Talán már unalmasnak tûnhet, ha újra szóba kerül az allergia, bár az ország lakosságának egynegyedét érinti a betegség. Ráadásul van egy új rém, az egyre gyakoribb görögdinnye-parlagfû keresztallergia. A részleteket megtudhattuk a Mokka két vendégétõl, Gábor Edinától, az OEFI fõigazgatójától és professzor Nékám Kristóf fõorvostól.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Ez azonban csak a parlagfû-szezonban érvényes, és nagyon gyenge tünetekkel kezdõdnek a gondok, amelyek késõbb lassan fokozódnak. Más keresztallergiák is léteznek, például a fekete üröm és a sárgarépa is hasonló rokonságban áll, mint a görögdinnye és a parlagfû.
Nékám Kristóf szerint a keresztreakciók megszüntetésére a leghatásosabb módszer, ha elkerüljük azt az ételt vagy italt, amely kiváltja a nem kívánt tüneteket.