2024.03.29. - Auguszta

Gyümölcsöt, vagy a levét?

Gyümölcsöt, vagy a levét?
A gyermekorvosok a csecsemõk hozzátáplálásakor elsõ választandó lehetõségként a gyümölcsleveket javasolják. Ennek célja nemcsak az új íz megismertetése, hanem a C-vitamin és a folyadék pótlása. Valójában a gyümölcslé egészsége, vitamin- és ásványianyag-forrás, íze jó, a babák szívesen fogadják. Bár a gyümölcslé-fogyasztásnak számtalan elõnye van, bizonyos mennyiségi és minõségi határokon túl hátrányos is lehet.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A nyári hónapokban az idénygyümölcsök présnedve könnyen elõállítható, friss és egészséges ital (a készítési és tárolási elõírásokról már többször szóltunk).



Egészséges babaital

Hazánkban is nõ az üveges bébiitalok népszerûsége, amelyek összetétele az életkori sajátosságokat tükrözi, alkalmazása higiéniai szempontokból is megfelelõ. Sokan azonban már a csecsemõket is a kereskedelemben forgalmazott dobozos és egyéb kiszerelésû gyümölcsitalokkal kínálják. Ezek az italok nem babatápláléknak készültek. Az igazi, minõségi gyümölcslé 100 százalékos gyümölcstartalmú. Az úgynevezett gyümölcsitalok gyümölcstartalma jóval ez alatt van, emellett édesítõt, aromaanyagokat, néhány kiegészítõt, vitaminokat és ásványi sókat tartalmaznak.

A gyümölcsitalok tehát jórészt vízbõl és szénhidrátokból állnak, finomak, de táplálkozási értékük nem egyenlõ a friss gyümölcsnedvvel vagy a bébiételgyártók szigorúan ellenõrzött italaival. A valódi gyümölcslé is jórészt vízbõl és szénhidrátból áll, a cukor összetevõk aránya a gyümölcs fajtája szerint változik. Mindenesetre a szénhidráttartalom 11-16 g/ml között van, ami igen magas, ha összevetjük az anyatej szénhidrátmennyiségével, ami 7 g/100 ml. Kevés, nem számottevõ fehérje is van a gyümölcslevekben, valamint ásványi anyagok (fõként kálium, C- és A-vitamin).



A gyümölcslevekben nincs zsír és koleszterin, mennyisége és összetétele pedig befolyásolhatja a bél enzimmûködését is. Bizonyos szénhidrátösszetevõk (gyümölcscukor, azaz fruktóz és a szorbit) arra fogékony egyénekben nem szívódnak fel maradéktalanul, ezért panaszokat okoznak. Ez leginkább az alma- és körtelé fogyasztása esetén jelentkezik.

Egyébként 10 ml/ts/kg a gyümölcslé fogyasztása esetén a feldolgozás megfelelõ. Ha a bevitel több, a nem felszívódott szénhidrátokból a vastagbél-baktériumok gázokat és zsírsavakat képeznek, amelyek puffadást, gázosságot, hasi fájdalmat, krónikus hasmenést és következményes gyarapodási zavart is elõidézhetnek.



Naponta többször

Gyümölcslevet 5-6 hónapos kor alatt ne adjunk a babáknak, ne helyettesítsük az anyatejet vagy az anyatejpótló tápszert. Csecsemõkorban 6 hónapos kor felett napi l adag gyümölcspép, és nem több mint napi 1-2 deciliter gyümölcslé fogyasztása javasolt. Lehetõség szerint ne kínáljuk a gyümölcslevet cumisüvegben (inkább pohárkában), amit aztán a gyermek egész nap igény szerint iszogat.



Bátorítsuk a gyermekeket gyümölcs vagy - püré fogyasztására. A gyümölcslé higiénés minõségére pedig fordítsunk fokozott figyelmet. Hasmenéskor, súlyfejlõdési zavarnál (alul- vagy túltápláltságban) számítsuk ki a javasolt mennyiséget, és határozzuk meg az ajánlott fajtát.

Baba magazin
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!