2024.04.19. - Emma

Fûszerrel a májkárosodás ellen

Fûszerrel a májkárosodás ellen
A távol-keleti fûszerkeverék, a curry egyik alapvetõ alkotóelemét, a kurkumát évek óta vizsgálják, föltételezett gyógyhatását kutatva, mert májkárosodást kivédõ tulajdonságára vonatkozólag már voltak biztató eredmények. Kínai kutatók a fûszer új hatásmódjának lehetõségérõl számoltak be az Endocrinology szaklap legújabb számában. A curry a távol-keleti konyha csípõs, igen népszerû fûszerkeveréke. Nem csak az ételek ízesítése szempontjából lett közkedvelt, hanem a benne lévõ indiai sáfrányt, azaz a gyömbérfélék családjához tartozó kurkumát az ajurvéda orvoslás fontos gyógyszereként is rendszeresen használják.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A hagyományos indiai gyógykezelésben használják a szem kötõhártyájának gyulladása esetén a növénybõl készült oldattal történõ ecsetelésre és sebek tisztítására is.

A májgyulladás, vagy az epepanaszok különbözõ változatait ugyancsak gyógyítják a kurkuma hatóanyagát, a kurkumint tartalmazó készítményekkel. Ezen az úton indultak el tudományos kutatók több országban is. Laboratóriumi vizsgálatok azt jelezték, hogy a sárga festékanyag gyulladásellenes és antioxidáns tulajdonságú.

Michael Trauner osztrák professzor és munkatársai állatkísérletben vizsgálták a kurkumin hatását az epeutak és a máj károsodása esetén. Az általuk vizsgált egértörzs genetikai hiba következtében szenvedett a máj visszafordíthatatlan károsodásában. A kóros folyamat vége májzsugor.

A kísérleti egerek egyik csoportja kurkumint tartalmazó tápot kapott, a másik csoport nem részesült ilyen kezelésben. A kurkumin hatásosan gátolta az epeutak eltömõdését és a májsejtek károsodását.

Csen An-ping (Chen Anping) az Egyesült Államokban, Tang Jo-caj (Tang Youcai) pedig Kína egyik egyetemén dolgozik és most közös közleményben írták meg kurkuminnal kapcsolatos vizsgálataik eredményét. A kínai kutatók a nem-alkohol okozta zsírmáj kurkumin kezelésével foglalkoztak. A májbetegségnek ez a formája súlyos elhízás esetén észlelhetõ. Az amerikai felnõttek 3-4 százaléka szenved ebben a betegségben, melynek végeredménye májzsugor vagy májrák lehet.

A folyamat hátterében egyik kritikus tényezõ a zsírsejtek termelte hormon, a leptin. A máj kötõszövetes elfajulásának oka elsõsorban a kollagén, mert ez a fehérje szaporodik fel májzsugorban. A kutatók azt találták, hogy a kurkumin megakadályozta azoknak a sejteknek a mûködését, melyek a májszövetnek ezt az elfajulását okozzák.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!