kiválasztásakor számos szempontot vehetünk figyelembe: legyen finom, tápláló, egészséges vagy éppen alacsony kalóriatartalmú. Ajánlatos azonban az antioxidáns-tartalomra is figyelni, amelyet az ORAC érték segítségével adhatunk meg. Egy táplálék antioxidáns-tartalmát, ORAC-mutató (oxygen radical absorbance capacity, szabadgyök-megkötõ kapacitás) adja meg. Az ORAC értékeket feltüntetõ táblázatot 2007-ben hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok Mezõgazdasági Minisztériuma, a táblázatban 277 élelmiszer szerepel.

  • Az élelmiszerek hatással vannak az egészségünkre

    A táplálkozás csak úgy lehet egészségesebb a fejlett és fejlõdõ országokban, ha az élelmiszeripar fölismeri, hogy neki is ez az érdeke.

    Ennek már vannak biztató jelei, de az eddigi eredmények meglehetõsen szerények, pedig a közegészségügy képviselõi folyamatosan jelzik a kedvezõ irányt. Az Amerikai Orvosszövetség hetilapja érdekes szerkesztõségi közleményt jelentetett meg. Jeffrey P. Koplan és Kelly D. Brownell azzal foglalkozik az írásban, hogy miképpen válaszol az amerikai élelmiszeripar az elhízás szinte járványos terjedésére.

  • Az uborka harca a kalóriákkal

    Alapvetõen nem gondolunk rá sûrûn. Zöld, vékony, olykor vastag, jelentéktelennek tûnõ, rántott husi mellé kiváló.

    Nagyjából eddig jutunk. Pedig elképesztõ rejtett tartalékokkal rendelkezik, akár fogyásról, fittségrõl vagy szépülésrõl legyen szó!

    Ez pedig nem más, mint a negatív kalóriás ételek közé sorolható: uborka! Az, hogy a fogyókúra nem egyenlõ a koplalással az olyan negatív kalóriás ételek esetén, mint az uborka, különösen igaz.

  • Tuti vágyfokozó Valentin-napra

    1. Gyömbér

    A gyömbért fûszerként és savanyított formában is fogyaszthatod. Bizonyos hatóanyagai véralvadásgátlók (Ne feledd: a kötelezõen felírt gyógyszer nem helyettesíthetõ vele!), fokozza a vérkeringést, s általános élénkítõ hatású. Az ázsiai orvoslásban úgy tartják, hogy hevíti a testet, ezzel serkenti a nemi szerveket.

    Tippünk: Levesbe, szusi ételek mellé, keksz és jó minõségû csokoládé formájában ajánljuk.

  • Néhány vitamin elvesztõdik befõzés közben a gyümölcsökbõl

    Tél végére mindenki ráun az almára, narancsra, fekete retekre, a távolról érkezõ friss gyümölcsök, zöldségek nagy része pedig vízízû vagy drága. Ilyenkor jó elõvarázsolni a fagyasztóból vagy a befõttesüvegbõl a hiányzó ízeket - kérdés, hogy az ízek mellett mennyi vitamin õrzõdött meg ezekben a termékekben? A felpúposodott konzervet mindig ki kell dobni! A gyümölcsök, zöldségek legértékesebb tápanyagai közé tartoznak a vitaminok, ám ezekhez csak akkor juthatunk hozzá hiánytalanul, ha a gyümölcsöt-zöldséget leszedés után azonnal, hámozás és darabolás nélkül, nyersen megesszük.

  • Számos kedvezõ hatással bír egészségünkre a pomelo

    A malájok különleges gyümölcse a pomelo, amely kicsit a grapefruitra hasonlít - nemcsak finom, de élettani hatásai is kiválóak. A grapefruit rokona is lehetne ez a hozzá igen hasonló déligyümölcs - ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcs, utóbbiak között méretét tekintve a legnagyobb fajta. Hazánkban nem honos, de jótékony hatásai miatt érdemes kipróbálni. A pomelo esetében sem mindegy, milyen állapotában fogyasztjuk. Éretten sárgás, halványzöldes színe van, a húsa rózsaszíntõl kezdve mélyvörösig is terjedhet. A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb.

  • Allergének a karácsonyi asztalon

    Közeleg a karácsony és a gondos háziasszonyok már kezdik tervezgetni, hogy mi kerül az ünnepi asztalra. Amit lehet, elõre megvásárolnak, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen mindenrõl gondoskodni. Vendégeket várunk, de sajnos lehetnek köztük olyanok, akik allergiásak valamilyen ételre. Mire kell miattuk odafigyelni? A hal tipikus karácsonyi étel, van, aki az ünnepet el sem tudja nélküle képzelni. Ám a halra többen allergiásak lehetnek. Õket nem szabad kínálgatni, hogy "csak egy falatot kóstoljál meg", mert még kis mennyiség is súlyos reakciót (fulladást, nehézlégzést, kipirulást, kiütéseket) válthat ki.

  • Cukorral vagy nélküle?!

    A helytelen étrend becsapja a teltségérzetet okozó agyi központot

    Keserû hír az édességek szerelmeseinek: a sok cukor tönkreteheti a teltségérzetért felelõs agyi terület idegsejtjeit, szabad utat engedve ezzel az elhízásnak - jelentették ausztrál tudósok a Nature címû folyóirat hasábjain.

    A kutatók Zane Andrews, a Monash Egyetem endokrinológusának vezetésével az éhség- és teltségérzet idegrendszeri szabályozását vizsgálták.

  • Fokhagyma finom és az erek védelmében is főszerepe lehet

    Fokhagyma finom és az erek védelmében is főszerepe lehetA fokhagyma gyógyhatásai között a legfontosabbként érelmeszesedést gátló tulajdonságait kell megemlítenünk. Az olaszok és franciák konyhaművészete kifejezetten sok fokhagymát használ, ami meglátszik ennek a betegségcsoportnak alacsonyabb előfordulási adatain is. Közismert a növény értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami különösen a szem, a láb, és az agy szűkült ereiben, tehát az ún. perifériás (a szívtől távol eső) erekben érvényesül. Mindemellett a fokhagyma jótékony hatással bír a bélfodor elmeszesedett ereire, ami puffadásra való hajlamot csökkenti.

  • Immunerõsítõ tavaszi növényünk: a sóska

    A mezei sóska szinte mindenhol megtalálható. Már kora tavasztól a konyhaasztalokra kerülhet, és ez azért is örvendetes, mert immunerõsítõ tulajdonságának köszönhetõen a hosszú téli hónapok után valósággal felpezsdítheti szervezetünket. A mezei sóska föld feletti részét fogyasztjuk, de a föld alatti részeit is hasznosítják gyógyászati célokra. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsav tartalmának köszönheti. Márciustól egészen késõ õszig (tenyészidõ) gyûjthetõ, de a legízletesebb a virágzás elõtti (március-április) idõszakban. A mezei sóska a juhsóskával könnyen összetéveszthetõ, de ez utóbbi ugyan úgy felhasználható emberi fogyasztásra.

  • Ételek, a fogaink védelmében

    A száj egészsége szempontjából jó ételek a rostokban gazdag ételek, mint például a friss gyümölcsök és zöldségek – ezek növelik a nyál termelését, amely semlegesíti a savakat, segít a fogak ételdaraboktól és cukortól való megtisztításában a rágás során.

    Jók még a cukormentes gazdag ételek – tej, joghurt, rizs, hús, hal, és a nagy víztartalmú gyümölcsök és zöldségek – körte, dinnye, zeller és uborka. Az alacsony pH értékû savas italok károsítják a fogzománcot (például a kóla). A ragadós ételeket nem tudja a nyál könnyen lemosni a fogak felszínérõl.

  • Elõzzük meg az influenzát!

    Kétségtelen, már közöttünk jár a tél rettegett betegsége, az influenza. Fontos, hogy a leghidegebb évszakban még jobban odafigyeljünk egészségünkre, és megtegyünk mindent immunrendszerünk erõsítése érdekében. A dr. Kóczán István belgyógyász tippjeinek segítségével felvehetjük a harcot a vírusokkal szemben. 1. Eddze az immunrendszerét, vigyen szervezetébe sok ásványi anyagot. Fogyasszon sok C-vitaminban gazdag gyümölcsöt, például kivit vagy narancsot. Segítenek a gyümölcsteák is. 2. Mindennap igyon frissen préselt citruslevet, talán sokan nem tudják, hogy a gyümölcslevekben a vírusok nem szaporodnak. Ezeket hûtve igya, a forralás ugyanis tönkreteszi a vitaminokat.

  • Ünnepi asztal

    A karácsonyt megelõzõ böjtös napok után a karácsonyi vacsora elkészítése a változatos és hagyományos étkeivel a legjellegzetesebb események közé tartozik. Az ünnepélyes külsõségek mindig is fontos szerepet játszottak, s ma már nem is gondolunk arra, hogy a megszokott sorrendben elfogyasztott hagyományos ételekkel és a karácsony után, esetleg csupán vízkeresztkor leszedett karácsonyi abrosszal õsi, mágikus tradíciókat követünk. Karácsonykor a legszebb és csak erre az alkalomra tartogatott abroszt vesszük elõ.

  • Zsírégetést segítõ élelmiszerek

    Amikor zsírégetésrõl van szó, nem minden élelmiszer számít egyenlõnek. Mindenki tudja, hogy több zöldséget és kevesebb cukrot kellene ennünk, kerülnünk kellene a gyorsételeket.

    A zsírégetést bizonyítottan serkentõ négy élelmiszer kiválóan kiegészíti az egészséges fogyókúrás programokat. Természetesen, ha valaki valamilyen alapbetegségben vagy allergiában szenved, az étrendi változtatások elõtt feltétlenül beszélnie kell orvosával vagy dietetikusával.

  • Lendülettel a tavaszba

    Kettõsség jellemzi a kedélyállapotunkat: a levertségtõl szinte képtelenek vagyunk kikelni az ágyból, aztán csaknem szétvet az életöröm és a tetterõ. A hosszabb nappali fényre ugyanis több boldogsághormon kilökõdésével válaszol a szervezet, viszont még jócskán termelõdik a melatonin nevû, alvást elõsegítõ hormon is. Nem kis megerõltetésbe kerül az átállás, sokan még májusban is fáradtságra, levertségre panaszkodnak. Gyûrjük le a tavaszi fáradtságot, hiszen ez nem betegség.

  • A zöld tea késlelteti az emlõrák kialakulását

    Azoknak a kínai nõknek, akik fiatal koruktól kezdve rendszeresen ittak zöld teát, ritkábban és késõbb lett emlõrákjuk, mint azoknak, akik nem teáztak - derült ki az Annals of Epidemiology folyóiratban közölt tanulmányból. A régi korok kutatói szerint a tealevelekbõl készülõ italt félmillió éve ismerik az emberek. A különbözõ változatokból a zöld teának tulajdonítják a legtöbb gyógyító hatást. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal, az FDA eddig hat alkalommal kapott olyan kérelmet, hogy járuljon hozzá a zöld tea gyógyszerré nyilvánításához, de az ügynökség ezt még nem látta indokoltnak.

  • Légúttisztító táplálékok

    Légúttisztító táplálékokAz allergia kiváltó oka, mindig ott van a környezetünkben. A helytelen táplálkozás és a környezeti hatások is komoly szerepet játszanak az allergia kialakulásában. Ha szénanáthával küzdünk fokozottan kell ügyelnünk légutaink egészségére, és a felső légúti szervek tisztán tartására. Segítségükkel biztosíthatjuk a nyálkahártya egészségének védelmét, emellett biztosítják a könnyű légzést, és gátolják a nátha, valamint az allergia tüneteinek kifejlődését. Néhány étel kimondottan jó hatással van az allergiás időszakban a szervezetünkre, ugyanis tisztítják a légutakat.

  • Az angol konyha

    Az angol konyháról megoszlanak a vélemények, vannak akik szerint az ételkészítési módokban szegényes. Elsõsorban a franciák tesznek csípõs megjegyzéseket e témában.

    Francia eredetû az a mondás, miszerint "Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei......amíg nem kerülnek a konyhába...." Az eredeti angol konyha készítésmódjai valóban egyszerûek. Alapjában véve szeretik a kiadós, testes, jó minõségû húsokat, jóízû halakat, laktató lepényeket, pudingokat, mégsem élnek fenntartás nélkül az asztal örömeivel.

  • A leveszöldségeket is eltehetjük télire

    A leveszöldségeket is eltehetjük télireA leveszöldség eltevése azért hasznos, mert télen sokkal drágább minden, mint nyáron. Ezért, amennyiben van helyünk a hűtőszekrény mélyhűtő részében, vagy van mélyhűtőnk, érdemes elgondolkodni azon, hogy elteszünk télre néhány adag levesbe való zöldséget. A leveszöldségeket két módon lehet tartósítani: mélyhűtőben, megtisztítva, adagokban zacskókba téve vagy pincében homokban, egészben, mosatlanul. Íme egy módja, hogyan tudjuk elrakni a leveszöldségeket a fagyasztóba úgy, hogy télen is feltudjuk őket használni.

  • A zöldség, a gyümölcs nagyon hasznos! Tudta, hogy...

    - a paradicsomban és a görögdinnyében található likopin hatékonyan csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulását?

    - hogy minden egyes zöldség és gyümölcs sok száz egészségvédõ anyagot tartalmaz, míg a táplálkozás-kiegészítõ tabletták alig néhányat?

    - a természetes eredetû (zöldségekben és gyümölcsökben fellelhetõ) antioxidansok un. szinergista kapcsolatban...