2024.04.20. - Tivadar

Rémséges a keresztallergia

Rémséges a keresztallergia
A görögdinnye hasonló allergiás reakciókat válthat ki, mint a parlagfû – a Mokkában sokat megtudhattunk a részletekrõl!

Talán már unalmasnak tûnhet, ha újra szóba kerül az allergia, bár az ország lakosságának egynegyedét érinti a betegség. Ráadásul van egy új rém, az egyre gyakoribb görögdinnye-parlagfû keresztallergia. A részleteket megtudhattuk a Mokka két vendégétõl, Gábor Edinától, az OEFI fõigazgatójától és professzor Nékám Kristóf fõorvostól.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mit is jelent a keresztallergia? Az allergia az egész szervezetünket érinti, és ha egy fehérjét bejuttatunk mondjuk egy pollenként, akkor reagálhat például a tüdõ, de ha egy ugyanilyen fehérjét megeszünk a görögdinnyével, akkor az például az emésztõrendszerünkben válthat ki nem kívánt reakciókat. A dinnye egyébként rokonságban van a parlagfûvel, ezért képzelhetõ el, hogy ugyanazt a fehérjét juttatjuk be vele a szervezetünkbe, amelyik a parlagfû-allergiát kiváltja.

Ez azonban csak a parlagfû-szezonban érvényes, és nagyon gyenge tünetekkel kezdõdnek a gondok, amelyek késõbb lassan fokozódnak. Más keresztallergiák is léteznek, például a fekete üröm és a sárgarépa is hasonló rokonságban áll, mint a görögdinnye és a parlagfû.
Nékám Kristóf szerint a keresztreakciók megszüntetésére a leghatásosabb módszer, ha elkerüljük azt az ételt vagy italt, amely kiváltja a nem kívánt tüneteket.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!