2024.04.20. - Tivadar

Laktató vega ételek! Van ilyen?

Laktató vega ételek! Van ilyen?
A lakto vegetáriánus táplálkozás egy fajtája a vegetáriánus táplálkozásnak. Ismerjük meg mit is tartalmazz ez az egészséges életmód.

A lakto vegetáriánus táplálkozás egy arany középút, hiszen a vegetáriánus táplálkozásnak egy olyan formája ahol a zöldségeken és a gyümölcsökön kívül tejet és különbözõ tejtermékeket is fogyasztanak. Így az állati eredetû élelmiszerek nincsenek teljesen kizárva, épp ezért sokkal egészségesebb, mint a teljes vegetáriánus táplálkozás ahol csak növényi eredetû élelmiszerek fogyaszthatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Itt sem lehet húst vagy halat enni, de a tojás és a tejtermék, amely sok fontos vitamint és ásványi anyagot juttat szervezetünkbe igen. Aki vegetáriánus táplálkozásba kezd és még nincs, tapasztalat e téren kérje ki orvosa véleményét, mert vannak olyan vitaminok, amelyek a hússal jutnak szervezetünkbe és ezek nélkül hosszú távon hiánybetegségek léphetnek fel. Így elsõ lépésként a lakto vegetáriánus táplálkozást érdemes kipróbálni, és szépen fokozatosan kell szervezetünket állítani az új életmódra.

Ez a táplálkozási forma nagyon egészséges, ha egyensúlyban tudjuk tartani az élelmiszereket, így sok a mai korra jellemzõ betegségre nyújt enyhülést, pl. a túlsúlyra, a szív és érrendszeri betegségekre, és az anyagcserezavarokra is.

A lakto vegetáriánus ételeket igen változatosan lehet elkészíteni és fogyasztani is. Iktassunk be tejet és különbözõ tejtermékeket, joghurtot, sajtot, növényi olajokat. Aki fogyni is szeretne, ily módón figyeljen oda a zsírtartalomra, sajtoknál használjon sovány sajtot, vaj helyett inkább Oliva olajjal fõzzön. Tejfölnél és joghurtnál is a sovány és kevesebb zsírtartalommal rendelkezõ terméket vegye meg. De natúr joghurt és kefir minden nap lehet az étlapon.

A hús helyett együnk sok hüvelyest, babot, borsót, mert ezek fedezik az így kiesett fehérje szükségletünket. Aki szereti, a szójababot használja fel, mert ennek a legmagasabb a tápanyag értéke, a tofu is ebbõl készül. Nagyon sok értékes tápanyagot és vitamint tartalmaznak a csírák, így pl. a búza, a lencse, a napraforgó és szójabab csíra is. Kenyereknél és péksüteményeknél válasszuk a teljes kiõrlésû magvas termékeket, vagy mi magunk is süthetünk otthon kenyérsütõ gépen, így biztosak lehetünk abban, hogy amit eszünk az egészséges is.

Zöldség és gyümölcs minden mennyiségben ehetõ, sõt fontos is, válogassunk minél frissebb és változatosabb firmájú és színû zöldséget és gyümölcsöt, ám a kettõt ne fogyasszuk egymás után. Reggelire együnk friss gyümölcsöt vacsorára zöldséget. Zsiradékokat kerüljük fõleg a disznózsírt vagy a vajat, helyette inkább növényi olajokat, pl. olíva olajat, vagy diétás margarint együnk. Fontosak még a magok, ezért hetente iktassunk be étrendünkbe lenmagot, napraforgót, vagy más ilyen jellegû élelmiszert.

A túlzott só fogyasztás káros egészségünkre ezért helyette próbáljunk meg természetes fûszerekkel sózni, használjunk friss petrezselymet, majoránnát, bazsalikomot, vagy ha nagyon muszáj, tengeri sót használjunk fel a fõzéshez.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!