rss
  • Álmatlanság és az éjszakai evés

  • A stressz, az idegeskedés, a túlfeszített munkatempó sokak számára álmatlanságot és alvásproblémákat okoz.

    Napjainkban egyre gyakoribb azoknak a száma, akik nem tudnak nyugodtan aludni, gyakorta felébrednek és ennek következtében napközben fáradtság, kimerültség jellemzi õket, ami sajnos a munkájukra is kihat. A régi bölcs tanácsok, hogy lefekvés elõtt igyunk meg egy pohár tejet, vagy miután álomra hajtottuk a fejünket, számoljuk a bárányokat, nem mindenkinek nyújtanak tökéletes megoldást.

    Az álmatlanság és a gyakorta éjszakai felkelés egyik „mellékhatása” az éjszakai falatozás. Mivel gyakran nem táplálkoznak megfelelõen és rendszeresen napközben, ezért este pótolják mindazt, amit a nap folyamán kellett volna.

    Az éjszakai lakomák nem csak az alvászavarban szenvedõket csábítja, hanem az emberek nagy része szívesen eszeget az csendes éjszakák alatt. Az egésznek a legfõbb okozója egy hormonális probléma. Az este eszegetõknek nem emelkedik meg éjszakánként a melatonin hormonszintje, amely az alvást segíti. Az étvágy féken tartásáért felelõs leptin nevû hormon alacsony szintje is problémát jelenthet, amely az evési kényszert fokozhatja.

    Az éjszakai evés szindróma vagy az éjszakai evési kényszer jellemzõi, az étvágy nappali hiánya, álmatlanság, éjjelente jelentkezõ megnövekedett éhségérzet. Az orvosok már bebizonyították, hogy az éjjeli evõknek a stressz hatására adott hormonális mintázata eltér a nappal étkezõ egyénekben tapasztalhatótól.

    Az éjszakai étkezés viszont több szempontból sem ajánlatos. Este már nehezebben emészt a gyomrunk, az ilyenkor általában túlzásba vitt evés pedig felfúvódást és gyomorégést okoz. A nyugodt alvásunknak is lõttek, mert tele hassal lefeküdni, a nagyon megterhelt gyomrunknak és emésztõrendszerünknek kifejezetten nem elõnyös. Nehézkesen és rosszul fogunk aludni, emellett még furcsa álmok is gyötörhetnek. Hosszabb távon pedig a fölösleges kilók lerakodására is számíthatunk, ha a sötétség leple alatt kezdünk neki falatozni. A lerakódott zsírréteg pedig komoly szív- és érrendszeri betegségeket produkálhat.

    A gyomrunk terhelése mellett a fogra is figyeljünk oda. A legtöbbször az éjjel a hûtõszekrényre járók közül már nem mosnak fogat, így nagymértékben hozzájárulnak ilyenkor a szuvasodás veszélyéhez.

    Az álmatlansággal küszködõk ne az esti evéssel próbálják megoldani a problémájukat, hiszen ez csak egy pótcselekvés, ami sokkal inkább káros, mint amennyire mi azt gondoljuk. Érdemes szakember segítségét kérni, ha már végképp nem boldogulunk, és fõleg ha már régóta nem alszunk jól és mellette folyamatosan nassolunk.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Lúgosító finomságok az õszi napokra

    A cékla, a kelbimbó vagy a sütõtök az õszi hónapokban is segít szervezeted lúgosításában és a betegségmegelõzésben.

    Egészséged megõrzése szempontjából rendkívül fontos, hogy a szervezetedben sejtszinten megfelelõen mûködjenek a kémiai folyamatok.
    Ehhez a savak és a lúgok egyensúlyára van szükség. Ha túl sok savasító, állati eredetû táplálékot fogyasztasz, idõvel kellemetlen egészségügyi problémákkal találod szemben magad.

  • Spanyol konyha

    Egységes spanyol konyháról nem beszélhetünk, a Spanyolországban jellemzõ ételek földrajzi egységenként, és éghajlati övenként változnak, hiszen a múlt század elejéig a hatalmas távolságok, és földrajzi akadályok (hegyek, külön szigetek) miatt a kommunikáció nehézkes volt Spanyolország egyes tartományai között.

    Az ízeket továbbá Spanyolország rendkívül gazdag történelme is befolyásolja: a spanyol konyhának fõleg római, mór, és zsidó gyökerei vannak. A mórok rendkívül nagy hatással voltak Spanyolországra, és néhány mór ételt még ma is fogyasztanak.

  • Tuti vágyfokozó Valentin-napra

    1. Gyömbér

    A gyömbért fûszerként és savanyított formában is fogyaszthatod. Bizonyos hatóanyagai véralvadásgátlók (Ne feledd: a kötelezõen felírt gyógyszer nem helyettesíthetõ vele!), fokozza a vérkeringést, s általános élénkítõ hatású. Az ázsiai orvoslásban úgy tartják, hogy hevíti a testet, ezzel serkenti a nemi szerveket.

    Tippünk: Levesbe, szusi ételek mellé, keksz és jó minõségû csokoládé formájában ajánljuk.

  • A táplálkozásunkban, a szépségápolásban és a háztartásban is nagy hasznát vehetjük a citromnak

    A táplálkozásunkban, a szépségápolásban és a háztartásban is nagy hasznát vehetjük a citromnakA citrom az egyik leghatásosabb baktérium és vírusölők közé sorolható. Magas C-vitamin tartalma miatt több száz éve használják a skorbut és más betegségek elleni védekezésre. Leggyakrabban alkalmazott házi ellenszere a megfázásnak és influenzás megbetegedéseknek. A benne lévő A-vitamin segédkezik a fejfájás, torokfájdalmak és tüdőgyulladás gyógyításában. Levében olyan természetes anyagok találhatóak, melyek a lázcsillapításban is segédkeznek. Bevált gyógyszer a gyomorégésre, semlegesíti a fölösleges savakat.

  • Miért megy tönkre a fagyasztott étel?

    Az ételek megromlásáért alapvetõen két tényezõ tehetõ felelõssé. Az egyik a mikoorganizmusok (elsõsorban baktériumok) jelenléte, melyek elszaporodva minõségromlást okozhatnak, és ételmérgezést is elõidézhetnek. A másik tényezõ az élelmiszerben jelenlévõ enzimek mûködése, melyek a fehérjéket és egyéb molekulákat lebontva teszik tönkre idõvel az ételt. Mind az enzimek, mind a mikroorganizmusok ténykedéséhez megfelelõ hõmérséklet-tartományra van szükség; túlságosan meleg és túlságosan hideg környezetben a romlási folyamatok lelassulnak.

  • A Nagyböjt - szabályok és receptek

    Hosszú idõ a Nagyböjt negyven napja, mely alatt, lemondva a zsíros-húsos fogásokról, tulajdonképpen lehetõséget teremtünk testünk és lelkünk számára a tavaszi megújuláshoz, a természettel való összhangba rendezõdéshez. A téltõl és ünnepektõl megviselt, cukrokkal, erõs fûszerekkel és nehéz, zsíros ételekkel tömött bendõnk ennyi idõ alatt kitisztul, és újult erõvel, megszépülve vághatunk neki a nyárnak! A böjtölés csak bizonyos szempontból jelent lemondást, hiszen nem kell sem a laktató, egészséges ételeket, sem a mennyei ízeket nélkülöznünk ez idõ alatt.

  • Tokaji borkrémleves álomdiéta módra:

    Az egyik legfinomabb õszi gyümölcs a szõlõ. Szeptemberben van a szüreti idõszak, amit régen - és helyenként most is - szüreti mulatságokkal, bálokkal és különféle népszokásokkal, hagyományokkal kötöttek össze. Az ásványi anyagok közül leginkább káliumot tartalmaz, amely a szívritmus helyes mûködéséhez szükséges, a C-, E-, valamint a B-vitamin csoportjai pedig befolyásolják az immun- és az idegrendszert, valamint az anyagcserét. A fehér szõlõt a tüdõ- és májbetegségekben szenvedõknek ajánlják, a piros szõlõt tüdõ-megbetegedések és asztma esetén, míg a sötét szõlõ tisztítja a szervezetet, segít a légúti gyulladásoknál és a vérszegénységnél. A szõlõben található rost segít kiválasztani a szervezetbõl a méreganyagokat.

  • Reggelizési szokások Magyarországon

    A magyar felnõtt lakosság 30 százaléka csak rendszertelenül, vagy egyáltalán nem szokott reggelizni.

    A felmérés adatai azt mutatják, hogy a magyarok 80 százaléka reggelente otthon eszik, s a megkérdezettek 30 százaléka nem minden nap, vagy egyáltalán nem szokott reggelizni. A 18-29 éves fiatalok közel fele, míg a 30-39 és 40-49 évesek harmada hetente legalább egyszer házon kívül reggelizik, átlagosan 320-340 forint értékben.

  • Egészségtudatos fogyasztó

    Megtudható milyen a félzsíros, kemény sajt, hogy kell kinéznie a virslinek, vagy azt is, mit várhatunk el egy valódi gyümölcslétõl. Az élelmiszerek egészségi állapotunkra gyakorolt hatásával, a biztonsággal kapcsolatosan az egészségtudatos fogyasztó egyre több kérdést tesz fel a szakembereknek, és magának is - vélekedett Henter Izabella diétetikus legutóbbi elõadásában, s egyben felhívta a figyelmet a Magyar Élelmiszerkönyvre, amely a téma részleteivel és a kapcsolatos törvényekkel ismerteti meg az érdeklõdõket.

  • A keresettõl független az egészségtelen táplálkozás

    Egy brit felmérés megcáfolta szakembereknek azt a véleményét, miszerint az alacsony jövedelmû háztartások kevésbé tápláló ételeket fogyasztanak. Az alacsony keresetû családok körében végzett brit felmérés kimutatta, hogy alig különbözik az ezen családok által fogyasztott ételek összes tápértéke, mint a tehetõsebbeké. A kutatás szerint a gazdagabb családokra sem a változatos étrend a jellemzõ. A britek kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem fogyasztanak elég olajos halat, viszont cukorból és telített zsírokból túl sok jut be a szervezetükbe.

  • Zsírosabbak a magyar gyorsétteremek

    Az elvileg egyenételeket kínáló nemzetközi gyorséttermeink is zsírosabbak - a magyar konyha mellett - a többinél. Legalábbis ezt állapította meg az a dán kutatás, amely szerint akár 40 százalékkal zsírosabb lehet a nálunk kínált csirkeszárny, mint ugyanazon cég terméke más országban. Mint az egy nemzetközi vizsgálatból kiderült, a hagyományosan zsíros magyar konyha mellett a világon mindenütt elvileg egyenételeket kínáló gyorséttermeink is egészségtelenebbek a nemzetközi átlagnál.

  • A fekete titkai

    Úgy tûnik, hiába sulykolják belénk a reklámok, a dietetikusok, a táplálkozási szakértõk, hogy az egészséges életmód és táplálkozás mennyire fontos, a megkérdezettek többségében még mindig nem tudatosult, hogy megfelelõ élelmiszerek fogyasztásával igenis felvehetjük a harcot a civilizációs ártalmak ellen.

    Azzal sokan tisztában vannak, hogy érdemes olyan, C-vitaminban, szelénben, béta-karotinban és különbözõ polifenolokban gazdag élelmiszereket fogyasztani, mint a piros bogyós gyümölcsök, a sütõtök vagy a paradicsom.

  • Amit a földimogyoró-allergiáról tudni kell

    A mogyoró és más ételallergia hamarabb kialakul a gyermekeknél, mint a korábbi években. Az ok egyelõre ismeretlen, a szülõknek ezért azt tanácsolják, hogy minél késõbb adjanak allergiára hajlamos gyermekeiknek földimogyorót.

    A tanulmányt 140 allergiás gyermek körében vizsgálták, amibõl kiderült, hogy a gyermekeknél átlagosan 14 hónapos korban jelentkezett az allergia, míg az 1998 és 1999 között születetteknél 22-24 hónapos korban. "Idõsebb korban könnyebb felismerni az allergiás reakciót, hiszen a gyerekek el tudják mondani a maguk módján, ha furcsán érzik magukat.

  • Életmódról és életkorról is árulkodnak az ujjlenyomatok

    Brit kutatók szerint az ujjlenyomatokból nemcsak az ember személyére, hanem életkorra és életmódra is lehet következtetni. Az ujjlenyomatok nem csak azonosításra szolgálnak, hanem életkorra vagy életmódra vonatkozó információk is kiolvashatók belõlük - állítják brit kutatók. A digitalizált ujjlenyomatok sokat segíthetnek a rendõrségnek abban, hogy leszûküljön a gyanúsítottak köre, ugyanis azok a bûntett helyszínén nyomot hagyó bûnözõ életmódjáról is szolgáltatnak információt.

  • Étrend és elhízás: a szénhidrát az ellenség vagy a zsír?

    Világszerte aggasztó mértékû az elhízás mind a fejlett, mind a fejlõdõ országokban. Nem esztétikai problémáról vagy szó, hanem krónikus betegségrõl, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1998-ban deklarálta betegségnek a tekintélyes túlsúlyt - hangzott el a Magyar Elhízástudományi Társaság hétfõi ülésén.

    A mûhelyvita és az azt megelõzõ tájékoztató fõ témája az volt, miképpen hat az étrend a fogyókúrára.

  • Energiaraktárunk feltöltése tavaszi zöldségekkel

    Március beköszöntével visszaköltöznek a friss zöldségek a konyhánkba, na meg a piacra, kiskertbe, és a boltok zöldségpultjaira. A friss tavaszi zöldségekkel érdemes feltölteni a vitaminraktárakat. Az egyik legegészségesebb zöld leveles zöldség kimagasló mennyiségû ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, ám B-, C- és E-vitaminban sem szûkölködik. Sejtmegújító hatása magas magnéziumtartalmának köszönhetõ, mangántartalma pedig segít a vérképzésben, az idegrendszer megfelelõ mûködésében, valamint az egészséges anyagcsere biztosításában.

  • Néhány korty egészség

    Az ivóvízben elõforduló ásványi sók olyan - a kõzetekbõl és a talajból kioldódó - vegyületek, melyek fontos szerepet játszanak az egészség megõrzésében, a betegségek gyógyításában.

    Ám az ipari korszak óta az ember vígan öntözi a mérgeket az ivóvizébe – a felszínen vagy az átszivárgáson keresztül a talajvízbe. Elérkezett az az idõ, amikor már nem lehet bízni a vízkészletben... A vízben lévõ legtöbb elemrõl ma már bebizonyították, hogy az emberi szervezetnek nemcsak építõkövei, de a normális anyagcsere-folyamatoknak katalizátora, a mûködés fenntartója is.

  • Divatból szedjük a táplálékkiegészítõket vagy valóban fontos a számunkra?

    Mára az emberiség két táborra oszlott fel. Az egyik, akik azért szedik a táplálék- vagy más néven étrendkiegészítõket, mert tudják, hogy fontos a számukra.

    Ide tartoznak az élsportolók, hírességek és az egészségtudatos életmódot folytatók. A másik oldalon azok állnak, akik csupán múló divatnak tartják és nem hisznek benne. Akkor mi az igazság? A tábor egyik fele azt állítja, hogy elég gyümölcsöt és zöldséget esznek, elég egészségesen táplálkoznak ahhoz, hogy nekik nem kell kiegészíteni a táplálékukat.

  • Az ideális sajtos szendvics képlete

    London - Az ideális sajtos szendvics képletét kísérletezték ki brit tudósok.

    A Bristoli Egyetem kutatói által kidolgozott formula kilenc változóval számol. E képlet segítségével milliméterre pontosan ki lehet számítani a két kenyérszelet vastagságát, amely közé az ominózus sajt, a Cheddar kerül. Ami az utóbbit illeti, az ideális szendvics másfajta sajtokkal is elkészíthetõ, ám mindegyik esetében más és más az ajánlott szeletvastagság.

  • Így tudjuk tovább megőrizni a gyümölcsök frissességét

    Így tudjuk tovább megőrizni a gyümölcsök frissességétBeindult az eper, a cseresznye, a meggy, a málna és a ribizliszezon is, és nem sokára követi a szeder és az áfonya. A nyáron el vagyunk kényeztetve bogyós gyümölcsökből. Azonban ha érésnek indulnak, nem győzzük szedni és enni. Eltehetjük lekvárnak, befőttnek vagy a fagyasztóba, hogy a szűkebb téli napokon is hozzájussunk egy kis vitaminhoz. Azonban arra is van egy házi praktika, hogyan tudjuk akár 2-3 hétig megőrizni frissességüket. Az év ezen kivételes részében mindenki megpróbál minél többet enni ezekből a kék-piros gyümölcsökből.