rss
 • Sportolás, korhatár nélkül

 • A test mozgásigénye nem függ a kortól. Sõt! A test gyorsabban öregszik, ha nem tornáztatjuk és nincs állandó edzésben. Nem túlzás azt állítani, hogy egy aktív negyvenévesnek lehet a teste olyan, akár egy 30 évesé. Függetlenül attól, hány évesek is vagyunk, a biológiai óra lelassításához a kulcs mindig ugyanaz marad: a rendszeres testmozgás. Nagy buzgalmunkban azért éveink számát sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert életvitelünk és testünk igénye változik.

  Bár minden gyakorlat erõsítésen és cardioedzésen alapszik, a feladatok összetételének és mennyiségének összhangban kell lennie korunkkal. Irigylésreméltó, amikor idõsek mesélik, hogy milyen fittnek érzik magukat, mert mindennap teniszeztek... na persze ez akkor történt, amikor fiatalok voltak, de úgy beszélnek errõl, mintha csak a múlt hét eseményeit elevenítenék fel. Hogy tisztában legyél korod korlátaival és igényeivel, kövesd kronológiai fittség-kalauzunkat, és fiatalabb, fittebb, szebb leszel, mint valaha.

  A 20-as évek

  Alaptípus: fiatal, és fáradhatatlan
  Középpontban: fittness-szintet a maximumra
  Óvakodj: a túl sok, túl gyors mozgástól

  Vonalvezetõ a heti edzéstervhez

  Az idõ és az egészség melletted áll, használd ki, és élvezd a választás és a mozgás szabadságát. Cardiotréningnek bármilyen fizikai akti-vitás megfelel, akár egy kemény aerobik óra, vagy egy jó kis strandröplabda.

  A sport a huszonéveseknek nem megerõltetõ. Most hozd ki a legtöbbet magadból, mert a szív- és a tüdõ-kapacitásod ilyenkor a legoptimálisabb. Ebben a korban éri el a csontszövet mennyisége a csúcspontját, és szívós, kemény munkával bebiztosíthatjuk csontjaink egészségét a jövõre nézve.

  De ne lõj túl a célon, mert a test túlhajszolása nem az optimális hasznot hozza neked. Az edzések közé iktass be pihenõnapokat, már csak azért is, mert így nagyobb eséllyel elkerülhetõek a sportsérülések. Igaz, hogy fogyás soha többé nem fog olyan könnyen menni, mint ilyen fiatalon, de légy objektív és óvakodj a túlzásoktól! Azok a lányok, akik ilyenkor mindent megtesznek azért, hogy nádszálvékonyak maradjanak, sokszor egészségüket sodorják komoly veszélybe.

  Azok a 30-asok

  Alaptípus: idõhiány és fáradékonyság
  Fókuszban: inkább a minõség, mint a mennyiség
  Óvakodj: a súlygyarapodástól

  Vonalvezetõ a heti edzéstervhez

  Beléptél életed legelfoglaltabb szakaszába. Feltehetõen sokat túlórázol, próbálsz ügyesen zsonglõrködni a munkáddal, a házasságoddal és a gyerekeiddel járó felelõsséggel, és a legutolsó dolog, ami most foglalkoztat, az a testmozgás.

  Pedig harmincon túl, mozgás nélkül, sovány izomszövetünkbõl átlagosan közel egy kilót veszítünk minden évben, és 2 kiló zsírral gyarapodunk.

  Tûzd ki célul, hogy megnöveled állóképességedet, és tested oxigénellátottságát a legjobbra emeled. Kezdésnek, háromszor 20 perc mozgás bõven elegendõ egy héten. A legkönnyebb ezek közül a séta. Érdemes több hangsúlyt fektetni a szülésnél érintett izmokra, mint például a hasizomra, vagy azokra, melyek munkád miatt jobban terhelõdnek. A szép testtartásért a mell-, és a hátizmok könnyed súlyzózással megerõsíthetõek.

  40-en túl

  Alaptípus: középkor, válságban a test
  Fókuszban: az elveszett izomzat pótlása
  Óvakodj: a gyors, félkész ételektõl

  Vonalvezetõ a heti edzéstervhez

  A társadalom úgy tekint a 40-esekre, mint fiatal 30-asokra, akiknek teljesítményével szemben az elvárás és a nyomás pont akkora, mint a náluk fiatalabbakkal szemben, ráadásul nem csak munkában, de megjelenésben is.

  Kezdõdik a "hogy is nézek én ki" pánik. Miután a kilók már ránkragadtak, mi sem természetesebb, mint testünk koplaltatása egy gyors, pánikszerû, egyoldalú diétával. A végén, egy "egész jól nézek ki" elégedett érzés után, beindul a bosszantó jo-jo, mert a gyors diétánkkal nem tettünk mást, mint lecsökkentettünk a test sovány izomszövetét. A kilókat csak úgy tudjuk stabilan távol tartani magunktól, ha erõsítõ gyakorlatokkal folyamatosan pótoljuk és építjük az izomtömeget, ami egyben segít a szervezet egészséges anyagcseréjét is helyreállítani.

  Ha fogyni is szeretnél, akkor az edzéstervednek tartalmaznia kell cardiotréninget - séta, úszás, futás - olyan tempóban, ami még kihívást jelent, de nem megterhelõ. Ne feledd, a mozgásnak nem akkor van jótékony hatása, ha megfeszülsz, vagy teljesen kimeríted magad. Egy lendületes séta a parkban a testre és a lélekre is jó hatással van. A cardioedzés mellett kétszer-háromszor egy héten fontos idõt szakítani az erõsítõ gyakorlatokra is.

  Elmúltál már 50?

  Alaptípus: rutinos, mozgást kerülõ öregrókák
  Fókuszban: ki a vackodból, és mozgásra fel!
  Óvakodj attól, hogy a test korlátait nem veszed figyelembe

  Vonalvezetõ a heti edzéstervhez

  Igaz, a test kezd veszíteni üdeségébõl, de még mindig nem túl késõ átvenni az irányítást.

  Valójában ma már az 50-esek, csak úgy, mint a 40-esek, nem tekinthetõek klasszikus értelemben idõsnek. Nagyon sokan rendszeresen sportolnak, edzõterembe járnak.

  Azok, akik régen is csak szombatonként edzettek, legyenek óvatosak: sok éves semmittevés után, könnyen rájuk törhet a túlbuzgóság, és úgy bánnak a testükkel, mintha az huszonéves lenne.

  Ha régóta nem végeztél semmilyen megerõltetõ munkát, vagy gyakorlatot, mielõtt belekezdenél új életviteledbe, szükséges lehet egy teljes körû egészségügyi állapotfelmérés.

  A fejlõdés és a változás ennyi idõsen már nem olyan gyors és látványos, mint egy fiatal esetében, de ezért nem kell elkeseredni, és nem szabad feladni.

  Az egyetlen út a lassan, de biztosan. Kezdésnek kétszer egy héten 20 perc elegendõ, de ahogy az erõnlét és az önbizalom fejlõdik, ez kiegészíthetõ még egy alkalommal. A sokoldalú mozgáshoz az aerobic a legjobb választás. Az úszás ebben a korban kimondottan jó: kevesebb nyomás nehezedik a csontozatra, miután a testsúlyt a víz megtartja, és nem éri hirtelen sokk a szöveteket és az ízületeket.

  A súlyzók helyes használatával az izmok erõsebbé, hajlékonyabbá és rugalmasabbá válnak. Kérj meg bátran valakit, aki a súlyzózásban jártas, hogy elindítson a helyes úton.

  Tarts lépést az új trendekkel: a fittness órákat nem csak a mai csirkéknek tartják. A Thai Chi, a jóga, a tenisz, a futás, a szenior tornák kimondottan ajánlottak 50 év felett is. Számos ilyen foglalkozás indul mindenfelé, nézz körül, mert valószínûleg a te környékeden is akad egy.

  60-on és azon is túl

  Alaptípus: elmében friss, de testben már lassú
  Fókuszban: napi foglalatosság
  Óvakodj: a tétlenségtõl, fásultságtól

  Vonalvezetõ a heti edzéstervhez

  A mozgás hiánya, és a korral járó izomszövet-veszteség miatt nagyon sok idõs nem fitt. Tény, hogy az izomzat már nem elég erõs ebben a korban, az izomrostok is elvékonyodnak, de minden megmaradt izomrost képes fejlõdni, csakúgy, mint a fiatal szervezetben. Súlyemelgetésnél a súlyok a csontokat erõsebbé teszik, fejlesztik az egyensúlyt, növelik az izomtömeget és az erõnlétet, megelõzik, vagy lelassítják a csontállomány elvékonyodását, a csontritkulás folyamatát. Használj aerobik-gumiszalagot, vagy kicsi kézi súlyzót a felsõtest erõsítéséhez. A nyújtó és hajlító gyakorlatok - a mozgékonyságot, hajlékonyságot segítik elõ. A napi rendszeres mozgás már létfontosságú.

  Egy séta, könnyû kertészkedés, úszás, mind-mind megemelik a szívfrekvenciát, ami csökkenti az érfal megvastagodásának kockázatát. Amikor az érfal megvastagodik, nõ benne a nyomás, és máris megemelkedett a vérnyomás, ami szívelégtelenség és agyi katasztrófák (stroke) kialakulásához vezethet. Sétálj, amennyit csak bírsz! És ne feledd, a könnyed mozgás nem csak a testet, de a lelket és az agyat is frissen tartja.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Az állandó rohanás és a stressz

  Egy kutatás szerint a felgyorsult élettel járó stressz az egyik legaggasztóbb tényezõ a mai emberek életében. Az emberek gyakran az idõ szûkére hivatkozva mellõzik életükbõl a testmozgást. A mozgásszegény életmód, a túlhajszoltság, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stressz a mai kor vezetõ egészségkárosító tényezõi, és errõl az érintettek is tudnak. Egy több ezer ember megkérdezésével végzett angliai felmérés szerint a válaszoló nõk kétharmada, míg a férfiak 58 %-a válaszolta azt, hogy az elmúlt három hónapban aggodalommal töltötte el egészségtelen és stressze életmódja.

 • A jó borász a dûlõt is felismeri

  Nem mindegy, hogy mondjuk az egri borvidéken belül a Kovászó vagy a Sziráki dûlõben szüretelték-e egy adott borhoz a szõlõfürtöt - hangzott el a közelmúltban egy gasztronómiai eseményen. A jó borász nemcsak az évjáratot, a talajt és az adott földrajzi helyet - hegyet vagy éppen homoki dimbes-dombos vidéket - tudja megkülönböztetni, felismerni egy kortyból, de olykor még a dûlõt is. Lõrincz György ma az egyik legdivatosabb borász Magyarországon. Mondhatni, sztár, híresség a maga szakmájában, amelyet ugyanakkor szerénységgel és nagy szakértelemmel ûz. Borászatának a St. Andrea nevet adta, felesége iránt érzett szerelmét ezzel is kimutatva.

 • Tojás és mogyoró – Vége az allergiának?

  Az új kutatások reményt adhatnak a tojás-, illetve a mogyoróallergiával küzdõk számára. Ez a két étel a súlyos tüneteket kiváltó élelmiszerekhez tartozik.

  Az orális immunterápia úgy tûnik, segít a tojásallergiával küzdõ gyerekeken. A kutatók szerint a tojásfehérje-kivonattal végzett kezelési eredményeik áttörõek lehetnek. A tojásallergia ugyanis gyerekkorban viszonylag sûrûn elõfordul, és eddig még nem sikerült hatékony gyógymódot kifejleszteni a kezelésére.

 • Cukkini, az egész évben kapható vitaminforrás

  A cukkini egész évben rendelkezésünkre áll, nem drága, kalóriatartalma csekély, és igen változatos ételeket készíthetünk belõle.

  A fogyókúrázók körében rendkívül népszerû ez az ízletes zöldség. Bár júliustól októberig terem, nem kell attól félnünk, hogy cukkini nélkül maradunk.

  Egész évben megtalálhatjuk a zöldséges standokon, vagy a nagyobb bevásárlóközpontokban, de kertünkben is megterem.

 • A szénhidrátok szerepe a sportolók táplálkozásában

  A szénhidrátok szerepe a sportolók táplálkozásábanAz emberek többsége azt gondolja, hogy azok az emberek akik sportolnak, azok bármit megehetnek. Ez az állítás a modern táplálkozástudomány eredményei mellett nem állja meg a helyét. Noha a hobbi szinten űzött sportolás nem feltétlenül jelent kimagasló fizikai megterhelést a szervezet számára, mégis érdemes a táplálkozást a legjobb teljesítmény szolgálatába állítani. A testünk energiaszükséglete az aktivitástól, a nemtől, a kortól és a fizikai állapottól is függ. A tápanyagokban lévő energia átalakítása, és raktározása személyenként eltérő, különböző hatásfokú.

 • Napi három alma a szívnek

  Napi három alma vagy annak megfelelõ mennyiségû élelmi rost (például gabonapehely) elfogyasztása jelentõsen csökkenti a szív-és keringési megbetegedés kockázatát - állapították meg amerikai orvosok a témában végzett tengerentúli és európai kutatások eredményeit összegezve. A mintegy 300 ezer felnõtt páciens adatainak elemzése nyomán az derült ki, hogy napi 10 gramm élelmi rost bevitele 14 százalékkal csökkentheti a szívroham kockázatát és 27 százalékkal a halálos kimenetelû érrendszeri megbetegedés veszélyét.

 • Enni, enni, enni

  Táplálkozási szokásainkat tekintve igen rosszul állunk, ennek következményeként sok az elhízott ember. Általánosságban elmondható, hogy az evés szinte pótcselekvés az életünkben. Igazából legtöbbünk nem is veszi észre, milyen rossz szokásokat vett fel, csak értetlenül áll a mérleg mutatta szám elõtt. Amíg ezeket a rossz berögzõdéseket nem tudatosítjuk, addig igen kicsi az esély, hogy hatékonyan változtatni tudunk rajta. Eszünk például, ha már tele vagyunk...

 • Bodza: lekvár és szörp

  Az európai-mediterrán fekete bodza nálunk is nagyon elterjedt növény. Kedveli a nitrogéndús területeket. Termését gyûjtik, nemesített fajtáit ültetvényekben termesztik. Évelõ, fás bokor, akár 4-6 m magasra is megnõhet. Tõhajtásokat képez, képes nagyon elterebélyesedni.

  Virágai öttagúak, aprók, sárgásfehérek és bogernyõben állnak. Az álernyõ virágzatát és bogyótermését az igen hosszú egyéves termõvesszõkön képzõdõ oldalhajtások végén hozza.

 • A repülésnek vannak egészségügyi veszélyei!

  2000 októberében egy 28 éves lány húsz órás, jóformán végigaludt repülés után mélyvénás trombózist kapott, és maghalt. A légitársaságok sokáig tagadták, hogy létezne bármiféle összefüggés a hosszabb (15-20 órás) repülõutak, illetve a mélyvénás trombózis között, ám az elmúlt években az úgynevezett "turistaosztály-szindrómában" meghalt betegek hozzátartozói perek tucatjait indították az érintett vállalatok ellen.

 • A gabonaféléknek fontos szerepe van a táplálkozásunkban

  Az emberi táplálkozásban igen fontos szerepet töltenek be a gabonafélék. Elterjedtségüket mutatja, hogy az év minden napján folyik valahol a betakarításuk. Az emberiség kalóriaszükségletének jelentõs részét a kenyérgabonákból és a rizsbõl fedezi. Magyarországon egy ember naponta átlagosan 25 dkg cereáliát fogyaszt el. Ebbõl adódik, hogy a gabonamag összetételének legkisebb módosítása is elõbb-utóbb népbetegségek alapjait rakja le. A gabonamagvakban a nitrogéntartalmú és nitrogénmentes anyagok, olyan arányban (1:6) vannak jelen, hogy szükség esetén az ember egyedül kenyéren is fenntarthatja az életét.

 • Húsvéti sonkavizit

  Húsvéti sonkavizitA minõségi és mennyiségi dömpingben való eligazodást segítik szakértõk a Teszt plussz magazin húsvéti sonkákról szóló összeállításában. A szakemberek szerint a sonka azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyeknél az ár eligazítja a fogyasztót. Ha egy termék kilóját alig félezer forintért kínálják, az nem véletlen, hiszen kevesebb húst, és több hozzáadott anyagot tartalmaz. A hagyományos magyar sonkák hozzávetõleg kétszer annyiba kerülnek, mint a gyorspácoltak. Sonkája kizárólag a sertésnek van. Ez az állat hátsó combja, vagyis a hátsó láb felsõ része.

 • Enni Mexikóban: a haute couture konyha

  Ételek,italok Mexikóban

  Mexikó egyik fõ tápláléka a kukorica, illetve a kukoricából készült ételek. A kukoricalisztbõl lapos lepényt sütnek, ezt hívják tortillanak, és ezeket a lepényeket eszik különbözõ módon, különbözõ töltelékekkel. Az egyik módszer az, mikor a tortillakat és a tölteléket külön-külön szolgálják fel és a vendég tölti meg a lepényét azzal, amivel szeretné. Ezt hívják tacosnak. A töltelék hús, sajt, babpüré (frijoles) egyaránt lehet.

 • Baktérium okozza a csokoládéfüggõséget?

  A csokiimádóknak másfajta baktériumok élnek a beleikben, mint az édesség iránt közömbös társaiknak - állapították meg svájci kutatók. Az ötnapos kísérlet alatt vér- és vizeletvizsgálatokat végeztek 11 csokoládét soha nem fogyasztó férfin, és adataikat másik 11 olyan férfi eredményeivel hasonlították össze, akik mindennap fogyasztanak a finomságból. Kiderült, hogy az utóbbi csoport szervezetében egy különleges bélbaktérium található, amely felelõssé tehetõ imádatukért. A bélbaktériumok és a csokoládé iránti vágy közöttii összefüggés még korántsem világos, ezért további kutatások szükségesek.

 • Egyik legértékesebb zöldségfélénk: a fejeskáposzta

  Egyik legértékesebb zöldségfélénk: a fejeskáposztaA káposzta nagyon gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban (100 g káposztában 40 mg C-vitamin van), de K- és B1-, valamint E-vitaminban is. A zöld levelekben sok béta-karotin van, amely antioxidáns, a légúti daganatos megbetegedések ellen védő hatása van és segíti a látást is. Gazdag élelmi rostokban, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium mennyisége kiemelkedő és a vasé is jelentős. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető.

 • Van olyan, hogy hamburgerfüggõség?

  Egy a 80-as években megjelent cikk szerint a kokain használata nem okoz nagyobb függõséget, mint a sültkrumpli élvezete.

  Akkoriban sokat támadták ezt a nézetet, ám most szinte ugyanez a téma került az újságok címoldalára, csak épp fordítva: a zsíros ételek ugyanúgy függõséget okoznak, mint a heroin vagy a kokain. A Daily News-ban megjelent cikk állításait alátámasztani látszik az a tény, hogy az amerikaiak egyre kövérebbek, a felnõttek kétharmada elhízottnak tekinthetõ.

 • Ha nyár vége, akkor szöllõszüret!

  A szeptember végétõl novemberig tartó idõszak legfontosabb gazdasági, s egyben társadalmi eseménye a szüret. A parasztgazdaságokban, a szõlõkben végzett más társadalmi munkákkal szemben ez társas cselekmény volt, ezért is kapcsolódott hozzá a nap végén ünneplés, táncos mulatság. Még ma is olyan eseménynek számít, amelyen rokonok, barátok, családtagok összejönnek, s a közös munka mellett szórakoznak. A szüret korábban az úgynevezett csíziós (vagy jeles napokhoz) kötõdött.

 • Szakácsolimpia, magyar érmek: csapatban 2 ezüst, egyéniben 8 arany, 11 ezüst és 9 bronz

  Budapest - Húsz éve nem nyertek ezüstöt csapatban a magyar szakácsok és cukrászok, legfeljebb a bronzig jutottak el. Ám most, a csütörtökön befejezõdött erfurti szakácsolimpián sikerült megszerezni mind a meleg- mint a hideg konyhában az ezüstöt.

  Az idei szereplést Petõ István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke szerkesztõségünk tudósítójának kiemelkedõen jónak nevezte. A versenyzõk taroltak a különféle kategóriákban: összesen - a honvédségi és az üzemi konyhásokkal együtt - 33 érmet gyûjtöttek be.

 • A világ legnagyobb csokoládéshow-ja Pekingben

  A kínaiaktól hagyományosan idegen csokoládét igyekeznek közelebb vinni az emberekhez a pekingi Madárfészek stadion mögött létrehozott parkkal, ahol a kultúra és a szórakozás a csokoládé jegyében ölt különbözõ formát. A "Csokoládé Csodaország" pénteken nyílik meg a nagyközönség elõtt.

  A világ legnagyobb "csokoládéshow"-jának mondják, 20 ezer négyzetméteren terül el és 10 millió dollárba került. Az öt pavilonból álló komplexumban 80 tonna csokoládé felhasználásával készültek el az alkotások. Több mint ezer kézmûvesmunka van zárt térben, vitrinekben, illetve szabadon.

 • Valentin napi datolyás tortavariációk

  Valentin nap közeledtével párunkat nemcsak tárgyi ajándékokkal, hanem különleges desszerttel is meglephetjük.

  Egyes kultúrák gasztronómiájában a datolyát erotikus gyümölcsként tartják számon. A datolya egy õsi kultúrnövény, amirõl már a Biblia is említést tett. A zsidó nép a datolyához az igazságosság és a szépség fogalmait társította. Friss és aszalt változatban egyaránt fogyasztható, de magas cukortartalma miatt jobb kevesebbet fogyasztani belõle.

 • Lóbabkrémleves fahéjas fagyival - osztrák séfek vendégeskedtek Budapesten

  Júliusban az egyik legnépszerûbb osztrák szálloda étteremfõnöke és séfje fõz egy divatos pesti belvárosi étteremben. A Magyarországon vendégeskedõ osztrák szakácsok szerdán délelõtt tájékoztatón számoltak be gasztronómiai hitvallásukról és a legújabb konyhai trendekrõl.

  A vendégszereplésnek helyt adó pesti étteremben az úgynevezett fúziós konyha trendjét követik, azaz különbözõ nemzetek ízeit, fogásait házasítják össze egy-egy menüsor keretében.