2024.04.19. - Emma

Martha Stewart Top 20 konyhai tanácsa (2/2. rész)

Martha Stewart Top 20 konyhai tanácsa (2/2. rész)
A világ leghíresebb háziasszonyának újabb konyhai tanácsait osztjuk meg a recept.zug.hu olvasóival. Ahogyan az elsõ részben írtuk, a konyhamûvészet, a fõzés több mint egy napi rutinként elvégzett munka.

A sorozat második részébõl többek között kiderül, hogy mi a ragadásmentes fokhagymapréselés titka. Megtudhatja, hogy mit keres az áfonya a vázában, és azt, hogy hogyan csinálhatunk házi gyümölcslevet. Ebbõl a részbõl kiderül, hogy mit kell tudnunk a megmaradt pestóról, ha tárolni szeretnénk és kiderül, hogy hogyan készül az igazi hófehér cukormáz.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

20/11: Fokhagyma tudatosan!

Nincs is bosszantóbb dolog, mint amikor a fokhagyma rátapad a késre, vagy beleépül a préselõbe. Ezt kivédhetjük, ha egy csepp olajat kenünk a késre, vagy csepegtetünk a fokhagyma nyomóba. Az olaj segít abban, hogy könnyel leváljon a fémes felületrõl.

20/12: Tõzegáfonyát a vízbe!

A háziasszonyok millió praktikát ismerhetnek annak kapcsán, hogy a vágott virágot, hogyan kell minél hosszabb ideig életben tartani. Itt egy újabb tipp Martha Stewart konyhájából. Tegyünk a vázába még nem túl érett tõzegáfonyát, amelynek a gyümölcssav tartalma miatt a vágott virágok hosszabb ideig megõrzik szépségüket. Ha mindezt átlátszó vázába tesszük, akkor még látványos is lesz!

20/13: Ízletes barna vajmártás házilag!

A hûtõbõl kivett vaj sokszor megnehezíti a kenési folyamatot, mert olyan kemény lesz, hogy a kés is beletörik. Aki különleges vajat szeretne a kenyerére kenni, az olvasszon fel egy egész teavajat, és hagyja addig a tûzön, amíg az barna nem lesz. Ezzel egy kis sült ízt is kap a vaj, amely különlegessé teszi.

20/14: Házi pikáns áfonyalé

Ha már unjuk a bolti gyümölcsleveket, akkor készítsünk áfonyalét házilag. Hozzávalók 5 csészéhez: 3 csésze friss áfonya, 3/4 csésze cukor, 2 csík narancshéj, 6 gerezd narancs, kis vaníliarúd és 5 csésze víz. A hozzávalókat tegyük egy serpenyõbe, majd szépen lassan kezdjük el forralni. Forraljuk addig a gyümölcsöket a vízben, amíg azok színe ki nem fõ. Amikor ez megvan, akkor szûrjük le az elkészült szirupot, majd tegyük hûtõbe. Az így elkészült ital akár 1 hétig is fogyasztható.

20/15: Százszorszép a süteményeken

A százszorszép az egyik olyan virág, amely ehetõ, de mégis csak díszítésre használják. Egy-két süteményt feldobhatunk ennek az egyszerû gyógynövénynek a virágával.

20/16: Pestó, ha barnul?

A pestót sokan napokig a hûtõben szokták tárolni mondván, hogy pár napig az még fogyasztható. Amikor a pestó felsõ része már keményedik, vagy már sötétül és kezd barnává válni, akkor azt már nem ajánlott elfogyasztani.

20/17: Pot Filter a növények alá

A növények sok helyen szerves részét képezik a konyhának. Ha átültetjük a növényeket, akkor a cserepek aljára tegyünk 1/3-részben hungarocell szemeket. Ez a locsolás alkalmával tovább megtartja a vizet, míg nagyobb cserepek esetében könnyebbé teszi a virág súlyát.

20/18: Minimuffin, mint vendégváró

Nincs is kedvesebb gesztus, mint amikor házi készítésû finomsággal kínáljuk meg a vendégeinket. Jelenleg a legdivatosabb sütemény a muffin, amely már mini formában is elkészíthetõ. Egy alap tészta elkészítése, és a sütés 15 perc alatt megvan.

20/19: Kínálni kínálóban

A modern konyhamûvészet fejlõdése nem csak az ételekre vonatkozik, hanem a konyhai eszközökre is. Így van ez a tálalással is. Partifalatkákat, sós/édes aprósüteményeket már nem szolgálunk fel mûanyag tányérban, hanem a megfelelõ kínáló tálban. Egy igazi kínáló tál 2 részbõl áll: van egy alsó, többnyire fa (néha bambusz) tartó, amelybe kerül a porcelán tálka.

20/20: Királyi máz a sütikre

Itt a hófehér cukormáz titka. Egy habverõ tálba tegyünk 10 dkg porcukrot, és 2-3 evõkanál vizet. Ezt kezdjük el szépen lassan habverõvel összekeverni, hogy szép egyenletes masszát kapjunk. Ha ez megvan, akkor vegyünk egy egyszerû, de tiszta mûanyag zacskót, és töltsük bele a folyékony masszát. Csináljunk egy kis lyukat a zacskó aljára, és máris kezdhetjük a díszítést.

Martha Stewart újabb konyhai tippjei hamarosan a recept.zug.hu oldalain olvashatja!

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!