"A gyermekeknél ötéves korra már nagyjából kialakul, milyen ételeket szeretnek, ezért ha a szülõk azt szeretnék, hogy gyermekük szeresse a halat és a tenger gyümölcseit, idejekorán meg kell ismertetniük velük ezeket az ízeket" - mondta el Susan Brewer professzor, okleveles dietetikus.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
"Amikor a lazacok felfelé úsznak az ívás helyére, húsuk megpuhul" - magyarázta Brewer. - "Ezért nem alkalmas filének, de tökéletes arra, hogy bébiételt készítsünk belõle." A legjobb eredményeket vörös lazaccal érték el, a hozzáadott õrölt halcsont biztosítja a megfelelõ kalciumbevitelt, az ikra pedig jelentõs mennyiségû fehérjét, D-vitamint és omega-3 zsírsavat, különösen dokohexánsavat (DHA) tartalmaz. Az újszülöttek agyának 50 százaléka DHA-ból épül fel, azonban a csecsemõk és kisgyermekek mája még nem képes elõállítani a vegyületet, így az étellel kell biztosítani a megfelelõ bevitelt.
A bébiétel-prototípus 27 százalék halat tartalmaz, ezáltal egyáltalán nincs halíze vagy -szaga. A terméket 107 óvodáskorú gyermek szülein tesztelték, akik nagy része kóstolás után azt mondta, szívesen adná gyermekének a bébiételt. "Nem elég, ha a szülõk tudják, hogy a gyermekeknek halra is szükségük van az étrendjükben" - mondta Brewer. - "A szülõk nem vesznek meg olyasmit, ami számukra nem tûnik vonzónak és ízletesnek."