rss
  • Igazi aranyló kincs a konyhában: A méz

  • Az utóbbi évszázadokban a méhpempõ használata rendkívül ismert lett. Elõször a méhészek mutattak rá a méhpempõ emberekre és állatokra gyakorolt hatására, pedig már Amerika õslakói, az inkák is ismerték. Õk testi és szellemi frissítõként használták, valamint kozmetikai célokra.

    A méhkirálynõ táplálására a dolgozó méhek garatmirigyükbõl állítják elõ a méhpempõt. Ez tulajdonképpen egy különleges tápanyag készítmény, ami lehetõvé teszi, hogy a méhkirálynõ több, mint 5 évig éljen, míg a dolgozó méhek élettartama mindössze 2-4 hónap.

    A méhpempõ bõrre való feltételezett hatását több kutató tanulmányozta a kozmetológia számára. Vizsgálatok alapján megállapították, hogy a méhpempõ a bõr idõ elõtti megöregedését rugalmasságának, hidratációjának és vérkeringésének fokozásával akadályozza meg, illetve elsimítja a ráncokat, a bõrt megfiatalítja és elõsegíti a regenerációt.

    Több országban kozmetikai vizsgálatokat végeztek, úgy, hogy a nõk arcbõrére méhpempõs arcpakolást alkalmaztak. Minden esetben javulást észleltek, száraz, zsíros és vegyes bõrû egyéneknél egyaránt. Tehát a méhpempõ védi a bõrt, táplálását és vérkeringését javítja, és jó hatással van annak víztartalmára is.

    Ezen kívül a méhpempõ vitaminokban, fehérjékben és aminosavakban igen gazdag, különleges tápanyag. Ideális készítmény a természetes táplálkozáshoz. A méhpempõ tartalmazza a B-vitamin komplex tagjait. Különösen magas koncentrációban található benne B5-vitamin /pantoténsav/ és B6-vitamin. Vannak még benne ásványi anyagok, nyomelemek, ezenkívül A-, C-, D-, E-vitamin, enzimek, 18-féle aminosav, ezenkívül a baktériumok és vírusok szaporodását gátló anyagok.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Együnk magnéziumban gazdag ételeket

    Azoknál, akik magnéziumban gazdag ételeket fogyasztanak, mint a leveles zöldségek, a dió és a bab, csökken a stroke kockázata – állítja egy nemzetközi felmérés, amely 250 ezer embert vont be a kutatásba.

    Ugyanakkor a szakértõk felhívják a figyelmet, hogy a vizsgálat kimondottan az ételekre vonatkozik, nem pedig a magnézium-kiegészítõ tablettákra – írja a Reuters. 'Az élelmi magnéziumbevitel fordítottan arányos a szélütés kockázatával' - mondta Susanna Larsson stockholmi kutatásvezetõ.

  • Egészséges és finom téli alapanyagok

    Egészséges és finom téli alapanyagokTélen sokkal kevesebb szezonális zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, ezért szervezetünk természetes tápanyagokkal és vitaminokkal való ellátása nehezebb, de egyáltalán nem reménytelen feladat. Bár a téli időszak friss termésekben kissé mostoha velünk, jónéhány alapanyag akad ilyenkor is, amelyekből ízletes, téli ételeket lehet készíteni, és nem utolsósorban megfelelő tápanyaggal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal is ellátni szervezetünket. Ilyenek például az alma, gesztenye, sütőtök stb.

  • Őszi finomság: a sütőtök és a tökmag

    Őszi finomság: a sütőtök és a tökmagA népi gyógyászat is hamar felismerte a sütőtök és a tökmag (olaj, tökmagliszt) fontos jelentőségét. Gyógyító hatása régről ismert, hiszen kitűnő béltisztító, vízhajtó, valamint magas az antioxidáns tartalma is. Színe pedig jól mutatja, hogy karotintartalma is jó hatással van a szervezetünkre! Ha érett, szép narancssárga sütőtököt választunk, az hatalmas mennyiségű A-vitamint tartalmaz, de található benne B és C-vitamin is. Káliumtartalma pedig vértisztító hatású. A tökmag pedig a depressziós tünetek ellen is hatásosnak bizonyult.

  • Csülök Zsani módra

    Csülökbõl sokféle kiadós ételt készíthetünk. Az egyszerû tepsiben sült változata mellett, tucatnyi lehetõségünk van a csülök felhasználására.

    Magyarosabbá tehetjük vele az olasz makarónit, tálalhatjuk pirított hagymával és káposztával, ízletesebbé tehetjük vele a Jókai-bablevest, laktatóbbá varázsolhatjuk a burgonyalevesünket, de akár tésztába is öltöztethetjük. A variációk sokaságából mutatok most egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthetõt körettel együtt.

  • A kenyér, ami nem hiányozhat az asztalról

    Augusztus hazánkban hagyományosan az aratás ideje. A lisztté õrölt gabonából számtalan finom étel, élelmiszer készül, de van közöttük egy – az élet jelképének tartott kenyér – amelynek megkülönböztetett tisztelet jár. A kenyér múltja, a hozzá kapcsolódó szokások, és táplálkozásunkban betöltött szerepe. A kenyér az emberiség egyik fõ tápláléka, amely Magyarországon is alapélelmiszernek számít. Ma már a nagy választéknak köszönhetõen szinte mindenki megtalálja az ízlésének legmegfelelõbb fajtát.

  • Probiotikumok étellel-itallal

    Számos tejes élelmiszerben, tésztafélékben, húsáruban, de az anyatejben is találhatunk hasznos baktériumokat és olyan vegyületeket, melyek a jótékony baktériumok életéhez, szaporodásához nélkülözhetetlenek. Az emberi szervezet maga is élettér: számtalan apró élõlénynek ad helyet. A gyomor-bélrendszerünkben például nagyszámú és hatalmas mennyiségû mikroorganizmus él - ezeket nevezzük bélflórának. A bélflóra hozzávetõlegesen kb. 400-500 különbözõ fajtájú baktériumot tartalmaz. Ezen mikroorganizmusoknak csak egy része kórokozó; nagy része jótékony hatású, sõt elengedhetetlen a szervezet egészséges mûködéséhez.

  • Koktélban is finom a biztonságos szex

    Nem feltétlenül kell karibi nyaralás a totális felfrissüléshez! Tengerpart helyett megteszi egy finom koktél-ital is! Ha megvannak az alapanyagok, bátran nekifoghatunk mi magunk is otthonunkban hûsítõ finomságokat mixelni!

    A nyári nagy melegben jól esik egy finom frissítõ koktél. Ha ötlet híján van, akkor válasszon az alábbi receptek közül, hogy a vendégeit is meglephesse egy hangulatfokozó, kellemes itallal. Ha nem jönnek össze a dolgok, kérje ki egy bármixer tanácsait!

  • Megfázás ellen curry?

    Ha legközelebb megfázással küzd, felejtse el a paracetamolokat és keressen inkább egy kis curryt a konyhában! Vezetõ táplálkozás-szakértõk állítják, hogy a fenõ grék, vagy más néven görögszéna, ami gyakori összetevõje az indiai konyhának, nemcsak enyhíti a megfázás tüneteit, de megelõzésre is szolgál.

    A kísérlet során egy három hónapos téli idõszakban húsz önkéntes – közülük tízen a megfázás tüneteivel, tízen egészségesen – hetente kétszer fél teáskanálnyi görögszéna-magot fogyasztott.

  • Mégse jó a vaj?

    Mentsd meg a szíved, ne egyél vajat! – tanácsolják a tudósok egy új kutatás alapján. Egy híres szívspecialista szerint a vajtilalom ezreket menthetne meg a szívbetegségtõl, írja a Telegraph. Dr. Shyam Kolvekar azt állítja, hogy egyre inkább aggódik az emberek táplálkozási szokásai miatt, amint látja, hogy betegei már harmincévesen bypass mûtétre szorulnak a szaturált zsírral túlterhelt étrend következtében.

  • Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakat

    Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakatAz édesség igazi gyógyírként hat a rossz kedvre. Persze csak rövid távon, a rendszeres nassolás következményei hetek múlva jelentkezni fognak. Együnk inkább olajos magvakat, így egészségünknek is jót teszünk. Az olajos magvak rendszeres fogyasztása bizonyítottan hatásos rosszkedv, depresszió ellen. Erről leginkább az olajos magvakban nagy mennyiségben megtalálható vas és magnézium gondoskodik leginkább, de az omega-3 zsírsav-tartalmuk is nagyban hozzájárul. És ha már itt tartunk, muszáj eloszlatni egy tévhitet:

  • Mérgezõ bejgli?

    Ételmérgezést okozhat a szennyezett mák, mert a gubóból ópiátszármazékok kerülhetnek a mákszemek közé. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal ezért óvatosságra int, de a szakemberek azt mondják: néhány egyszerû óvintézkedéssel kivédhetõ a baj. Az elmúlt években többször elõfordult az országban mákfogyasztással kapcsolatos ételmérgezés. Ennek az az oka, hogy a mákgubóban maradhatnak ópiátszármazékok, és ezek a törmelékkel bekerülhetnek a mákmagba - a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal fõigazgatója.

  • Étrend-kiegészítõvel a rák ellen?

    Egyre több ember szed valamilyen étrend-kiegészítõt annak érdekében, hogy táplálkozását kiegyensúlyozottabbá tegye, és hogy csökkentse az olyan súlyos betegségek kialakulásának esélyét, mint például a rák.

    A Texasi Egyetem szakértõje, Sally Scroggs szerint azonban nem biztos, hogy ezek a készítmények valóban mûködnek, hiszen egyelõre nincsenek egyértelmû bizonyítékok arra nézve, hogy hozzájárulnak a szervezet erõsítéséhez.

  • Mixelj és hûsölj - kortyok a turmixgépbõl

    A jeges tejes és joghurt alapú italok a világon mindenhol népszerûek: az indiaiak fûszeres lasszit kortyolnak, a törököknél az ayran (joghurtital) népszerû, az angolok smoothie-t rendelnek. Próbáld ki te is a tejes finomságokat! Nincs ízletesebb és táplálóbb ital egy tejes-tejszínes-joghurtos turmixnál. A jól elkészített mixszel kiváltható bármelyik étkezési fogás: iható reggel, tízóraira, ebédre, uzsonnára, vacsorára – attól függõen, hogy a diétánk része, vagy csak ínyenckedésre szánjuk. Elõ hát a turmixgéppel, a jégkockával és a gyümölcsökkel!

  • Teázzunk vagy kávézzunk?

    Ha a reggeli ébredéshez koffeinre van szükségünk, a teában és kávéban egyaránt megtaláljuk, ám közel sem mindegy, melyiket fogyasztjuk. A két népszerû ital nagyon különbözõ hatásairól meglepõ felfedezéseket tettek amerikai tudósok.

    A fekete és zöld tea, valamint a kakaó is tartalmaz az élénkítõ hatóanyagból, s emiatt a statisztikák tanulsága szerint egyre inkább kiszorítja a reggeli asztalról a feketekávét. Hogy melyik is a jobb választás: kávé, tea vagy kakaó? A kutatók tudományos módszerekkel segítenek eldönteni a kérdést.

  • Gyomorkímélõ káposzta

    A kutatások kiderítették, hogy a káposztalé remek gyógyszer a gyomorfekély kezelésére. Igyunk meg naponta 0,4-1 liter káposztalevet, ezt keverhetjük vízzel vagy sárgarépalével is. A termesztett termékek olyan jótékony baktériumokat tartalmaznak, amelyek segítenek a H pylori ellen.

    Emellett lehetõleg minden nap fogyasszunk kefírt, tejet vagy joghurtot. A cink karbantartja az emésztõrendszert. A tökmag és az egész cikk fokhagyma is nagyon egészséges. Fogyasszunk fokhagymát, mivel a növény kimutatottan jótékony hatással van a szervezetre.

  • Fontos vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz a halhús

    Fontos vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz a halhúsA különböző halak már az ősember táplálkozásának is a részét képezték. A halhús egészséges tápanyagforrást jelent kedvező zsírsavösszetétele, teljes értékű fehérjéje, kedvező aminosav összetétele, valamint könnyű emészthetősége miatt. Emellett nélkülözhetetlen tápanyagokat és vitaminokat (A-, D-, K-, B1-, B2-vitaminokat), valamint ásványi anyagokat (Ca, Mg, P, Fe és Cu, a tengeri halak húsában jód is található, mely segíti a pajzsmirigy működését) és többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz.

  • Terítsünk meg - így kezdõdik az igazi étkezés!

    A terítés, az étkezés külsõ körülményeinek ideális megteremtése. Ahhoz, hogy teljesen kiélvezzük az asztali örömöket, nem elég az ételt felszolgálnunk, de meg kell adnunk a módját. Még a legkitûnõbb étel sem esik jól, ha csak futtában, vagy egy fapadon kell elfogyasztanunk. A szépen megterített, tiszta, ízléses étkezõasztal kellemes keretet ad az étkezésnek, emeli annak élvezeti értékét. Itt most összegyûjtöttük az alapszabályokat. Ha terítõt használunk, annak méretét...

  • A só boldoggá tesz

    Budapest/Des Moines - Az átlagember napi 12-20 gramm sót fogyaszt, holott a szervezet ennek csupán a felét viseli el, a vesék ugyanis huszonnégy óra alatt mindössze 5-7 grammot választanak ki. A felesleges molekulákat a sejtnedvek magukba zárják - ettõl pedig az egekbe szökik a vérnyomás.

    Az Iowai Egyetem kutatói most rájöttek arra, miért eszik az emberek annyira szívesen elsózva ételeiket: a sós étel egyszerûen boldoggá és elégedetté tesz.

  • A vörös rizs csökkenti a koleszterinszintet

    Egy sor táplálékkiegészítõ és az életmód megváltoztatása ugyanolyan hatékony a koleszterinszint csökkentésében, mint a gyógyszerek, például a sztatinok szedése, a testsúly csökkentésében pedig jobban segíti az embereket - állítják amerikai kutatók.

    Júniusban közölte az amerikai szívgyógyászok szaklapja egy nagy kínai tanulmány eredményét, mely szerint a kínai vörös rizsbõl származó gyógyszerkészítmény koszorúérbetegeknek adva jelentõsen csökkentette a szívroham ismétlõdésének kockázatát, javította a betegek életkilátásait.

  • A kávé és a tea is védi a szívet

    Mérsékelten fogyasztva a tea és a kávé is csökkenti a szívbetegségek kockázatát - állapították meg holland kutatók. Egy átfogó, huzamos ideig tartó vizsgálat során a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy napi három-hat csésze tea elfogyasztása akár 45 százalékkal is csökkentheti annak a veszélyét, hogy az illetõ szívbetegség következtében hal meg. Hatnál több csésze esetében a szívbetegségek kialakulásának esélye 36 százalékkal kisebb, mint azoknál az embereknél, akik naponta kevesebb, mint egy csészével isznak.