2021.01.19. - Sára, Márió

Francia ételkülönlegesség, amely meghódította a világot: A majonéz

Francia ételkülönlegesség, amely meghódította a világot: A majonéz
A majonéz (francia: mayonnaise) tojássárgájából és növényi olajból készülõ mártás, melyet citromlével, tárkonnyal, tormával, ecettel, fokhagymával vagy mustárral is lehet ízesíteni.

A majonéz (mayonnaise) szó eredete bizonytalan, elképzelhetõ, hogy a francia moyeunaise szóból származik, aminek az alapja a moyeeu régen a tojássárgáját jelentette a francia nyelvben. Antoine Carème francia séf szerint a manier, kavarni szóból származik. Története ugyanúgy bizonytalan, mint nevének eredete.
bohócdoktor vizit szja 1%

Többek szerint Richelieu herceg szakácsa találta fel 1757-ben, miután a herceg hadserege gyõzött Mahon városánál a spanyol Minorca szigetén, és a gyõzelem emlékére nevezte el mahonnaise-nek, ami késõbb egy véletlen nyomtatásbeli hiba miatt mayonnaise-re módosult.

Majonéz készítése

Az egyszerû majonézt a következõképpen lehet elkészíteni: egy tojássárgáját két evõkanálnyi mustárral összekeverünk. Utána kis adagokban adjuk hozzá az olajat (általában napraforgóolajat) és elkeverjük, ezt addig ismételjük, amíg el nem érjük a kívánt mennyiséget.

Klasszikus recept

Hozzávalók: 2 tojás sárgája, 340 ml étolaj, 1 ek citromlé (vagy ecet), 1-2 tk dijoni mustár.

A tojássárgájához cseppenként hozzáadjuk az olaj felét, közben folyamatosan keverjük. Utána belekeverjük a citromlevet, majd sugarasan a maradék olajat. Hozzáadjuk a mustárt, elkeverjük, megsózzuk, borsozzuk.

Egésztojásos recept

Hozzávalók: 2 tojást robotgéppel elkeverünk 1 tk ecettel, 1 tk mustárporral, egy csipet sóval. Állandó kevergetés közben hozzá csurgatjuk az olajat. Megkóstoljuk, ízlés szerint borsozzuk, sózzuk, fûszerezzük.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!