A megfelelõ, tudatos táplálkozás azonban segíthet az általános levertség elûzésében.
A fáradtság érzése a sötétebb téli idõszakban könnyen felütheti a fejét, ám tudatos táplálkozással nemcsak véget vethetünk a borongós hangulatnak, hanem elejét is vehetjük annak. - Mindenekelõtt a jódban gazdag koszt segíthet szellemi teljesítményünk és anyagcserénk felpörgetésében.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Természetes boldogsághormonok
Mint tudjuk - vagy akár tapasztaljuk - a nassolás is hozzájárulhat hangulatunk javításához, ha nem visszük túlzásba. - Napi egy szelet csokoládé elfogyasztásában semmi kivetnivaló nincsen - mondja Kitze -, mivel a csoki a szerotonin elnevezésû, "boldogsághormonként" is emlegetett anyag termelésére ösztönzi szervezetünket, amelybõl a hideg, sötétebb évszakokban tudományosan bizonyítottan is kevesebbet termel, mint a napfényes tavaszi és nyári hónapok idején.
A hangulatjavításhoz szintén pozitív módon járulnak hozzá a különbözõ ásványi anyagok, s különösen ajánlott a magas vastartalmú élelmiszerek (mint például a brokkoli, a kelbimbó, a bab, vagy a banán) fogyasztása. Szellemi állapotunk karbantartása érdekében a magnéziumtartalmú ételek is kifejezetten ajánlottak. Ebbe a kategóriába tartoznak a teljes kiõrlésû gabonából gyártott készítmények, a dió, mogyoró és társai, valamint a tejtermékek.
Ha a fenti intelmeket betartjuk és vitamindús étrenddel társítjuk, biztosra mehetünk, hogy nemcsak energiánk tart ki egészen a tavaszi napsugarak felbukkanásáig, de a téli hónapokban fertõzõ vírusokkal szemben is megfelelõ védettségre teszünk szert.