rss
  • Bajai halászlé álomdiéta módra

  • Rövidesen itt a Bajai Halászléfõzõ Népünnepély.

    Nálunk sokak megrökönyödésére tésztával eszik a halászlét. Hogy alakult ez ki? Baja mindig is nagy kikötõváros volt. Hal az volt, a gabonakereskedelem egyik központjaként pedig gabona is. A munkásoknak régen járt az ebéd, hogy dolgozni tudjanak. A hallé magában nem túl laktató, viszont tésztával már más a helyzet. Ezért, hogy dolgozni tudjanak a kikötõi munkások, összekombinálták a halászlét és a tésztát, Így született meg a bajai halászlé. Mitõl lesz álomdiétás egy halászlé?

    A tésztától, melynek kcaltartalma kb 40%-kal csökkentett a hagyományos tésztához képest, magas rosttartalmú, és szénhidrátcsökkentett. Azok is bátran próbálják ki, akik odafigyelnek az egészséges táplálkozásra!

    Hozzávalók:
    3 kg ponty
    3 nagy fej hagyma
    3 evõkanál paradicsomlé
    3 evõkanál törött paprika
    3 db halászlékocka
    1 kávéskanál kurkuma
    4-5 db cseresznyepaprika
    álomdiéta tészta

    Elkészítés módja:
    A 3 kg pontyot megtisztítunk, tisztítás után a kopoltyúlemezeket eltávolítjuk. A fejét úgy vágjuk le, hogy 1 ujjnyi gallért hagyunk rajta. Ezután a fejet hosszában kettévágjuk és eltávolítjuk belõle az örlõfogat („ méregfogat „.) A halat beírdaljuk ( 6-8 mm ), majd kb 2 ujjnyi szeletekre összevágjuk, és besózzuk. Ezt követõen fontos, hogy 3-4 órát hûtõben állni hagyjuk.

    Közben 3 nagy fej vöröshagymát megtisztítunk, és apró kockákra összevágunk. A bogrács aljára a kockázott hagymát szétterítjük, erre rátesszük a félbevágott fejeket, majd a hal többi részét, legfelülre a halfarkakat. A sorrend betartása nagyon fontos!

    A bográcsban lévõ alapanyagokra 3 kanál paradicsomlét locsolunk, végül rámérünk 3,6 l vizet és magas tûzön forralni kezdjük. Amikor a habját elforrta, 3 púpos evõkanál törött házi paprikát, 1 kávéskanál kurkumát szórunk szét a forrásban lévõ lébe, és ekkor tesszük bele a 3 db halászlékockát is. Forrástól számítva a bográcsot idõnként pörgetve, zubogó forrásmód mellett 30-35 percig fõzzük. Kóstoljuk és tengeri sóval ízesítjük.

    A félrerakott belsõséget ( tej, ikra ) a fõzés befejezése elõtt 5-7 perccel tesszük a forrásba lévõ lébe, valamint ekkor adhatjuk hozzá ízlés szerint a cseresznye paprikákat is.

    A bográcsból a halszeleteket lapos szûrõkanállal tálra szedjük. A leszûrt hagymát a fõtt hal mellé tesszük, de ízlés szerint akár a lébe is rakhatjuk.

    Személyenként 10 – 12 dkg álomdiéta tésztát sós, olajos vízben ropogósra kifõzünk, erre szûrjük rá a levet.


    Klikk: www.csabibettina.hu


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A zöldség, a gyümölcs nagyon hasznos! Tudta, hogy...

    - a paradicsomban és a görögdinnyében található likopin hatékonyan csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulását?

    - hogy minden egyes zöldség és gyümölcs sok száz egészségvédõ anyagot tartalmaz, míg a táplálkozás-kiegészítõ tabletták alig néhányat?

    - a természetes eredetû (zöldségekben és gyümölcsökben fellelhetõ) antioxidansok un. szinergista kapcsolatban...

  • A szaloncukor története

    Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor, amelybõl ma nagyon sokfélét vásárolhatunk.

    A szaloncukor híres mestercukrászok mûhelyeiben született a múlt században, és csak nálunk maradt hagyományos ünnepi édesség. Ez a finomság otthon is elkészíthetõ. Szaloncukrot már a múlt században készítettek a cukszászok, de az édesség igazán a századfordulón vált divatossá.

  • Folyadékok és az egészség

    Az utóbbi években sokat vitatott kérdés volt az aszpartám és az aszpartám tartalmú üdítõitalok egészségre vonatkozó hatása. Számtalan hír taglalta a daganatos betegségeket elõidézõ hatását, amely miatt hosszú évekig tartó, nagy létszámú kutatást végeztek ennek a kérdésnek a kiderítésére. Az Egyesült Államokban egy 1995 és 2000 között folytatott prospektív vizsgálatban /NIH-AARP Diet and Health Study/ 340.045, 50 és 69 év közötti férfi és 226.945 ugyanilyen korú nõ részvételével vizsgálták, van-e összefüggés az aszpartám tartalmú üdítõitalok fogyasztása és az agy, illetve vérképzõ rendszer daganatainak kialakulási gyakorisága között.

  • Mit együnk és igyunk a hõségben?

    Tévhit, hogy a hideg ételek és italok hûtik a szervezetet a nagy melegben.

    A rekkenõ hõségben forrásvízzel, forró mentateával vagy hozzáadott cukor nélkül készült gyümölcslével oltsuk a szomjunkat. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal fõigazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy kánikula idején fokozottabban kell ügyelnünk az élelmiszerek tárolására. Nagyon fontos, hogy milyen ételeket fogyasztunk hõségben. Az orvosok szerint a hideg ital inkább gyomorgörcsöt okoz, fõleg ha valaki gyorsan issza azokat.

  • Alma, körte, sárgarépa és vöröshagyma: A tavaszi táplálkozás kellékei

    A tavaszi meghûlés ellen véd egy fej vöröshagyma, de az alma, körte és sárgarépa is csodákra képes.

    Alma

    Tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort, vasat, mangát. K-, B-, A-, valamint C-vitamint, és kiemelkedõ rostmennyiséget. Kiváló emésztési zavarok esetén, hashajtóként, bél- és vértisztítóként. Oldja és kimossa a káros koleszterinlerakódásokat a szervezetbõl. Ízületi gyulladásokra is kedvezõ.

  • Meg kell reformálni a hot dog formáját!

    Amerikai gyerekorvosok az egyik hagyományos amerikai étel, a hot dog "áttervezését" követelik, mert érvelésük szerint jelenlegi formájában gyerekek fulladásos halálát okozhatja.

    Táplálkozástani szakértõk már korábban is figyelmeztettek a hot dogban rejlõ veszélyekre: zsíros, sok nátriumot és tartósítószert tartalmazó ételrõl van szó. Gyerekorvosok viszont most már azt is fontosnak tartják, hogy a népszerû gyorsételen feltüntessék: fulladást okozhat csecsemõknél és gyerekeknél.

  • Kínai ételek tálalása

    Kínában hagyományosan külön csészében kapja mindenki a rizst vagy tésztát (sokszor csak az étkezés végén), illetve egy másik csészét kis kanállal a leveshez.

    A többi fogást az asztal közepén helyezik el, ezekbõl mindenki vehet a pálcikájával és azt eheti a rizs mellé, vagy magában. Az éttermekben az ötfõs és annál nagyobb asztalok a legtöbbször kerek alakúak, közepén sokszor forgatható tálcával, hogy mindenki könnyen elérhesse és maga felé fordíthassa azt az ételt amelybõl venni szeretne.

  • A fûszerek titkai

    A fûszer- és gyógynövények ismerete és használata szinte egyidõs az emberiséggel. Sok mediterrán növény magja és szaporításra alkalmas sarja a misszionárius szervezetek és a rómaiak révén jutottak el az Alpokon túlra és honosították meg az ottani kolostorok kertjeiben.

    Késõbb a keresztes hadjáratokból hazatérõ katonák sok közel-keleti növényt hoztak magukkal a Szentföldrõl, melyek tovább gazdagították a kolostorkertekben termesztett délszaki fajok számát.

  • Rémálom ellen gyógytea

    Az álmatlanság és a különbözõ alvásproblémák a lakosság közel 60%-át érintik. Az egészségtelen életforma, a túlóra, a stressz, a mozgáshiány valamint a felgyülemlett mindennapi problémák hatására minden negyedik ember rémálommal küszködik. Az rémálom hatására - az álmatlanságból kifolyólag - a nappalok egyre elviselhetetlenebbé válnak. A rémálom elsõsorban a stressz, az erõszakos Tv-mûsorok és filmek hatására, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Sokaknak ismerõs az alaphelyzet: az éjszaka közepén rémülten ébrednek, majd hosszú ideig képtelenek ismét elaludni.

  • Nem biztos, hogy egészségesebbek a drágább bio élelmiszerek

    Nem biztos, hogy egészségesebbek a drágábban beszerzett bio élelmiszerek - derül ki egy friss kutatás eredményébõl. A London School of Hygiene and Tropical Health kutatói szerint nincsen szilárd bizonyíték arra, hogy a vegyszerek, illetve a genetikailag módosított anyagok hozzáadása nélkül elõállított termékek jótékonyabb hatásúak lennének.

    A vizsgálatot végzõ londoni szervezet szerint meglepõen kevés tanulmány foglalkozik a biotermékek és a hagyományos módon elõállított élelmiszerek egészségügyi szempontok alapján történõ összehasonlításával.

  • A gyógyító zsálya

    A zsályát sokrétûen használhatjuk. Leggyakrabban torokfájás, mandula- vagy fogínygyulladás esetén alkalmazzák, de ételek ízesítésére is kiváló.

    A sokféle zsályafaj közül gyógyításra az orvosi zsálya a legalkalmasabb. A levelek erõs aromája a szárítással fokozódik. A több száz éves tapasztalat mellett a tudományos vizsgálat is kimutatta, hogy a zsálya jelentõsen mérsékli az izzadékonyságot. Teája elfogyasztása után a legerõsebb hatását két-három óra múlva fejti ki, és akár három napig is tart.

  • Megszámlálhatatlan gyógyhatással rendelkezik a vöröshagyma

    A hagyma közel 5000 éves múlttal rendelkezik. Mintegy 1250 fajtája ismert, melyek közül a legkedveltebb a póré-, vörös-, lila-, és a metélõhagyma.

    A népi orvoslásban a különbözõ baktériumok ellenségeként tartják számon. Az évszázadok során sátáni-, de szent növénynek is tekintették. Jellegzetes illatát és csípõs ízét az allilszulfid nevû, magas kéntartalmú vegyület adja, aminek köztudottan fertõtlenítõ és baktériumölõ hatása van. Illóolajban, pektintben, C-, és B-vitaminban gazdag növény.

  • Együnk többet és fogyjunk

    Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt állítjuk, az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztásával súlycsökkenést érhetünk el. A fogyás mértéke azonban tovább növelhetõ, ha több zöldséget, gyümölcsöt és levest fogyasztunk. Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány során kutatók az új diéta, a Volumetrics eredményességét vizsgálták. A diéta követõi szerint a jóllakottság érzése nem a bevitt kalória mennyiségétõl, hanem az elfogyasztott táplálék mennyiségétõl függ.

  • Fogyókúra - ésszerûen érdemes lefogyni!

    Ha a tükör vagy a mérleg azt mondja önnek, hogy túlsúlya van, használja ki a nyári idényt és kezdjen el egy ésszerû fogyókúrát Ezzel nem valami kellemetlen dologra szeretnénk rábeszélni, mert az "okos" fogyókúra nem koplalást jelent, csupán a táplálékok helyes megválasztását, más módon történõ elkészítését.

    A fogyókúra ott kezdõdik, hogy elhisszük: képesek vagyunk és akarunk fogyni.

    Mozgás, mozgás!

  • Ételkészítési fogalmak és eljárások I.

    Olyan mûveleteket, fortélyokat mutatok be, amelyek segítik a kezdõ, avagy gyakorló háziasszonyok munkáját.
    Fõzési módszereket, technikai fogásokat ismertetek, amik egyszerûsítik mindennapi konyhai tevékenységeinket.

    A fõzési módszerek helyes kiválasztása nagyon fontos, hiszen sokkal ízletesebbek lesznek ételeink és jobban megõrzik a táplálékban lévõ értékes anyagokat.

  • A héjba zárt csoda, avagy a legolcsóbb fehérjeforrás

    Az étkezési szakértõk szerint a tojásra nem szabadna többé egészségkárosító ételként tekinteni, az ugyanis szinte minden létfontosságú tápanyagot tartalmaz, és fogyasztása nem jelent rizikófaktort a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében.

    Az idõseket közel 40 éven keresztül óva intették a tojás fogyasztásától a benne található étkezési koleszterin miatt - nyilatkozta Dr. Don McNamara - Az évek során azonban egyértelmûen kiderült, hogy az étkezési koleszterin nem növeli a szívbetegség kockázatát, ellentétben a telített és transz-zsírokkal.

  • Coca Cola: Történelem és a titkos recept

    A XIX. század végén az eredetileg gyógyszernek szánt ital gyártási jogait a kiváló üzleti érzékkel rendelkezõ Asa Griggs Candler vásárolta meg.

    Agresszív marketingtaktikájának köszönhetõen a XX. század során a Coca-Cola uralta az üdítõitalok piacát. Bár számos kritika érte egészségügyi hatásai, illetve a cég üzleti módszerei miatt, a márka napjainkig népszerû maradt. A The Coca-Cola Company csak az üdítõ alapjául szolgáló kólasûrítményt gyártja, amelyet a világ minden táján található helyi palackozó cégek vásárolnak meg. Ezek a palackozó cégek a számukra kijelölt területre kizárólagos jogokkal rendelkeznek.

  • Itt van a nátha, itt van az õsz

    Fáradtság, láz, fejfájás és megállíthatatlannak tûnõ orrfújás. Ilyenkor sokan a régi, jól bevált népi gyógymódot alkalmazzák: C-vitamin, aszpirin, mézes forró tea, sok alvás és majd elmúlik.

    Mossuk ki szervezetünkbõl a mérgezõ anyagokat, illetve fogyasszunk minél több friss gyümölcsöt és zöldséget – ezeket az általános jó tanácsokat mindenképpen fontos szem elõtt tartani. Fõleg olyan vitamintartalmú ételeket fogyasszunk, amelyek baktériumölõ tulajdonságokkal rendelkeznek (például fokhagyma, póréhagyma).

  • Mediterrán fûszerkert az otthonunkban

    Készítsünk mesébe illõ ételeket a konyhaablakban nevelt mediterrán fûszernövények felhasználásával.

    Senki számára nem meglepõ, hogy az olasz, görög, francia szószok, mártások sokkal ízletesebbek, ha frissen szedett kerti fûszerekkel ízesítjük õket. A szárított fûszerek íze egy idõ után megszokottá, unalmassá válik. Aromájuk gyakran túl erõs - hiába használjuk a receptben elõírt mennyiség felét -, vagy a tárolás során elveszítik ízüket. Elõfordulhat, hogy a bevásárlóközpontokban kapható "frissen vágott" fûszernövények penészillatúak.

  • Királyi fõszakács reneszánsz konyhája

    Esznek szörnyen, mint a faddiak. A mondás Faddi Varga János királyi fõszakács Duna menti szülõfalujáról szól, talán nem véletlen, hogy 16 fogásos menüt kínál Mátyás korából.

    A reneszánsz ízek 62 éves mestere, aki sióagárdi pincéjében családi vállalkozást épített és szakácsdinasztiát alapított a reneszánsz konyhára, legközelebb november 21-én, Bonyhádon kínálja Mátyás király lakomáját.

    - Mit eszik egy királyi fõszakács hétköznap?