A szakemberek azt is megállapították, hogy egyes élelmiszerek, mint például az egészséges omega-9 zsírsavakban gazdag olívaolaj fogyasztása hatékony lehet a mentális betegségek kialakulása ellen vívott harcban.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A vizsgálat kezdetén a résztvevõk egyikénél sem diagnosztizáltak depressziót, a végén 657-en szenvedtek a betegségtõl. "A fokozott mennyiségû transz-zsírt (folyékony olajból mesterséges hidrogénezéssel elõállított, szilárd zsírok) fogyasztó résztvevõk körében 48 százalékra növekedett a depresszió kockázata, szemben azokkal, akik nem fogyasztottak ilyen típusú zsírokat" - összegezte az eredményeket Almudena Sanchez-Villegas, a tanulmány vezetõ szerzõje.
A szakember azt is kiemelte, hogy "minél több transz-zsírt fogyasztott valaki, annál jobban súlyosbodtak a zsírsavak káros hatásai". A hal- és növényi eredetû olajokban található többszörösen telítetlen zsírsavak, valamint az olívaolaj hatásainak elemezésével azt is sikerült kimutatni, hogy ezek fogyasztása "a depresszió kialakulásának alacsony kockázatával van összefüggésben".
A PLoS ONE címû, nyílt hozzáférésû internetes tudományos folyóiratban megjelent tanulmány ugyanakkor elismerte, hogy a vizsgálat egy olyan európai nemzet lakóira terjedt ki, ahol viszonylag alacsony - a bevitt energiamennyiség mindössze 0,4 százalékát teszi ki - a transz-zsír fogyasztása.
A tanulmány szerint ma mintegy 150 millió ember szenved depressziótól világszerte, és a számuk jelentõsen megnõtt az elmúlt években. Ennek oka, hogy a "nyugati táplálkozási szokásokban radikális változások történtek a zsírsavak fogyasztása terén. Bizonyos jótékony hatású zsírsavakat - így a hal- és növényi eredetû olajokban, valamint magvakban található egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavakat - egyszerûen lecseréltük a húsokban, margarinokban és egyéb termékekben, például a tömeggyártásban készülõ tésztafélékben és gyorsételekben lévõ telített- és transz-zsírokra.
A kutatóknak azt is sikerült megállapítaniuk, hogy a halálos kimenetelû szív- és érrendszeri betegségre, illetve annak kialakulására is "hasonló hatással lehet az ilyen étrend".