A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételû biológiailag aktív szerves vegyületek, amelyeket elsõsorban a táplálék révén tudjuk a szervezetbe bevinni.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Vitaminhiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek: enyhébb esetben a vitaminszegénység (hipovitaminózis); súlyosabb esetben vitaminhiány léphet fel. Ugyanakkor túlzott bevitelük is káros lehet, ilyenkor hipervitaminózisról beszélünk (ez például vitamintabletták mértéktelen szedése esetén alakulhat ki), s ez szintén súlyos betegségtünetekkel járhat.
A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk:
- Zsírban oldódó vitaminok (lipovitaminok),
- Vízben oldódó vitaminok
A két csoport tagjai között aligha van vegyi rokonság, de a vízben oldódó B- és C-vitaminok között sem találunk ilyet. A szervezet számára azonban mindkettõ szükséges, a szervezet védekezõ mechanizmusát erõsítik. A vitaminok élettani hatására leginkább hiányuk (az avitaminózis) esetén fellépõ betegségekbõl következtethetünk.
A B-vitaminok tehát vízben oldódó vitaminok, melyek szükséglete fedezhetõ a következõ ételekbõl: húsok, hal, baromfi, máj, élesztõ, barna kenyér, vese, tej és tejtermékek, hüvelyesek.
B1-vitamin (tiamin)
Nélkülözhetetlen a szénhidrátok és az alkohol lebontásához. A hiányállapot ritka, fõleg Ázsiában fordul elõ, ahol a fõ táplálékforrás a fényezett rizs. Veszélyeztetettek továbbá az alkoholisták, az idült hasmenésben szenvedõk. Súlyos hiányállapot esetén beriberi alakulhat ki.
B2-vitamin (riboflavin)
A zsír és a fehérje lebontásához szükséges, és fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben és a méregtelenítésben. A hiányállapot igen ritka, fõleg alkoholistáknál, májbetegeknél és idült hasmenésben szenvedõknél alakul ki.
B6-vitamin (piridoxin)
A fehérje-anyagcserében játszik szerepet. A fogamzásgátlót szedõ nõknél néha vitaminhiány léphet fel, de nem szükséges a vitamintabletta szedése, a vitamin a megfelelõ étkezéssel pótolható.
Pantoténsav
Az anyagcserében kulcsfontosságú koenzim-A alkotórésze. Vegyes táplálkozás esetén nem alakulhat ki a hiánya.
Niacin
Nélkülözhetlen a sejtek energiaháztartásában. Hiánya a gyomor és a bél súlyos megbetegedésekor léphet fel, vagy akkor, ha a táplálkozás teljesen nélkülözi a húst és a kenyeret.
Biotin
Kéntartalmú vitamin, az anyagcsere-folyamatokhoz nélkülözhetetlen. A bélbaktériumok is képesek elõállítani, de a vastagbélbõl tökéletlen a felszívódása, ezért a megfelelõ táplálkozással kell fedezni a szükségletet.
Folsav
Szerepet játszik a vörösvértestek képzésénél, az elégtelen folsavbevitel – ez kiegyensúlyozott táplálkozás esetén nem lép fel – vérszegénységhez vezet.
B12-vitamin (kobolaminok)
A vörösvérsejtek felépítéséhez szükséges vitamin, és csak állati eredetû élelmiszerekben található. A vitaminhiány táplálkozásból eredõen csak azoknál fordul elõ, akik egyáltalán nem fogyasztanak húst.