rss
  • Varázslat a Karácsonyi asztalon

  • A karácsonyi lakoma nem csupán a gyomor kellemes megtöltését szolgálja, hanem jelképes ereje is van. Mindenekelõtt a családtagok, a rokonság összetartása a célja. A legtöbb háznál régen is nagy volt a vendéglátás, finom falatok, jóféle italok kerültek a karácsonyi asztalra...

    Szinte valamennyi karácsonyi ételnek volt mágikus jelentése. A borsó, a mák bõséget ígért; a fokhagyma védte az egészséget; a dióval rontást véltek elhárítani, sõt jövendöltek is belõle, hogy ki lesz beteg a következõ évben; a méz az életet édessé tette; az alma az egység, egészség, szépség, szerelem szimbóluma volt.

    Hajdan a magyar nagyuraknál ez idõ tájt még az asztalos is sürgött-forgott a konyhában. Minden sült alá méretre szabott új tálat kanyarított. A babona szerint csupán azt a házat érte szerencse, ahol új tálban tálalták a karácsonyi menüt. Ezenkívül azonban akadt más alkalmi munkás is karácsonykor a konyhában: az ostyasütõ diák.

    A ropogósra sütött, mézzel ízesített ostyák készítésével az egész évre való tandíját is megkereste az ünnep elõestéjén. Sok helyütt jellemzõ volt az ételek sorrendjének, valamint a fogások számának elõírt rendje. A vacsora ünnepélyes külsõségeit tovább fokozta a különlegesen megterített asztal. Keményített, patyolatfehér gyolcsabrosz, valamint az abrosz közepére a betlehemi jászolra utaló kevéske szénát, szalmát helyeztek, arra pedig gabonamagokat, hüvelyeseket, hagymát, diót, almát - így akarva biztosítani a következõ évi jó termést. A karácsony este évkezdõ, újévet befolyásoló és jósló jellegét a karácsonyi asztalon kívül az egyes ételekhez fûzõdõ hiedelmek adják.

    A bab és a lencse az általánosan elterjedt hit szerint igazi bõséget, sok pénzt ígért elfogyasztóinak. A mákos tésztát szerelmi jóslásra használták, és még a háziállatoknak is jócskán juttattak belõle, hogy azok jól gyarapodjanak, és egészségesek legyenek. A szentestén elfogyasztott hal szintén õsi szerencsejelkép. Már a csízióban (vagyis a kalendáriumban, jóskönyvben) is benne állt, hogy aki karácsonykor halat eszik, kerek egy esztendeig sebesen halad a munkájával. Vagyis olyan tempóban, mint ahogy a hal úszik a vízben.

    Karácsonykor nálunk is igen kedvelt étel a pulyka, fehér húsa kiváló, még ha száraz is kissé. Egyesek szerint a pulyka húsa akkor jó igazán, ha az állatot dióval tömik. Olyan erõs a zúzája, hogy még a dió héját is kiválóan megtöri. Ezért nem is tisztították meg a diót, csupán rácsaptak a diótörõvel, és úgy nyomták le a hízóra fogott pulyka gigáján. Így aztán igazán finom lett a madár húsa. Mások pedig a kukorica közé kevert korianderrel, valamint ánizsmaggal, kakukkfûvel igyekeztek igazi fûszeres ízt adni a karácsonyi pulyka száraz húsának.

    A december 24-i vacsora bevezetését, illetve befejezését sokáig a pálinka-méz-fokhagyma-ostya-dió-alma sorrend határozta meg. Akik õrizni kívánják az õsi hagyományt, ma is ezt a sorrendet választják az ünnepi menühöz.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A tavasz legfinomabb és legegészségesebb zöldségei

    Érdemes felkészülni arra, hogy tavasszal jóval több finomsághoz juthatsz, mint a narancs, grépfrút vagy alma. A legjobb, ha helyben termesztett gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztasz. A frissen szedett zöldségek és gyümölcsök pedig nem csak sokkal finomabbak, hanem a tápanyagértékük is jóval magasabb. Ha az általad fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket messze termesztik tõled, akkor valószínûleg utóérlelik õket, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre és tökéletes állapotban juthassanak a piacra. Ezalatt a folyamat alatt pedig az értékes tápanyagaikat is el fogják veszíteni.

  • Brokkoli a légutak szolgálatában

    Budapest - A brokkoli egyik alkotóeleme olyan enzimek elõállítását segíti, amelyek megvédenek a légutak gyulladásaitól. Erre a következtetésre jutott a Los Angeles-i székhelyû Kaliforniai Egyetem (UCLA) egyik tanulmánya, amely a "Journal of Clinical Immunology" címû szaklapban látott napvilágot. A kísérleti személyek orrüregében a brokkoli-csírák elfogyasztását követõen az antioxidáns enzim akár a háromszoros koncentrációt is elérte, így ezt a természetes hatóanyagot gyulladásgátlóként valamint többféle légúti megbetegedés kezelésében is lehetne alkalmazni - magyarázta a kutatás vezetõje, Marc Riedl.

  • Dinnyés sorbet: egyszerű, gyors és nagyon finom

    Dinnyés sorbet: egyszerű, gyors és nagyon finomHa nyaralás alatt nem szeretnénk sokáig főzni, érdemes gyorsan elkészíthető ételekkel és frissítőkkel készülni. Ilyen ez a könnyű sorbet is, melyet ezúttal az egyik kedvenc nyári gyümölcsünkkel, dinnyével ajánlunk, és hűsítő kiegészítője lehet egy nyári vacsorának. Turmixoljuk össze a dinnyét, valamint a bazsalikomleveleket, a narancslét, a cukrot és a sót. Forgassuk a gépben, amíg a cukor fel nem olvad és egy sima masszát nem kapunk, ez mintegy harminc másodperc. Tegyük be a fagyasztóba egy órára.

  • Újév: szerencsefõzés lencsével!

    A karácsonyi ünnepek alatt többszörösét ettük meg annak a kajamennyiségnek, mely egészségesen jól eshetne. Volt túlevés, gyomorrontás, túlzott süti, káposzta, husi bevitel. Teljesen lemérgeztük magunkat a jobbnál jobb finomságokkal...

    Mit együnk az újév elsõ napjaiban? Kifejezetten üdítõ, hogy a kötelezõ újévi ételek java része sós. A hagyomány szerint az óév búcsúztatása után lencsés, pikkelyes ételeket kell magunkhoz venni, hogy egész évre biztosítsuk magunk számára a szerencsét.

  • Újabb világrekorder humusztál

    Néhány hónappal a humuszrekord után ismét rekordmennyiséget fõztek az arab konyha egyik legrégebbi ételének ételnek tekintett csicseriborsó-pürébõl. A Jeruzsálemhez közeli Abu Hos arab faluban egy óriási mûholdvevõ tányérban 50 szakács segítségével 4090 kilogrammnyi humuszt fõztek, és ezzel ismét megdõlt a humuszrekord, amelyet több mint két tonnával október 25-én állítottak fel Bejrút központjában. A libanoniak tavalyi rekordja a rivális izraeliek korábbi világcsúcsát döntötte meg.

  • Az egyik legértékesebb gyógynövény: A homoktövis

    A homoktövis valóban csodanövény, hiszen sokféle egészségügyi problémára nyújt megoldást. Ennek köszönhetõen az egyik legértékesebb gyógynövény, melybõl érdemes rendszeresen fogyasztani.

    A homoktövis eredetileg a Himalája lejtõin terem, de ma már meghódította az egész világot, így Európa-, az Egyesült Államok- és Ázsia-szerte mindenhol megtalálható a tengerpartokon és sziklákon. Magyarországon is találkozhatunk vele a Duna mentén, a Balaton partján vagy a Csepel-szigeten. Nálunk védett növény.

  • Fondü vacsorára!

    A tûz körülülése õseink mindennapjaihoz nyúlik vissza - a múlt század elején Svájcban feltalált fondü-szertartás is ezt a hagyományt élesztette újjá. Hangulatossá tehetjük téli estéinket ennek a különleges, finom ételeknek a segítségével. A sajt-fondü, vagyis az olvasztott sajtba mártogatott kenyér-, zöldség vagy garnélarák falatkák, különleges élménnyé teszik a beszélgetõs, családi- vagy baráti körben töltött estet. A svájciak kedvenc eledelének elkészítésekor fejenként 15 dkg sajttal kell számolni.

  • Mérgezõ ételek, avagy mit (nem) ehetnek a keresztallergiások?

    Magyarországon jelenleg mintegy kétmillióra tehetõ a pollenallergiások száma. Hat százalékuk, tehát körülbelül 120 ezer beteg küzd a keresztallergiával - állítja Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont szakorvosa. A gyógyítás legjobb esélyét az immunterápia kínálja.

    Az allergiával küzdõk egy része tapasztalhatja, hogy panaszai az allergiás szezonban akkor is erõsödnek, ha nem emelkedik a pollen-koncentráció a levegõben. Ennek hátterében sokszor a keresztallergia áll.

  • A legnehezebben emészthetõ ételek

    Vajon melyek azok az ételek, amik garantáltan nehezen emészthetõek, megterhelik a gyomrot? Összeállításunkból kiderül, mi az, amit csak ritkábban vagy kis mennyiségben érdemes fogyasztanod, ha szeretnéd megkímélni a pocakodat. Egy nagyobb lakomázás vagy mennyiségét tekintve kisebb ékezés után, bizonyára te is többször tapasztaltad, hogy a különbözõ ételek telítõ értéke - tehát az az idõ, ameddig jóllakottá tesznek minket, vagyis ameddig az étel a gyomrunkban tartózkodik - bizony elég eltérõ.

  • Virslititkok: mibõl készül és hogyan kell fõzni?

    Olcsó húsnak híg a leve - szokták mondani. Ez a virsli esetében nem éppen igaz: egyrészt sok termékben alig van hús, másrészt sokszor a drága is ehetetlen, ahogyan az a Kosár fogyasztóvédelmi magazin egyik felmérésébõl kiderül.

    A jó minõségû virsli ára valójában vetekszik a téli szalámival, a fogyasztóvédõk szerint 3100 forint volt kilója a teszteltek közül a legjobb minõségû árunak. A virsli ABC ismeretében talán tudatosabban vásárolhatnak a szilveszteri bulira készülõk.

  • Egészségtelenek a zsírszegény ételek?

    Nem biztos, hogy jó, ha a természetes zsírokat felcseréljük tartósított és hidrogénezett olajokra.

    A táplálékkal elfogyasztott zsír nemcsak sûrített energiát és tápanyagokat szolgáltat számodra, hanem befolyásolja az ételek ízét és állagát is. Az elõre csomagolt zsírszegény élelmiszerekbe ezért tesznek gyárilag töltõ, kötõ, cseppfolyósító és seregnyi más adalékanyagot - ezek helyettesítik a hiányzó zsírt. A zsírtól való rettegés miatt fogyaszt sok ember olyan gyári termékeket, amilyenek a zsírszegény sajtok, joghurtok, csökkentett kalóriatartalmú majonézek és friss sajtok.

  • Napi egy marék mandula csodákra képes

    Napi egy marék mandula csodákra képesA magok az egészséghez elengedhetetlen alapvető tápanyagokat tartalmaznak. A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd. Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a „rossz" koleszterin szintjét.

  • Mit esznek igazából a gyermekeink?

    Az egészséges életmód hirdetésével és terjesztésével megbízott brit hatóság kiszámolta, mennyi cukros és zsíros ételt eszik meg egy 5-10 éves korú gyerek Nagy-Britanniában.
    Hirdetés

    A The Foods Standards Agency egy évtizede azért harcolt, hogy csökkentse a zsíros táplálkozás okozta halálozási adatokat. Mivel az új konzervatív kormány már nem tart igényt szolgálataira, azaz nem korlátozhatják a hamburger és egyéb gyártók zsír- és cukorfelhasználását.

  • Ciprus ízei

    Ciprus három kontinens találkozásánál fekszik, és már ez is elég magyarázat arra, hogy miért érte olyan sokféle hatás a ciprusi konyhát, azonban ha vetünk egy pillantást a történelmére,akkor azonnal kiderül hogy hány hódító fordult meg a szigeten. Akik erre jártak, azok hozták magukkal a receptjeiket is. A ciprusi konyha leginkább a göröghöz hasonlít, de felfedezhetjük a török, örmény, arab, olasz, francia és angol hatást is. Ezeknek az ízeknek a kombinációját élvezhetjük a mai ciprusi konyha remekmûveit ízlelgetve. A ciprusi konyha nagyon különleges.

  • Ételek az õszi depresszió ellen

    Hivatalos nevén endorfin, népszerû nevén boldogsághormon. Mi az endorfin?

    Különleges, fehérje jellegû anyag, amit a szervezeted termel. Nem kerül pénzbe, csak egy kis odafigyelésbe, hogy a boldogsághormon kiválasztódjék, s te megúszhasd az õszi-téli nyomottságot. Visszavonhatatlanul megjött az õsz. Ilyenkor sokan befordulnak a sarokba, átadják magukat a depressziónak. Az endorfin az agyban termelõdõ fehérje jellegû, hormon tartalmú anyag, mely egyrészt a fájdalom csillapításáért, másrészt az örömérzetért felelõsek.

  • Természetes C-vitamin forrás

    A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. A vegyes táplálkozás többnyire fedezi az átlagos vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során - fõleg hevítés hatására - a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet. C-vitaminra folyamatosan szüksége van a szervezetünknek, fõleg most, hogy a hûvösebb idõ beköszöntével egyre többen megbetegednek - de azt talán kevesen tudják, hogy mennyi is az ideális mennyiség.

  • Az energiafelhasználást növeli a paprika

    A táplálkozástudományi szakemberek azt mondják, hogy a csípõs/erõs paprika tartalmazza a kapszaicin nevû anyagot, ami nem csak az ételt fûszerezi, hanem a testet is felpaprikázza, azaz megemeli a testhõmérsékletet.

    Feltételezésük szerint a növények azért tartalmaznak kapszaicint, mert az megvédi õket a rovaroktól és egyéb kártevõktõl, így biztonságban tudnak növekedni. Bizonyos nemzetek viszont éppen a csípõs íz és gyakran annak melegítõ hatása miatt választják a paprikát fûszerként.

  • Kevés energia, sok értékes összetevõ, rost, vitamin és ásványi anyag: Ez a leves!

    A napjainkban mind több embert érintõ kóros elhízás egyik fõ oka a mozgásszegény életmód mellett az, hogy a fejlett országokban túlságosan magas energiatartalmú élelmiszereket fogyasztanak.

    Táplálkozáskutatók szerint az ideális élelmiszerek 100 grammja nem tartalmazhat 107 kalóriánál többet. Ehhez képest az átlagos közép-európai ételben 155 kalória van, a gyorséttermekben kapható ételek kalóriatartalma pedig 100 grammonként 290 kalória. A megoldás kézenfekvõ: olyan élelmiszerekbõl kellene összeállítani a napi étrendet, amely a legmegfelelõbb tartalommal rendelkezik.

  • Az ételkiegészítõ nem pótolhatja a friss zöldséget

    Ha szeretné a brokkoli jótékony hatásait hasznosítani, akkor el kell kezdenie enni (és elfelejteni a ételkiegészítõ fajtáját) és továbbá az is fontos, hogy jól fõzzük meg. Kimutatták, hogy a kiegészítõk, amelyek egyes zöldségeket vagy gyümölcsöket akarnak helyettesíteni nagyon kevés hasonlóságot mutatnak az igazi gyümölccsel összehasonlítva.

    A kutatók úgy találták, hogy a myrosinase nevû enzim hiányzik a brokkoli kiegészítõkbõl, amely nem közvetlen módon, de csökkentheti a prosztata-, mell-, tüdõ- és vastagbél rák kockázatát.

  • A varázslatos tea

    A teabokor fermentált leveleibõl nyert esszencia kívánság szerint élénkít vagy nyugtat. Fontos, hogy a víz forrásban legyen, amikor a teára öntjük és elõzõleg kb. 2 percig forrjon, mivel így csalogatjuk ki a legjobban a tealevelekbõl az aromát. Ha élénkítõ hatást szeretnénk elérni, a finom teát csak 2 percig hagyjuk állni, a durvábbat egy perccel tovább. Nyugtató hatása akkor lesz, ha kb. kétszer ilyen hosszú ideig hagyjuk állni. Ha azonban még ennél is hosszabb ideig áll, keserû lesz.