2024.04.20. - Tivadar

Ételek, a fogaink védelmében

Ételek, a fogaink védelmében
A száj egészsége szempontjából jó ételek a rostokban gazdag ételek, mint például a friss gyümölcsök és zöldségek – ezek növelik a nyál termelését, amely semlegesíti a savakat, segít a fogak ételdaraboktól és cukortól való megtisztításában a rágás során.

Jók még a cukormentes gazdag ételek – tej, joghurt, rizs, hús, hal, és a nagy víztartalmú gyümölcsök és zöldségek – körte, dinnye, zeller és uborka. Az alacsony pH értékû savas italok károsítják a fogzománcot (például a kóla). A ragadós ételeket nem tudja a nyál könnyen lemosni a fogak felszínérõl.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ennek következtében növekszik a fogak cukroknak és savaknak kitettsége, ami fogromlást okozhat.

Néhány jó tanács a fogai egészsége érdekében:

Csak fõétkezéseknél és ne étkezések között egyen édességet – ugyanis a nyáltermelés megnövekszik a fõétkezések alatt, ezzel semlegesíti a savak nagy részét, ezzel pedig csökkenti a kockázatot.

Kerülje a cukros vagy savas italokat az étkezések között, és inkább igyon tejet vagy vizet helyettük. Fejezze be étkezését sárga sajttal – ez segít semlegesíteni a szájban lévõ savakat, különösen édes ételek fogyasztása után.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!