rss
 • Sportolás, korhatár nélkül

 • A test mozgásigénye nem függ a kortól. Sõt! A test gyorsabban öregszik, ha nem tornáztatjuk és nincs állandó edzésben. Nem túlzás azt állítani, hogy egy aktív negyvenévesnek lehet a teste olyan, akár egy 30 évesé. Függetlenül attól, hány évesek is vagyunk, a biológiai óra lelassításához a kulcs mindig ugyanaz marad: a rendszeres testmozgás. Nagy buzgalmunkban azért éveink számát sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert életvitelünk és testünk igénye változik.

  loading...

  Bár minden gyakorlat erõsítésen és cardioedzésen alapszik, a feladatok összetételének és mennyiségének összhangban kell lennie korunkkal. Irigylésreméltó, amikor idõsek mesélik, hogy milyen fittnek érzik magukat, mert mindennap teniszeztek... na persze ez akkor történt, amikor fiatalok voltak, de úgy beszélnek errõl, mintha csak a múlt hét eseményeit elevenítenék fel. Hogy tisztában legyél korod korlátaival és igényeivel, kövesd kronológiai fittség-kalauzunkat, és fiatalabb, fittebb, szebb leszel, mint valaha.

  A 20-as évek

  Alaptípus: fiatal, és fáradhatatlan
  Középpontban: fittness-szintet a maximumra
  Óvakodj: a túl sok, túl gyors mozgástól

  Vonalvezetõ a heti edzéstervhez

  Az idõ és az egészség melletted áll, használd ki, és élvezd a választás és a mozgás szabadságát. Cardiotréningnek bármilyen fizikai akti-vitás megfelel, akár egy kemény aerobik óra, vagy egy jó kis strandröplabda.

  A sport a huszonéveseknek nem megerõltetõ. Most hozd ki a legtöbbet magadból, mert a szív- és a tüdõ-kapacitásod ilyenkor a legoptimálisabb. Ebben a korban éri el a csontszövet mennyisége a csúcspontját, és szívós, kemény munkával bebiztosíthatjuk csontjaink egészségét a jövõre nézve.

  De ne lõj túl a célon, mert a test túlhajszolása nem az optimális hasznot hozza neked. Az edzések közé iktass be pihenõnapokat, már csak azért is, mert így nagyobb eséllyel elkerülhetõek a sportsérülések. Igaz, hogy fogyás soha többé nem fog olyan könnyen menni, mint ilyen fiatalon, de légy objektív és óvakodj a túlzásoktól! Azok a lányok, akik ilyenkor mindent megtesznek azért, hogy nádszálvékonyak maradjanak, sokszor egészségüket sodorják komoly veszélybe.

  Azok a 30-asok

  Alaptípus: idõhiány és fáradékonyság
  Fókuszban: inkább a minõség, mint a mennyiség
  Óvakodj: a súlygyarapodástól

  Vonalvezetõ a heti edzéstervhez

  Beléptél életed legelfoglaltabb szakaszába. Feltehetõen sokat túlórázol, próbálsz ügyesen zsonglõrködni a munkáddal, a házasságoddal és a gyerekeiddel járó felelõsséggel, és a legutolsó dolog, ami most foglalkoztat, az a testmozgás.

  Pedig harmincon túl, mozgás nélkül, sovány izomszövetünkbõl átlagosan közel egy kilót veszítünk minden évben, és 2 kiló zsírral gyarapodunk.

  Tûzd ki célul, hogy megnöveled állóképességedet, és tested oxigénellátottságát a legjobbra emeled. Kezdésnek, háromszor 20 perc mozgás bõven elegendõ egy héten. A legkönnyebb ezek közül a séta. Érdemes több hangsúlyt fektetni a szülésnél érintett izmokra, mint például a hasizomra, vagy azokra, melyek munkád miatt jobban terhelõdnek. A szép testtartásért a mell-, és a hátizmok könnyed súlyzózással megerõsíthetõek.

  40-en túl

  Alaptípus: középkor, válságban a test
  Fókuszban: az elveszett izomzat pótlása
  Óvakodj: a gyors, félkész ételektõl

  Vonalvezetõ a heti edzéstervhez

  A társadalom úgy tekint a 40-esekre, mint fiatal 30-asokra, akiknek teljesítményével szemben az elvárás és a nyomás pont akkora, mint a náluk fiatalabbakkal szemben, ráadásul nem csak munkában, de megjelenésben is.

  Kezdõdik a "hogy is nézek én ki" pánik. Miután a kilók már ránkragadtak, mi sem természetesebb, mint testünk koplaltatása egy gyors, pánikszerû, egyoldalú diétával. A végén, egy "egész jól nézek ki" elégedett érzés után, beindul a bosszantó jo-jo, mert a gyors diétánkkal nem tettünk mást, mint lecsökkentettünk a test sovány izomszövetét. A kilókat csak úgy tudjuk stabilan távol tartani magunktól, ha erõsítõ gyakorlatokkal folyamatosan pótoljuk és építjük az izomtömeget, ami egyben segít a szervezet egészséges anyagcseréjét is helyreállítani.

  Ha fogyni is szeretnél, akkor az edzéstervednek tartalmaznia kell cardiotréninget - séta, úszás, futás - olyan tempóban, ami még kihívást jelent, de nem megterhelõ. Ne feledd, a mozgásnak nem akkor van jótékony hatása, ha megfeszülsz, vagy teljesen kimeríted magad. Egy lendületes séta a parkban a testre és a lélekre is jó hatással van. A cardioedzés mellett kétszer-háromszor egy héten fontos idõt szakítani az erõsítõ gyakorlatokra is.

  Elmúltál már 50?

  Alaptípus: rutinos, mozgást kerülõ öregrókák
  Fókuszban: ki a vackodból, és mozgásra fel!
  Óvakodj attól, hogy a test korlátait nem veszed figyelembe

  Vonalvezetõ a heti edzéstervhez

  Igaz, a test kezd veszíteni üdeségébõl, de még mindig nem túl késõ átvenni az irányítást.

  Valójában ma már az 50-esek, csak úgy, mint a 40-esek, nem tekinthetõek klasszikus értelemben idõsnek. Nagyon sokan rendszeresen sportolnak, edzõterembe járnak.

  Azok, akik régen is csak szombatonként edzettek, legyenek óvatosak: sok éves semmittevés után, könnyen rájuk törhet a túlbuzgóság, és úgy bánnak a testükkel, mintha az huszonéves lenne.

  Ha régóta nem végeztél semmilyen megerõltetõ munkát, vagy gyakorlatot, mielõtt belekezdenél új életviteledbe, szükséges lehet egy teljes körû egészségügyi állapotfelmérés.

  A fejlõdés és a változás ennyi idõsen már nem olyan gyors és látványos, mint egy fiatal esetében, de ezért nem kell elkeseredni, és nem szabad feladni.

  Az egyetlen út a lassan, de biztosan. Kezdésnek kétszer egy héten 20 perc elegendõ, de ahogy az erõnlét és az önbizalom fejlõdik, ez kiegészíthetõ még egy alkalommal. A sokoldalú mozgáshoz az aerobic a legjobb választás. Az úszás ebben a korban kimondottan jó: kevesebb nyomás nehezedik a csontozatra, miután a testsúlyt a víz megtartja, és nem éri hirtelen sokk a szöveteket és az ízületeket.

  A súlyzók helyes használatával az izmok erõsebbé, hajlékonyabbá és rugalmasabbá válnak. Kérj meg bátran valakit, aki a súlyzózásban jártas, hogy elindítson a helyes úton.

  Tarts lépést az új trendekkel: a fittness órákat nem csak a mai csirkéknek tartják. A Thai Chi, a jóga, a tenisz, a futás, a szenior tornák kimondottan ajánlottak 50 év felett is. Számos ilyen foglalkozás indul mindenfelé, nézz körül, mert valószínûleg a te környékeden is akad egy.

  60-on és azon is túl

  Alaptípus: elmében friss, de testben már lassú
  Fókuszban: napi foglalatosság
  Óvakodj: a tétlenségtõl, fásultságtól

  Vonalvezetõ a heti edzéstervhez

  A mozgás hiánya, és a korral járó izomszövet-veszteség miatt nagyon sok idõs nem fitt. Tény, hogy az izomzat már nem elég erõs ebben a korban, az izomrostok is elvékonyodnak, de minden megmaradt izomrost képes fejlõdni, csakúgy, mint a fiatal szervezetben. Súlyemelgetésnél a súlyok a csontokat erõsebbé teszik, fejlesztik az egyensúlyt, növelik az izomtömeget és az erõnlétet, megelõzik, vagy lelassítják a csontállomány elvékonyodását, a csontritkulás folyamatát. Használj aerobik-gumiszalagot, vagy kicsi kézi súlyzót a felsõtest erõsítéséhez. A nyújtó és hajlító gyakorlatok - a mozgékonyságot, hajlékonyságot segítik elõ. A napi rendszeres mozgás már létfontosságú.

  Egy séta, könnyû kertészkedés, úszás, mind-mind megemelik a szívfrekvenciát, ami csökkenti az érfal megvastagodásának kockázatát. Amikor az érfal megvastagodik, nõ benne a nyomás, és máris megemelkedett a vérnyomás, ami szívelégtelenség és agyi katasztrófák (stroke) kialakulásához vezethet. Sétálj, amennyit csak bírsz! És ne feledd, a könnyed mozgás nem csak a testet, de a lelket és az agyat is frissen tartja.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Az emberi étrend fõtt és magas tápértékû

  Chicago - Egy amerikai kutató kipróbálta, tudna-e azon a táplálékon élni, amit a csimpánzok esznek Afrikában. Étrendjükbõl szinte mindent megkóstolt.

  "Úgy találtam, nagyon éhes lennék. Az embernek nehéz lenne egy csimpánz étkeivel túlélnie" - számolt be Richard Wrangham, a Harvard Egyetem antropológusa az Amerikai Tudományos Társaságok Szövetsége (AAAS) ülésén, a fõzést nevezve meg az emberi táplálkozás megkülönböztetõ jegyeként.

 • Mit egyen egy tini és mit egyen egy idõs?

  Ön édesszájú? Esetleg él-hal a kovászos uborkáért? A világ minden kincséért sem mondana le a kávéjáról? Elgondolkodott már azon, hogy minek köszönheti ízlését?

  Napjainkban egyre többet tudunk az egyéni ételválasztás hátterérõl. A nutrigenomika tudományának alapelve, hogy igényeink genetikailag kódolt tulajdonságainknak, életkorunknak, életmódunknak, illetve számos környezeti hatásnak - mint például a minket érõ napsugárzás, méreganyagok, allergének - köszönhetõen eltérõek.

 • Húsvéti böjt

  A húsvéti böjt hat héttel húsvét elõtt kezdõdik Húshagyó kedden, és (másnap) Hamvazó szerdától húsvét vasárnapig tart.

  A Nagyböjtnek vallási és egészségügyi alapjai vannak, egyrészt önfegyelemre és lemondásra tanít, másrészt gyógyítja a szervezetünket.

  A böjt szinte minden vallásban fontos szerepet tölt be és valóban teljes lemondást igényel - legtöbbjük rendszeres vagy többszörös „koplalást” ír elõ, amely fizikai és szellemi tisztulást eredményez.

 • Újabb világrekorder humusztál

  Néhány hónappal a humuszrekord után ismét rekordmennyiséget fõztek az arab konyha egyik legrégebbi ételének ételnek tekintett csicseriborsó-pürébõl. A Jeruzsálemhez közeli Abu Hos arab faluban egy óriási mûholdvevõ tányérban 50 szakács segítségével 4090 kilogrammnyi humuszt fõztek, és ezzel ismét megdõlt a humuszrekord, amelyet több mint két tonnával október 25-én állítottak fel Bejrút központjában. A libanoniak tavalyi rekordja a rivális izraeliek korábbi világcsúcsát döntötte meg.

 • Gyulladáscsökkentõ citrusfélék

  A gyulladásokra bizonyos élelmiszerek gyulladáscsökkentõ gyógyszerként hatnak. Megfelelõ táplálkozással gyulladás esetén tehát segíthetünk a szervezetünknek.

  A gyulladás szervezetünk normális reakciója a sérülésekre. Annak ellenére azonban, hogy természetes védelmi mechanizmusnak számít, krónikussá válása esetén betegségek kialakulásához is vezethet. A birminghami Alabama Egyetem kutatói szerint a gyulladás egyik ellenszere a megfelelõ táplálkozás lehet. Az elhízásról is kimutatták, hogy gyulladást okoz.

 • Melyik gyógyszer mire való?

  Legyen szó akár hosszan fennmaradó állapotról, akár hirtelen fellobbanó, hebeny betegségrõl, mindig kényelmesebb, ha minél elõbb úrrá lehetünk a bajokon. Éppen ezért tartunk otthon szinte mindannyian több-kevesebb gyógyszert. Ez önmagában még nem baj, sõt kifejezetten helyes, de alaposan meg kell gondolni, milyen készítményeket soroljunk be a házi patikánkba. A lábbi cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb szempontokat. Gyakoriak a lázzal, hõemelkedéssel, fájdalommal járó betegségek, például influenza, nátha, vírusés bakteriális fertõzések.

 • Készítsünk tradicionális olasz pizzát! + recept!

  Az igazi, tradicionális pizza igazából egy roppant egyszerû folyamat végeredménye: hagyományosan a vidéki földmûvesek étke volt, liszt, víz, kis só, méz/késõbb paradicsom, olivaolaj, kerti-fûszerek. Természetesen ahogy minden országban a sajátosságok, itt is egy-egy ételtípus elkészítése egészen más irányokba fejlõdött tovább az alapreceptbõl, lásd pl: napoletana pizza - az elsõ paradicsomszószos pizza. Mivel egy egyszerû, könnyen de sokféleképpen elkészíthetõ dologról van szó, ezért megpróbálom csak az olaszországi általános szempontok szerint bemutatni a pizzakészítés folyamatát..

 • Popeye miatt valóban több zöldséget esznek a gyerekek

  Popeye miatt valóban több zöldséget esznek a gyerekek, ezt most már tudományos kutatás is alátámasztja.

  Azok a szülõk, akik mindennapos harcot folytatnak csemetéikkel a zöldségevés miatt, ezentúl jobban teszik, ha leültetik a Popeye kalandjait vetítõ tévéképernyõk elé a gyerekeket. Ugyan Popeye, a tengerész már a múlt század harmincas évei óta a spenótevés és a vegetarianizmus "reklámarca", a gyerekek étrendjére gyakorolt hatását most már tények is alátámasztják.

 • Hot dog - Amit tudni kell róla és egy kis történelem!

  A hot dog egy virslibõl és úgynevezett hot dog kiflibõl álló, melegen felszolgált étel. A fõtt virslit puha, félbevágott hot dog kiflibe helyezik és általában mustárt tesznek a tetejére.

  Mustár helyett sokféle szószt (majonéz, ketchup, csiliszósz) vagy felvágott zöldségeket, savanyúságot is tehetnek a virsli mellé a kiflibe. Az idõ múlásával több variáció is kialakult, és van, amely saját néven kezdett el terjedni. Ilyen a wimpi. A hot dog eredete vitatott, többféle elmélet is létezik a származását tekintve.

 • Méregtelenítésre is kiváló a cékla

  Méregtelenítésre is kiváló a céklaA kemoterápián átesett páciensek vérképe jelentős javulást mutat néhány hetes céklalé-kúra után. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység és menstruációs zavarok esetén is. A céklalé kiváló influenza és meghűlés elleni szer, valamint sikeresen alkalmazható a magas vérnyomás kezdeti szakaszában, valamint a vakbél irritációja és májbetegségek esetén is. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és segít visszaállítania szervezet sav-bázis egyensúlyát.

 • Sóból is megárt a sok

  Ne sózzuk túl az ételeinket?!

  Ha az USA lakói konyhasófogyasztásukat felére csökkentenék, évente 150 ezer amerikai halálát lehetne elkerülni az Amerikai Orvostársaság számításai szerint.

  Mivel a napi sóbevitel háromnegyedét az emberek a készételekbõl, konzervekbõl, gyorséttermek ételeibõl kapják, mind az egészségügyi hatóságok, mind a társadalmi szervezetek az élelmiszeripartól várják a társadalom egészségét alapvetõen javító lépéseket.

 • Szerelmi bánatra egyen középkori észt marcipánt!

  Középkori recept alapján készülõ marcipánnal gyógyítják az összetört szíveket az észt fõváros egyik õsrégi, 1442-ben alapított patikájában, amely évszázadokon át egy magyar származású orvos család kezében volt. A Tallinn középkori negyedének piacterén álló Raeapteek már 588 éve várja a betegeket, és valószínûleg Európa legrégebbi gyógyszertára. A középkor óta készítenek és árulnak itt egy különleges marcipánt a szerelmi bánat enyhítésére - mesélte az üzlet egyik alkalmazottja, Ulle Noodapera.

 • Csípjen, ha fázol! Téli gasztro tippek

  A csípõs fûszerek használata több nemzetközi konyha karakteres ízét adja. A mexikói konyha, az indiai, a vietnami és a szecsuani konyha jellegzetes étele a csili, a Cayenne vagy a jalapeno paprika.

  Az indiai konyha emésztést serkentõ hatása miatt használja erõszeretettel a csilit, többek között az édes-csípõs csatnik alapfûszereként, míg a tibeti hegyek lábához közel fekvõ nyirkosabb, esõs vidéken úgy tartják, hogy a paprika kiûzi a szervezetbõl a káros nedvességet, és felmelegít.

 • Amit a szójababról tudni kell

  A szójabab tömegének kb. 60%-át olajok és fehérjék alkotják, ebbõl a fehérje 40% és az olaj 20%.

  A szójafehérjék nagyobb része hõálló fehérje, ezért magas hõmérsékleten kell fõzni. A szója oldhatatlan szénhidrátjai poliszacharidok: cellulóz, hemicellulóz, és pektin. A szója legtöbb szénhidrátja rostanyag. A szójabab genistein és daidzein izoflavonokat is tartalmaz, amelyek fitoösztrogén molekulák. A mag fehérjetartalma elérheti a 40%-ot, zsírtartalma a 20%-ot. Zsírjának és fehérjéjének az összetétele rendkívül hasonlít az állati eredetû zsírokhoz és fehérjékhez.

 • A frissen fogyasztott körte jó hatással van az agyműködésre

  A frissen fogyasztott körte jó hatással van az agyműködésreA körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint. Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására. Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész testre. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat.

 • A kelbimbó

  A kelbimbó - bimbós kel vagy brüsszeli kel - a káposzta félék közé tartozik, és neki van a legkisebb fogyasztható része. Igazi téli zöldségféle, az elsõ fagyok után alakul ki sajátos íze, így ezt a növényt is csak az elsõ csípõsebb éjszakák után érdemes szüretelni. A hajtások, amelyeken a kelbimbók nõnek, a téli hónapok alatt a legjobb tápanyag raktárt jelentik a növénynek. A kelbimbó szezonja szeptembertõl februárig tart. Vásárláskor a kicsi, szorosan zárt, sötétzöld kelbimbókat vegyük meg. Ha a zöldség fonnyadt vagy sárgásak a külsõ levelei, akkor már régóta tárolták valamilyen meleg helyen. A frissen vásárolt kelbimbót papírzacskóban kb. egy hétig tudjuk
  hûtõszekrényben tárolni.

 • A kávé jótékony hatásai a szervezetre

  Tudta, hogy a kávénak számos jó hatása is van a szervezetre nézve, persze csak ha megfelelõ mennyiségben fogyasztjuk.

  A túlzott koffeinbevitel ugyanis könnyen vezethet szívritmuszavarhoz, gátolja az agy rövid távú memóriájának megfelelõ használatát.

  Kávé fogyasztásakor megfelelõ mennyiségû folyadékot is vigyünk a szervezetbe, hiszen a kávé sajnos vízhajtó hatással is rendelkezik, ezért ha nem figyelünk oda, akkor a kiszáradás veszélye is fokozódik.

 • A szerencse-sütemény története

  Ha kínai étterembe megyünk, az étkezés végén apró hold alakú tésztát kapunk, melyet feltörve egy papírkát találunk rövid üzenettel. A süteményt mi választjuk, az üzenet sokszor egyértelmû, másszor titokzatos.

  A szerencse-sütemény még a 13-14. századból ered, amikor Kína a mongolok fennhatósága alá tartozott. Ebben az idõben hagyományos lótuszdiópasztából készítettek hold alakú sütiket, melyekbe rejtve továbbították a megszállók elleni szervezkedés titkos üzeneteit.

 • Amit a whiskyrõl feltétlenül tudni kell

  A whisk(e)y történetének ismertetése elõtt mindenképp tisztáznunk kell a helyes írásmódot. Az Angliában, Skóciában és Kanadában készülõ italokat whisky-nek, az írországi és az Egyesült Államokbeli termékeket pedig whiskey-nek kell írni. Ez persze csak az elmélet, a gyakorlatban kevés olyan hely van a világon, ahol mindenki pontosan tartaná magát ehhez a szabályhoz. A továbbiakban az egyszerûség kedvéért a whisky alakot használjuk, amikor az italról általában beszélünk. Ha hihetünk a hagyománynak, az elsõ hivatalos whiskykészítõ ugyanúgy egy szerzetes volt, mint ahogy a pezsgõé is.

 • Hal, bárány és zöldség a divat

  Ételtrendek az erfurti szakácsolimpián

  Letisztult stílus, miniatûr adagok, mértéktartó tálalás - ez volt a magyar nemzeti válogatott hidegkonyhás stratégiája az erfurti szakácsolimpián. Konyhamûvészeink a melegkonyhában is sikert értek el, hiszen ezüstéremmel - és sok egyéni elismeréssel - tért haza a 6 fõs csapat a napokban befejezõdött szakmai megmérettetésrõl.

  - A hidegtálak elengedhetetlen alapanyaga ma a hal.

loading...