2024.04.18. - Andrea, Ilma

Bodza: lekvár és szörp

Bodza: lekvár és szörp
Az európai-mediterrán fekete bodza nálunk is nagyon elterjedt növény. Kedveli a nitrogéndús területeket. Termését gyûjtik, nemesített fajtáit ültetvényekben termesztik. Évelõ, fás bokor, akár 4-6 m magasra is megnõhet. Tõhajtásokat képez, képes nagyon elterebélyesedni.

Virágai öttagúak, aprók, sárgásfehérek és bogernyõben állnak. Az álernyõ virágzatát és bogyótermését az igen hosszú egyéves termõvesszõkön képzõdõ oldalhajtások végén hozza.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Virágát a népi orvoslás és a gyógyszeripar teakeverékekben, megfázásos betegségek gyógyítására használja fel. Ehhez a virágzatát teljes virágzáskor gyûjtik, és kíméletesen szárítják. A virágdrogból készült tea kellemes ízû, izzasztó, meghûlés esetén alkalmazzák..

Bogyóját õsidõk óta használják színezõanyagként, hashajtóként. Újabban a szintetikus festékek helyett nagymértékben használja az élelmiszeripar.

Érett, fekete (sötétlila) termése — gazdag színanyag-tartalma miatt — bordósvörös színanyagot szolgáltat. Gyümölcse nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, makro-és mikroelemeket, cukrokat, savakat, cseranyagokat és pektint. Legnagyobb értéke hét antocianin - komponensbõl álló gazdag színanyagtartalma.

Nemcsak színezékként alkalmazható, más gyümölcskészítményekhez vagy élelmiszerekhez, hanem önmagában is kiváló dzsem, szörp, ivólé, likõr, bor, pálinka készíthetõ belõle.

Ha elég kíméletes eljárással készítünk belõle lekvárokat, szörpöket, gyümölcsleveket, értékes anyagait is megõrzi. Más gyümölcsökkel keverve, vitamin- és ásványianyagtartalma kiegészíthetõ, növelhetõ. Önmagában is sok vasat, B1, B6, B12 és C vitamint tartalmaz, flavonoidjai megkötik a szervezetben megtalálható szabadgyököket.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!