rss
 • 12 kérdés és válasz a hússal vagy anélkül kérdéskörhöz

 • "Amíg vágóhidak vannak, addig csataterek is lesznek!" (Lev Tolsztoj)

  Leírás: A vegetáriánus olyan személy, aki nem eszik húst, beleértve a halat és a szárnyasokat. Több fajtája is van: az ovo-lakto vegetáriánusok csak húst nem fogyasztanak, de tojást és tejtermékeket igen, a laktovegetáriánusok viszont csak a tejtermékeket fogyasztják, a tojást már nem. A vegánok semmilyen állati eredetû táplálékot nem vesznek magukhoz.

  1. A hús egy darab életerõ?
  A húsfogyasztás más okok mellett egyik fõ okozója a civilizációs betegségeknek, mint pl.: cukorbetegség, köszvény, májzsírosodás, vízlerakódások, reuma, allergiák, anyagcserezavarok és szív-, vérkeringési és rákbetegségeknek. Ezek a betegségek a túlzott -, és a hiányos táplálkozás következményei. Ezen betegségek és sokféle allergia oka, az állati fehérjében található. Számos tanulmány kimutatta ezeket az összefüggéseket. Sok bõrbetegség, amelyek különben gyógyíthatatlannak számítanak, csak a húsfogyasztás abbahagyásával gyógyítható. Azon népcsoportok, akik hagyományosan vegetáriánus életmódot folytatnak egyértelmûen egészségesebbek.

  2. A vegetáriánus táplálkozás hiánybetegségekhez vezet?
  Nem! Egy kiegyensúlyozott növényi táplálkozás tartalmaz minden tápanyagot (fehérje, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok) kielégítõ mennyiségben. Ez különösképpen érvényes minden aminosavra, a B12 vitaminra, a vasra és kalciumra. A heidelbergi, német rákkutató központ 11 éves kutatássorozatának eredményeit tartalmazó legutóbbi tanulmánya, a vegetáriánusoknak hosszabb várható élettartamot és lényegesen kisebb megbetegedési arányt (különösen rák és keringési betegségeknél) igazol.

  3. Miért van tömeges állattartás?
  Az utóbbi évtizedekben ugrásszerûen megnõtt hús és tojásfogyasztás, az üzleti jellegû tömeges állattartást kiterjesztette. Ez az üzleti szemlélet drámai helyzetbe sodorja az állatokat. A tömeges állattartás folyamatos kínzás, az állatok alapvetõ létigényeinek semmibevétele: végletesen szûk bezártság, nyugvóhelyek hiánya, nem a fajnak megfelelõ táplálék, stb... Ez az olcsóbb hús és tojás iránti kereslet egyik szörnyû következménye.

  4. Hogyan jut a vegyszer a húsba?
  A tömeges állattartás elkerülhetetlen velejárója az állatok antibiotikumokkal, hormonokkal, nyugtatókkal, növekedésserkentõkkel való gyógyszerezése. Ezen vegyszerek jelentõs része a húsfogyasztással az emberi szervezetbe kerülhet. Bizonyos, veszélyes növényvédõ szerek a húsban négyszázszorosan koncentrálódhatnak.

  5. Miért pazarló a húsfogyasztás?
  10 kg gabonából még 1 kg marhahús sem "állítható elõ". Közvetlenül felhasználva a gabonafélék és más szántóföldi és erdei termények tehát legalább tízszeres élelem mennyiséget biztosítanak. Aki húsból táplálja magát, sokkal többet használ fel növénybõl, vízbõl és talajból, mint a vegetáriánusok.

  6. Mi köze a "harmadik világ" éhezésének a húsfogyasztáshoz?
  Az éhezõ országokból évente 23 millió tonna gabonát exportálnak az EU számára, hogy ott, az olcsó takarmányból óriási húshegyeket termeljenek. Az UNICEF szerint naponta 40000 gyermek hal éhen, mivel a megmûvelhetõ területeken élelmiszer helyett takarmányt termesztenek a "fejlett" országok számára.

  7. Felfalni és felfalva lenni. Hát nem teljesen természetes ez?
  Sok ember áttérne a vegetáriánus életmódra, ha az állatokat, amiket megesznek maguknak kellene megölniük. Nem veszik tudomásul, hogy az "étel" milyen szenvedések árán került a szájukba. Mivel jól, sõt még jobban élhetünk húsevés nélkül, ezért értelmetlen kegyetlenség megöletni õket.

  8. A vegetáriánus táplálkozás a jövõ táplálkozása?
  A Föld lakossága folyamatosan nõ. A megmûvelhetõ területek óriási ökológiai károk nélkül nem növelhetõk meg, sõt, az állandó túlzott igénybevétel és az egyoldalú kizsákmányolás miatt inkább csökkennek. A hús-, tojás- és tejtermelés számlájára írható a talajerózió 85%-a világszerte. Az egész világra kiterjedõ vegetáriánus táplálkozás és igazságos élelmiszerelosztás megvalosulása esetén, ma és a jövõben senkinek sem kellene éheznie. Ezt az esélyt mulasztjuk el, ha fenntartjuk a húsfogyasztást.

  9. Miért felelõsek a húsevõk az erdõpusztulásért?
  A savas esõk kialakulásához az ipar kéndioxid, a közlekedés nitrogénmonoxid szennyezése mellett, az ammónia is hozzájárul, ami a nagyüzemi állattartás egyik mellékterméke. Az ammónia salétromsavvá való átalakulása után a savas esõ részévé válik. A nagyüzemi istállók körüli erdõterületek erõsen károsodtak. Hollandiában az erdõpusztulások 30%-ban a nagyüzemi állattartás következményei. A trágyából származó ammóniafelhõk még Lappföldig is eljutnak.

  10. Mivel károsítják a talajvizet?
  A talajvíz szennyezettségéhez a mûtrágyázáson kívül a nagyüzemi hígtrágya felhasználása is hozzájárul. A nitráttal szennyezett víz rákbetegségeket, a vérkép kóros elváltozását és csecsemõknél életveszélyes károsodásokat okozhat. Megnövekedett nitrátszint mutatható ki több ásványvízben is, ami arra utal, hogy a szennyezõdés már nagyon mélyen behatolt a talajba.

  11. Hogyan járul hozzá a húsfogyasztás a természet pusztulásához?
  Ahhoz, hogy kis területeken sok takarmányt termeljenek és a felhalmozódott trágyát ún. trágyaelnyelõ-helyeken elhelyezhessék, óriási földeket kell monokultúrával betelepíteni, elsõsorban kukoricával, mivel ez azon haszonnövények egyike, amelyek nagy trágyamennyiséget elviselnek. A túlzott trágyázás miatt növényvédõ szereket, rovarölõ - és gombaölõ szereket permeteznek. Ezek megváltoztatják a talajökológiát, a talajba hatolnak és mint maradványok az élelmiszerekben megjelennek. Hústermelés nélkül a mezõgazdaság sokkal kímélõbb és eredményesebb lenne.

  12. Mi köze van a karajnak és marhaszeletnek az õserdõhöz?
  A dél-amerikai esõerdõket ("Földünk tüdejét") katasztrófális mértékben irtják az amerikai és európai húsfogyasztók megbízásából. Ezen földeket gyorsan elemészti a sivatag, így a farmerek csak rövid idõre jutnak takarmánytermelõ és legelõterületekhez. A vízháztartás, az éghajlat és a levegõ széndioxidtartalma tartósan megváltozik. Növény és állatfajok pusztulnak ki...

  Pythagoras Társaság az erõszakmentes ember-állat kapcsolatért
  Cím: Ausztria - 1090 Wien Porzellangasse 27.
  Tel.: (00-431-310-93-01)

  Fordította: Mise Darko


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A serrano sonka diadalútja

  Aki nem ismeri, nem kóstolta még a hajszálvékonyra szeletelt, ízletes és mutatós serrano sonkakölteményt, az feltétlenül pótolja a mulasztást, igazi gasztronómiai élményben lesz része. Igaz, a jót meg kell fizetni, vagyis borsos áron kínálják a fogadások, partik elmaradhatatlan csemegéjét. Közönséges, családi asztalra jobbára csak jeles ünnepeken, kivételes alkalmakkor kerül. Nem csoda, ha sokan nem is sejtik, honnan származik ez a híres, kedvelt sonkaféleség. Pedig nem másról van szó, mint a magyar õshonos mangalica húsából készült csemegérõl.

 • Erõs, mint a halál és édes, mint a szerelem - ez a kávé

  A kávé legyen fekete, mint az ördög, erõs, mint a halál, és édes, mint a szerelem. (Török közmondás) A kávé napjaink egyik közkedvelt itala. A világ népességének jelentõs része fogyasztja, általában naponta többször. Az egyes országok lakói jelentõs különbségekkel készítik el kedvenc fekete italukat. Az Egyesült Államokban laza hosszúkávét isznak. Hasonlóan készítik a németek is, de mégis érezni a különbséget, erõsebbre fõzik, mint Amerikában és tejjel hígítják.

 • Milyen fûszereket illenek a különbözõ húsokhoz?

  Az ételek fûszerezése egyéni ízlés dolga. Függhet családi szokásoktól, hangulattól vagy éppen betegségektõl. Jó azonban, ha szem elõtt tartunk néhány szempontot: milyen fûszert mivel érdemes társítani. Mindenekelõtt azt vegyük figyelembe, hogy a különbözõ fûszerek felerõsítik, kiegészítik egymás zamatát. Vigyázni kell tehát, hogy ha többféle fûszert használunk egyszerre, egyik se nyomja el a többi ízét.

  Már az ókori Rómában is készítettek házi fûszerkeverékeket. Idõt és energiát takarítunk meg, ha mi is tartunk otthon néhány saját „csodafegyvert".

 • Mibõl készül a kenyér?! - Vegyipari technológia a sütõiparban is

  Predmerice nad Labem - A sütõiparban ma két egymással ellentétes irányzat uralkodik. Az elsõ esetében az élelmiszer-áruházak és a kisebb pékáruüzletek számára a lehetõ legegyszerûbb eljárással készítenek pékárut, általában búzalisztbõl. Az ilyen pékáru tetszetõs, és a legújabb élelmiszer-adalékok hozzáadásával kemencében sütik jól képzett szakemberek. A különbözõ adalékok segítségével "feljavított" gyorspékáru minõsége azonban különbözik azoktól a termékektõl, amelyeket hagyományos módon készítenek rozs- és búza-, illetve csak búzalisztbõl.

 • A kávécserje levelébõl készült tea jótékony hatással bír az egészségre

  Nemcsak a kávébabból készült italt érdemes fogyasztani! Az emberi egészségre jótékony hatással bíró összetevõket tartalmaz a kávécserje levelébõl fõzött tea - állítják a szakemberek.

  A kutatók szerint a kávécserje (Coffea) levele ez idáig a kávébabot övezõ kiemelt figyelem miatt szorult a háttérbe, annak ellenére, hogy utóbbi jóval kevesebb jótékony összetevõt tartalmaz. Kutatók szerint a kávélevélbõl fõzött különleges ital méltó ellenfele lehet a jövõben a kávénak és a hagyományos zöld, illetve fekete teának.

 • Paradicsomot is rakhatunk el télire

  Paradicsomot is rakhatunk el télireBár általában nem ez az általános módszer a paradicsommentésre télire, de igen, akár le is fagyaszthatjuk a paradicsomot. Természetesen nem a szendvics mellé fogjuk eszegetni, de főzéshez (pizza!), sőt még salátába is tökéletes lesz. Olvadás után könnyen le húzható a héja is. Kifejezetten ajánlott ez a módszer, ha nincs időnk a paradicsom befőzéséhez, illetve ha nem folyékony formában szeretnénk megőrizni a kerek csodákat. A módszer: először is jó alaposan mossuk meg a paradicsomot, majd töröljük szárazra.

 • Fogyasztanak az ízfokozók?

  Új fogyókúradivat terjed Amerikában: az aromadiéta. Tudományos hátterében egyszerû felismerés áll: ha ember eltelik az étel ízével és illatával, kevesebb is elég belõle.

  A tesztvizsgálatban résztvevõ önkéntesek súlyuk 15 százalékával könnyebbedtek meg a kísérlet végére. Az aromadiéta receptjének kidolgozása egy dr. Alan Hirsch kaliforniai kutatóorvos érdeme. Miközben az emberi érzékszervek mûködését tanulmányozta, új összefüggésre lett figyelmes.

 • A rozmaring nemcsak kiváló fűszer, hanem értékes gyógynövény is

  A rozmaring nemcsak kiváló fűszer, hanem értékes gyógynövény isKülönösen a túl alacsony vérnyomás kezelésében alkalmazható jó eredménnyel. Ehhez némi rozmaring illóolajat meleg vízhez adunk, majd mindkét karunkat néhány percre ebbe a vízbe mártjuk. Ha gyógynövényként alkalmazzuk a rozmaringot, felhasználhatjuk mind a levelét, mind a virágát. A levelekből elsősorban rozmaringteát készítünk, a virágokból nyert illóolajat ellenben krémek vagy gélek formájában külsőleg használjuk. Az alacsony vérnyomás elleni hatása révén a rozmaring nagyon alkalmas szívritmuszavarok és keringési problémák elleni szerként is.

 • Rengeteg, a szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaz a méz

  Rengeteg, a szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaz a mézA méz igazi kincsestár különleges tápanyagokat tartalmaz, rengeteg dolgot orvosol, és még a szépségápolásban is hasznát vehetjük. A tömény méz olyan csodálatos természetes antibiotikum, melyben nem képesek az élesztőgombák és a mikroorganizmusok sem elszaporodni, így a méz nem romlik meg. Méz az egyik legjobb táplálék a világon, mert nem csupán egészséges, hanem akár gyógyhatású is lehet, amellett, hogy nagyon jó ízű. Összetevői a bőrt puhítják, az immunrendszert erősítik, a nyálkahártyát fertőtlenítik.

 • A növényekben gazdag étrend csökkentheti a mellrák kockázatát

  A zöldségben, gyümölcsben, szójában dús étrend akár 30 százalékkal is csökkentheti az emlõrák kialakulásának kockázatát - állítják amerikai kutatók. Lesley M. Butler, a Coloradói Állami Egyetem munkatársa és csapata 34 ezer kínai nõ adatainak felhasználásával készítette el tanulmányát, amelynek eredménye szerint a növekvõ zöldség-gyümölcs-szója bevitellel csökken a mellrák kockázata. Butler úgy véli, megállapításaik az amerikai nõkre is érvényesek, noha õk a Szingapúrban élõ kínai nõk étrendjét és egészségi állapotát vizsgálták a Singapore Chinese Health Study alapján.

 • Babavárás és a táplálkozás: Ételek, amelyek fogyasztása ajánlott

  A kismama étrendjének összeállításakor nagy gondot kell fordítani a megfelelõ mennyiségû élelmi rost bevitelre, ami kb. napi 30 g-ot jelent.

  Nagyon jó rostforrások a teljesértékû, tehát a gabonaszem egészét tartalmazó gabonatermékek. Az élelmi rostokon kívül folsavban gazdagok a teljes kiõrlésû kenyerek, emiatt is érdemes ezeket elõnyben részesíteni. Szintén fontosak a tengeri halak. Az ilyen fajta halak az omega-3 zsírsavak kiváló forrásai. Elegendõ mennyiségben történõ fogyasztásuk számos elõnnyel jár mind a mama, mind a baba szempontjából.

 • Ha szomorú vagy, ha ideges: vásárolj?

  Egyikünk számára sem ismeretlen a helyzet: rossz kedvünk van, elegünk van mindenbõl. Ha a nõpopulációt megkérdeznénk, mit csinál annak érdekében, hogy ez megszûnjön, legalább minden ötödik azt felelné: elmegyek vásárolni!

  Néha ez a vágy mindannyiunkra ránktör, és ha van pénzünk, nem is nagyon állunk ellen. De vannak olyan emberek, akiknél a költekezés már kényszeres: õket nevezzük shopoholistáknak.

 • Forralt bor másképp: zselének, muffinba

  Budapest - A forralt bor fûszeres, pikáns zamata megihletett több amatõr és profi szakácsot is. Az egyik legfinomabb téli italból izgalmas édességeket is lehet készíteni.

  A recept egyszerû: az elkészített forralt borba - amelybõl nem hiányozhat a narancslé, a méz, a citromhéj és a szokásos fûszerek - az 5 percig áztatott zselatinlapokat bele kell tenni, majd boros üvegpoharakba vagy mini mûanyag poharakba önteni és lehûteni.

 • A kefír gyógyító ereje

  Ki ne ismerné a kefirt, ezt a hazánkban is népszerû savanyított tejterméket? Egészségre gyakorolt kedvezõ hatása már eddig is köztudott volt, most viszont újabb erényei láttak napvilágot. Tajvani kutatók szerint a kefir jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy meggátolja a különbözõ ételallergiák kialakulását, mivel az allergiák ellen hatásos immunglobulint tartalmaz. Erre a felismerésre azt követõen jutottak, hogy a kefirrel itatott kísérleti egereknél az úgynevezett ovalbumin-specifikus immunglobulin harmadára csökkent.

 • Sportolás, korhatár nélkül

  A test mozgásigénye nem függ a kortól. Sõt! A test gyorsabban öregszik, ha nem tornáztatjuk és nincs állandó edzésben. Nem túlzás azt állítani, hogy egy aktív negyvenévesnek lehet a teste olyan, akár egy 30 évesé. Függetlenül attól, hány évesek is vagyunk, a biológiai óra lelassításához a kulcs mindig ugyanaz marad: a rendszeres testmozgás. Nagy buzgalmunkban azért éveink számát sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert életvitelünk és testünk igénye változik.

 • Egy csésze tea

  A tea Kína déli tartományaiban, a Kínai-tengertõl Tibetig húzódó sávban õshonos. A teacserje külsõ megjelenésében a rózsabokorhoz hasonlít, virága pedig a csipkerózsára emlékeztet. A termesztett növényeket megnyesik, azok csúcsát a két felsõ levéllel együtt leszedik, kiszárítják, feltekerik, erjesztik, szárítják.

  A kínaiak a teáról azt tartották: ápolja és meghosszabbítja az életet. Eleinte orvosság gyanánt itták. A kínai bölcsek szerint aki a teát issza, annak szellemi képességei tiszták és frissek lesznek. Európa csupán a 16. században fedezte fel.

 • Halevéssel az artériák meszesedése ellen

  Az omega-3 zsírsavat tartalmazó, halban gazdag étrend állhat annak hátterében, hogy a Japánban élõ középkorú férfiaknak kevesebb problémát okoznak a lerakódások miatt beszûkült artériák, mint az Egyesült Államokban élõ fehér és japán felmenõktõl származó férfiaknak - állítják amerikai kutatók.

  Az amerikai kardiológusok szakfolyóiratában megjelent tanulmány szerint a pittsburgh-i kutatók a Japánban élõ japán férfiak vérében kétszer nagyobbnak találták az omega-3 zsírsav szintjét, és artériáik kevésbé meszesedtek el az Egyesült Államokban élõ fehér és japán férfiakhoz képest.

 • Gyomorkímélõ káposzta

  A kutatások kiderítették, hogy a káposztalé remek gyógyszer a gyomorfekély kezelésére. Igyunk meg naponta 0,4-1 liter káposztalevet, ezt keverhetjük vízzel vagy sárgarépalével is. A termesztett termékek olyan jótékony baktériumokat tartalmaznak, amelyek segítenek a H pylori ellen.

  Emellett lehetõleg minden nap fogyasszunk kefírt, tejet vagy joghurtot. A cink karbantartja az emésztõrendszert. A tökmag és az egész cikk fokhagyma is nagyon egészséges. Fogyasszunk fokhagymát, mivel a növény kimutatottan jótékony hatással van a szervezetre.

 • Kávéivás nemcsak finom és élénkítõ, de véd a cukorbetegség ellen is

  Szingapúr - A rendszeres kávé- vagy a feketetea-fogyasztás bizonyos mértékben megvéd a felnõttkori cukorbetegségtõl, míg a zöld teának ilyen jótékony hatását nem észlelték. A kávékedvelõk számára biztató vizsgálati eredményt az American Journal of Clinical Nutrition októberi száma közölte.

  A világ számos részében foglalkoztak azzal, hogy az utolsó évtizedben mind gyakoribb cukorbetegség kialakulását miként lehetne csökkenteni. A skandináv országokban több tanulmány igazolta, hogy a rendszeres kávézás gátolja a cukorbaj kialakulását.

 • Lezajlott az Év Fagylaltja verseny

  A házias vidámság fantázianevû kreáció lett a szabadon választott kategória gyõztese a XIII. Év Fagylaltja versenyen Budapesten.

  A házias vidámság alkotója Csuta Zsolt, a csákvári Csuta Cukrászdából. Az ezüstérmes a Dobos fagylalt lett, amelyet Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászdából "álmodott meg", bronzérmet kapott a francia füge, Kmitt Erzsébet alkotása a fõvárosi Fitt Süti Cukrászatból - közölte Fábián Zsolt, az eseménynek helyet adó Zila Kávéház és Krisztina Cukrászda üzletvezetõje.