2024.04.24. - György

A kék mozzarella rejtélye

A kék mozzarella rejtélye
Kivontak a forgalomból 70 ezer zacskó, német importból származó mozzarellát Olaszországban, miután több vásárló is jelezte a hatóságoknak, hogy a tejfehér sajt a csomagolás felbontása után, a levegõvel érintkezve kékes árnyalatot ölt.

Nincs hír arról, hogy a "kék mozzarella" megbetegedést okozott volna, mindenesetre az olasz hatóságok a teljes szállítmányt elkobozták és elrendelték a termék laboratóriumi vizsgálatát, és értesítették az Európai Unió élelmiszer-egészségügyi hatóságait is. Olasz lapok szerint az a legvalószínûbb, hogy bakteriális szennyezõdés okozza a kékülést.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elõvigyázatosságból azonban az olasz hatóságok vizsgálják mérgezõ nehézfémmel való esetleges szennyezettség lehetõségét is.

A "kék mozzarellát" egy bajorországi üzemben gyártották és az Eurospin nevû diszkontáruházlánc hozta forgalomba, fõleg Észak-Olaszországban. Az olasz közvéleményt tulajdonképpen nem is nagyon lepte meg, hogy probléma van a termékkel, mert azt nagyon olcsón kínálták, a hasonló olasz termékek 1,50 eurós átlagárával szemben mindössze 0,49 euróért.

Talán a minõségi problémánál is nagyobb meglepetést okozott, hogy már ezt a tipikus olasz portékát is külföldrõl szerzik be.

Ez már a többedik csapás a mozzarellára, az olasz gasztronómia egyik büszkeségére: a mezõgazdasági minisztérium nemrég állapította meg, hogy a Nápoly térségébõl származó eredetvédett bivalymozzarella minõsége az utóbbi idõben csökkent, miután tehéntej nyomait fedezték fel benne.

Két éve olasz mozzarellaüzemekben végzett ellenõrzések a mérgezõ dioxin magas szintjét mutatták ki egyes mozzarellamintákban, mire több országban felfüggesztették az olasz sajtféleség importját.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!