rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Popeye miatt valóban több zöldséget esznek a gyerekek

  • Popeye miatt valóban több zöldséget esznek a gyerekek, ezt most már tudományos kutatás is alátámasztja.

    Azok a szülõk, akik mindennapos harcot folytatnak csemetéikkel a zöldségevés miatt, ezentúl jobban teszik, ha leültetik a Popeye kalandjait vetítõ tévéképernyõk elé a gyerekeket. Ugyan Popeye, a tengerész már a múlt század harmincas évei óta a spenótevés és a vegetarianizmus "reklámarca", a gyerekek étrendjére gyakorolt hatását most már tények is alátámasztják.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Thaiföldi szakemberek kimutatták, azok a gyerkõcök, akik nyomon követték Popeye spenótevõ szokásait, mielõtt a rajzfilmhõs megvívta éppen aktuális csatáját ellenségével, Blutóval, kétszer annyi zöldséget ettek.

    A vizsgált négy- és ötéves korosztályhoz tartozó kisgyerekek négy adag zöldséget tüntettek el, míg a kutatás elõtt csak kettõt. A projektnek fontos része volt, hogy a gyerekeknek Popeye kalandjait vetítették, de emellett a kicsik zöldségültetésben, kóstolásban és fõzésben is részt vettek.

    Popeye 1933-ban tûnt fel elõször a filmvásznon, és sokak szerint a nagy gazdasági világválság idején nagyban hozzájárult az amerikai spenótipar megmentéséhez.

    Nagy-Britanniában azonban - mint azt a lapok megjegyzik - a szülõknek más módszert kell keresniük gyerekeik meggyõzésére, mivel a szigetország televíziós csatornáin 2004 óta alig-alig lehet találkozni a híres tengerésszel.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Ha szomorú vagy, ha ideges: vásárolj?

    Egyikünk számára sem ismeretlen a helyzet: rossz kedvünk van, elegünk van mindenbõl. Ha a nõpopulációt megkérdeznénk, mit csinál annak érdekében, hogy ez megszûnjön, legalább minden ötödik azt felelné: elmegyek vásárolni!

    Néha ez a vágy mindannyiunkra ránktör, és ha van pénzünk, nem is nagyon állunk ellen. De vannak olyan emberek, akiknél a költekezés már kényszeres: õket nevezzük shopoholistáknak.

  • Őszi finomság: a sütőtök és a tökmag

    Őszi finomság: a sütőtök és a tökmagA népi gyógyászat is hamar felismerte a sütőtök és a tökmag (olaj, tökmagliszt) fontos jelentőségét. Gyógyító hatása régről ismert, hiszen kitűnő béltisztító, vízhajtó, valamint magas az antioxidáns tartalma is. Színe pedig jól mutatja, hogy karotintartalma is jó hatással van a szervezetünkre! Ha érett, szép narancssárga sütőtököt választunk, az hatalmas mennyiségű A-vitamint tartalmaz, de található benne B és C-vitamin is. Káliumtartalma pedig vértisztító hatású. A tökmag pedig a depressziós tünetek ellen is hatásosnak bizonyult.

  • Elõzzük meg az influenzát!

    Kétségtelen, már közöttünk jár a tél rettegett betegsége, az influenza. Fontos, hogy a leghidegebb évszakban még jobban odafigyeljünk egészségünkre, és megtegyünk mindent immunrendszerünk erõsítése érdekében. A dr. Kóczán István belgyógyász tippjeinek segítségével felvehetjük a harcot a vírusokkal szemben. 1. Eddze az immunrendszerét, vigyen szervezetébe sok ásványi anyagot. Fogyasszon sok C-vitaminban gazdag gyümölcsöt, például kivit vagy narancsot. Segítenek a gyümölcsteák is. 2. Mindennap igyon frissen préselt citruslevet, talán sokan nem tudják, hogy a gyümölcslevekben a vírusok nem szaporodnak. Ezeket hûtve igya, a forralás ugyanis tönkreteszi a vitaminokat.

  • Öt egyszerû finomság gyerekeknek

    Szeretnél valami különlegeset, finomat csinálni a gyerekeknek? Néhány recept, ami sikeres lehet a gyerkõcök körében.

    Ajánlott gyermekzsúrokon, gyermekfoglalkozások alkalmával, biztos lehetsz benne, hogy élvezni fogják a kicsik.

    Ki tudja, lehet, hogy ekkor döntik majd el õk is szakácsok lesznek. Aztán anyuci majd örülni fog a mosásnál, de a gyermekek boldogsága mindennél fontosabb.

  • Nem mindennapi módon tálalja az anyuka az ételeket a kisfiának

    Nem mindennapi módon tálalja az anyuka az ételeket a kisfiánakAz Ausztráliában élő édesanya, Laleh Mohmedi igazán kreatív módon, rajzfilmfigurás kompozíciókkal tálalja a kisfia, Jacob számára készített ételeket. A kisfiú tányérján rendszeresen a kedvenc mesehősei elevenednek meg, ráadásul egytől-egyig egészséges, organikus ételekből készülnek. Jacob elmondja az édesanyjának, hogy melyik rajzfilmfigurát szeretné látni a tányérján, az anyuka pedig némi ötletelés után összeállítja menüt és mesterien kivitelezi kisfia kéréseit. Laleh több mint egy évvel ezelőtt kezdte el így tálalni az ételeket, ami nemcsak a kisfia tetszését nyerte el, hanem világszerte felfigyeltek kreativitására.

  • Jó étkezés esetén ritkább a gyomorrák

    Sok megfigyelés jelezte, hogy a mediterrán étrend csökkenti a szívinfarktus vagy a szélütés kockázatát, a legújabb tudományos adatok pedig azt igazolják, ez a táplálkozás a gyomorrák kockázatát is csökkenti. Spanyol kutatók tanulmányát az American Journal of Clinical Nutrition közölte. A Földközi-tenger körül élõ népek évezredek óta a környezetükben legkönnyebben elérhetõ élelmet fogyasztották. A mediterrán étrend azonban csak a II. világháború után vált fogalommá.

  • Szilveszter: Ételek és italok

    Szilveszter: Ételek és italokHa csak néhány főre kell főzni, a dolog nem bonyolult. Ha azonban nagyobb társaságra, érdemes olyan szilveszteri receptekkel készülni, amelyek a vendéglátó dolgát is egyszerűvé teszik. Ha bármilyen, a szokásostól eltérő (4+ fõ) létszámra készülünk szilveszterkor, válasszunk olyan ételeket, amelyek egyszerűen, gyorsan, és előre elkészíthetőek, vagy szinte teljes egészében elkészíthetőek és laktatók. A tipikus magyar szilveszteri ételek valamelyike garantáltan megjelenik minden család asztalán.

  • A szervezet méregtelenítése articsókával

    Gyógyteákkal, vény nélkül kapható készítményekkel segíthetjük májunk mûködését, serkenthetjük regenerálódását, drasztikus "méregtelenítõ" kúrákba azonban ne kezdjünk. A máj az emberi test legnagyobb belsõ szerve, több száz feladata van, melyekben fontos, vagy egyedüli szerepet játszik. Részt vesz többek között az anyagcserében, az ásványianyag- és vitaminellátásban, úgynevezett "elõvitaminokból" vitaminokat állít elõ és vitaminokat tárol. A szervezetben található koleszterinmennyiségnek hozzávetõlegesen a felét a máj állítja elõ.

  • Jó kajákkal a téli betegségek ellen!

    Nátha törölve, jöhet a tél! A legtöbb ember számára törvényszerû, hogy a hideg hónapok során legalább egy-két alkalommal megfázik vagy megbetegszik. Pedig a szakértõk esküsznek rá, hogy helyes táplálkozással nem egyszerûen „átvészelhetjük" a zord évszakot, hanem kicsattanó egészséggel, ellenállóképes szervezettel felvértezve juthatunk el a tavaszi enyhülésig. Étrend Nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat választunk az ételeinkhez. A megfelelõ vitamin- és ásványianyag-források megvédhetnek a hidegben könnyebben elkapható betegségektõl...

  • Szuflé - Luxus az asztalon

    Még a gyakorlott konyhatündérek is megriadnak kicsit ettõl a szótól. Pedig nem kellene. Ha elsõre még kissé bonyolultnak is hangzik, a végeredményt dicsérve ébredünk majd rá arra, hogy a könnyen elkészíthetõ felfújt szinte pofonegyszerû.

    A szuflé édes változata csokoládés és vaníliás formában is elkészíthetõ, rengeteg gyümölcsös szósszal, fagylalttal variálva. Annak ellenére, hogy melegen tálaljuk majd, igazi nyári desszert lehet, ugyanis a friss gyümölcsök, és a hideg fagylalt teszi majd igazán élvezhetõvé ezt a meleg és jéghideg kavalkádot.

  • Megszámlálhatatlan gyógyhatással rendelkezik a vöröshagyma

    A hagyma közel 5000 éves múlttal rendelkezik. Mintegy 1250 fajtája ismert, melyek közül a legkedveltebb a póré-, vörös-, lila-, és a metélõhagyma.

    A népi orvoslásban a különbözõ baktériumok ellenségeként tartják számon. Az évszázadok során sátáni-, de szent növénynek is tekintették. Jellegzetes illatát és csípõs ízét az allilszulfid nevû, magas kéntartalmú vegyület adja, aminek köztudottan fertõtlenítõ és baktériumölõ hatása van. Illóolajban, pektintben, C-, és B-vitaminban gazdag növény.

  • A cappuccino fizikája

    "Hab mindenütt, a cappuccinótól a kozmoszig" címmel jelent meg nemrég egy amerikai fizikaprofesszor könyve, melyet bõ terjedelemben ismertettek és ajánlottak különbözõ fizikai és ismeretterjesztõ lapokban.

    A könyv a jelenségek fizikai hátterének szakszeru magyarázatán túl sok kultúrhistóriai érdekességet is tartalmaz.

    A hab nem más, mint buboréksokaság, a buborékok fala szilárd vagy folyadék, a belsejét pedig gáz tölti ki.

  • Miért ne vegyél kínai fokhagymát?

    Miért ne vegyél kínai fokhagymát?Már sokat írtunk a fokhagymáról, erről a rendkívüli növényről. Naponta fogyasztjuk (más növényekkel együtt), így érdekes módon nincs is problémánk pl. a magas vérnyomással vagy az egyszerű náthával. Azt azonban nem tudtuk, hogy április 19-e a fokhagyma világnapja, azaz sokan annyire méltatják, hogy még egy évben kiemelten imádják is. Ez az pici, de annál sokoldalúbb növény tehát megérdemli, hogy szenteljünk neki egy cikket, egyben ízekre szedjük a világ legkeresettebb hagymáját.

  • A sima vagy a grillezõs mikrosütõ a jobb?!

    A hagyományos mikrohullámú sütõk melegítenek jobban

    A mikrohullámú sütõk "veleszületett" rendellenességére még nincs gyógymód: nem melegítenek egyenletesen, de a grillezõsök még kevésbé, mint a hagyományosak - állapította meg egy átfogó európai uniós teszt, amelynek során a hagyományos és a grillezõ funkcióval ellátott, kombinált készülékeket egyaránt vizsgálták. A Kosár, a fogyasztók magazinja hétfõn tájékoztatta a recept.zug.hu szerkesztõségét a teszt eredményérõl.

  • A mediterrán étrend/diéta

    A mediterrán étrend/diétaA mediterrán étrendet előnyben részesítők kevesebb rejtett és látható zsiradékot fogyasztanak. A többszörösen telítetlen zsírsavak segítenek a koleszterinszint csökkentésében, szerepük van az érelmeszesedés szövődményeinek megelőzésében. A többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírsavak nem emelik a vér koleszterinszintjét, inkább csökkentik. A görög, olasz, stb. konyha ételei körülbelül 7 % telített zsírt, míg a magyar konyha ínyencségei 22 energiaszázalék telített zsírt tartalmaznak. Egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz: oliva-, repceolaj, dió, mandula, mák.

  • Rozmaring, a konyhai fûszercsoda

    A fûszernövények nagy részéhez hasonlóan, a rozmaring is a Földközi-tenger körüli európai és afrikai országokból származik. Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában, valamint Észak-Afrikában õshonos, ahol még most is vadon él.

    Ezeken a helyeken számtalan típusa, változata alakult ki, melyek akár országonként is változhatnak. Nálunk vadon nem fordul elõ, de az ország melegebb és védettebb területein a szabadban is áttelel.

  • Az ősz egyik kedvelt csemegéje a sütőtök

    Az ősz egyik kedvelt csemegéje a sütőtökFenséges, illatos, sokoldalúan felhasználható, tápláló és rendkívül jótékony hatással van a szervezetre. Sárga-narancssárga színe a legjobb bizonyíték arra, hogy rengeteg antioxidánst és béta-karotint tartalmaz. A-, E- és C-vitaminban-, magnéziumban-, kalciumban- és foszforban gazdag, a sütőtök magja pedig proteint valamint lecitint is tartalmaz. Már csecsemőkorban érdemes megkedvelteti a gyermekekkel, mivel segítésével kiválóan helyettesíthetjük a csokoládét vagy a különböző édességeket, ezáltal pedig hozzászoknak a természetes, édes ízvilághoz.

  • Az óegyiptomi papok igen egészségtelenül étkeztek

    Az óegyiptomi isteneknek felajánlott étkek nem a hallhatatlanságot, hanem a korai halált eredményezték - derült ki egy angliai kutatásnak köszönhetõen, amelynek eredményeit a Lancet brit orvosi hetilapban közölték. A szentélyek falán olvasható feliratok legújabb fordításából megtudható, hogy a templomokban napjában háromszor pazar lakomát szolgáltak fel az isteneknek. És hogy az istenek által "meghagyott" étkek ne vesszenek kárba, a takarékos papok hazavitték a "maradékot", hogy családjuk körében fogyasszák el õket - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

  • Hormonjaink miatt kívánjuk a hízlaló ételeket?

    Ha valaki diétázik, tisztában van azzal, hogy távol kell tartania magát a zsíros, hizlaló ételektõl.

    Sokan ilyenkor mégis ellenállhatatlan vágyat éreznek egy tábla csoki után, és azt kívánják, bár létezne egy olyan pirula, amely megszüntethetné ezt a kínzó vágyat. A tudósok szerint ez a csodaszer egy napon valóban segíthet a kívánósság legyõzésében: felfedezték ugyanis, hogy az 'éhséghormon' nagy szerepet játszik abban, hogy milyen ételekre vágyunk. A szóban forgó hormon a ghrelin, amelyrõl már régóta tudják, hogy szerepe van az éhség szabályozásában.

  • Készítsünk tradicionális olasz pizzát! + recept!

    Az igazi, tradicionális pizza igazából egy roppant egyszerû folyamat végeredménye: hagyományosan a vidéki földmûvesek étke volt, liszt, víz, kis só, méz/késõbb paradicsom, olivaolaj, kerti-fûszerek. Természetesen ahogy minden országban a sajátosságok, itt is egy-egy ételtípus elkészítése egészen más irányokba fejlõdött tovább az alapreceptbõl, lásd pl: napoletana pizza - az elsõ paradicsomszószos pizza. Mivel egy egyszerû, könnyen de sokféleképpen elkészíthetõ dologról van szó, ezért megpróbálom csak az olaszországi általános szempontok szerint bemutatni a pizzakészítés folyamatát..

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...