2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja

A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja
A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja, így az egészséges táplálkozás nem csupán a testsúly, hanem az idõskori csonttörések megelõzése szempontjából is üdvös - hangsúlyozzák kanadai tudósok.

A korábbi kutatások a specifikus étrend-kiegészítõk, például a kalcium, a D-vitamin szerepét vizsgálták a csontritkulás alakulásában, ugyanakkor a tudósokat nem igazán foglalkoztatta, hogy az étrend egészében miként hat a csonttömegre.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

"Az emberek azonban élelmiszert fogyasztanak, nem pedig különálló tápanyagokat" - jegyezte meg Lisa Lansetmo, a montreali McGill Egyetem kutatója, aki kollégáival 3539, posztmenopauzális korban lévõ nõ, valamint 1649 ötven feletti férfi sorsát követte egy sokéves vizsgálatban. A kutatás során az élelmiszerekben lévõ tápanyagoknak az élelmiszer tömegéhez viszonyított mennyiségét jelzõ "tápanyagsûrûség" és a csonttörések kockázata közötti összefüggéseket vizsgálták.

Induláskor a résztvevõk kitöltöttek egy, az étrendjüket firtató részletes kérdõívet, majd a kutatók minden egyes személyre lebontva kiszámították a tápanyagsûrûségi mutatót. A magas tápanyagsûrûségû étrendben rengeteg zöldség és gyümölcs, teljes kiõrlésû gabona, babfélék és sok hal szerepelt.

A következõ 7 év során 70 férfi és 372 nõ szenvedett súlyos balesethez nem köthetõ csonttörést.

Általánosságban a kutatók úgy találták, hogy nõk esetében minden 40 százalékos kalóriabevitel-növekedés, amely zöldségekbõl, gyümölcsökbõl és más magas tápanyagsûrûségû élelmiszerekbõl származik, 14 százalékkal csökkenti annak a valószínûségét, hogy az illetõ a következõ 10 év során csonttörést szenved. Ez a megállapítás még oly módon is helytállónak bizonyult, amikor olyan tényezõk hatását is figyelembe vették, mint a csonttömeg, csontsûrûség, dohányzás, D-vitamin és kalcium bevitele.

Hasonló tendenciát figyeltek meg a férfiak esetében is, ám a különbség nem volt statisztikailag szignifikáns.

Mint Lisa Langsetmo rámutatott, a mostani kutatás nem bizonyítja ugyan, hogy a tápanyagokban gazdag étrend megelõzi a csonttöréseket, ám az egészségesebb táplálkozás a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbaj kockázatát csökkentve jótékonyan hathat a csontozat állapotára is.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!