2024.04.18. - Andrea, Ilma

A csoki és a hal átsegít a téli lehangoltságon

A csoki és a hal átsegít a téli lehangoltságon
A téli hónapokban, különösen karácsony után sokakra rátör a rosszkedv, a lehangoltság.

A megfelelõ, tudatos táplálkozás azonban segíthet az általános levertség elûzésében.

A fáradtság érzése a sötétebb téli idõszakban könnyen felütheti a fejét, ám tudatos táplálkozással nemcsak véget vethetünk a borongós hangulatnak, hanem elejét is vehetjük annak. - Mindenekelõtt a jódban gazdag koszt segíthet szellemi teljesítményünk és anyagcserénk felpörgetésében.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

- A téli hónapok étlapjáról nem hiányozhatnak a tengeri halak, valamint a friss zöldség sem, mint ahogy a teljes kiõrlésû gabonából készült kenyérfélék között is számos olyan van, amely sok jódot tartalmaz. Az elõzõekben felsoroltak mellett jódozott konyhasó használatával is fedezhetjük szervezetünk igényét - teszi hozzá a szakértõ.

Természetes boldogsághormonok

Mint tudjuk - vagy akár tapasztaljuk - a nassolás is hozzájárulhat hangulatunk javításához, ha nem visszük túlzásba. - Napi egy szelet csokoládé elfogyasztásában semmi kivetnivaló nincsen - mondja Kitze -, mivel a csoki a szerotonin elnevezésû, "boldogsághormonként" is emlegetett anyag termelésére ösztönzi szervezetünket, amelybõl a hideg, sötétebb évszakokban tudományosan bizonyítottan is kevesebbet termel, mint a napfényes tavaszi és nyári hónapok idején.

A hangulatjavításhoz szintén pozitív módon járulnak hozzá a különbözõ ásványi anyagok, s különösen ajánlott a magas vastartalmú élelmiszerek (mint például a brokkoli, a kelbimbó, a bab, vagy a banán) fogyasztása. Szellemi állapotunk karbantartása érdekében a magnéziumtartalmú ételek is kifejezetten ajánlottak. Ebbe a kategóriába tartoznak a teljes kiõrlésû gabonából gyártott készítmények, a dió, mogyoró és társai, valamint a tejtermékek.

Ha a fenti intelmeket betartjuk és vitamindús étrenddel társítjuk, biztosra mehetünk, hogy nemcsak energiánk tart ki egészen a tavaszi napsugarak felbukkanásáig, de a téli hónapokban fertõzõ vírusokkal szemben is megfelelõ védettségre teszünk szert.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!