A majonéz (mayonnaise) szó eredete bizonytalan, elképzelhetõ, hogy a francia moyeunaise szóból származik, aminek az alapja a moyeeu régen a tojássárgáját jelentette a francia nyelvben. Antoine Carème francia séf szerint a manier, kavarni szóból származik. Története ugyanúgy bizonytalan, mint nevének eredete.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Majonéz készítése
Az egyszerû majonézt a következõképpen lehet elkészíteni: egy tojássárgáját két evõkanálnyi mustárral összekeverünk. Utána kis adagokban adjuk hozzá az olajat (általában napraforgóolajat) és elkeverjük, ezt addig ismételjük, amíg el nem érjük a kívánt mennyiséget.
Klasszikus recept
Hozzávalók: 2 tojás sárgája, 340 ml étolaj, 1 ek citromlé (vagy ecet), 1-2 tk dijoni mustár.
A tojássárgájához cseppenként hozzáadjuk az olaj felét, közben folyamatosan keverjük. Utána belekeverjük a citromlevet, majd sugarasan a maradék olajat. Hozzáadjuk a mustárt, elkeverjük, megsózzuk, borsozzuk.
Egésztojásos recept
Hozzávalók: 2 tojást robotgéppel elkeverünk 1 tk ecettel, 1 tk mustárporral, egy csipet sóval. Állandó kevergetés közben hozzá csurgatjuk az olajat. Megkóstoljuk, ízlés szerint borsozzuk, sózzuk, fûszerezzük.