
Akinek alkalma van arra, hogy saját maga szedje le a saját kertjében a napon átmelegedett, illatos paradicsomot, és kicsit megtörölgetve ott helyben beleharapjon, az tudja, hogy ebben az egyszerû eledelben benne van a nyár minden íze, frissessége. De jó salátának szeletelve is. Mondjuk tojáskrémmel, körözöttes juhtúróval megtöltve a hidegtálak díszeként, egytál ételekkel együtt sütve, vagy a szokásos módokon paradicsomos káposztának, - krumplinak, lecsónak, levesnek, mártásnak is nagyon finom. A nagy melegben a legjobb üdítõ- és sportitallal felér az ízlés szerint parányi sóval, cukorral, citromlével, majorannával, bazsalikommal, rozmaringgal ízesített, behûtött paradicsomlé.
Tippek-tanácsok
A paradicsomot a kozmetikusok is ajánlják, és nemcsak belsõleg! A benne lévõ enyhe savak jótékony hatásúak, így remek arctisztító pakolásnak is használhatjuk a paradicsomszeleteket vagy a gyümölcs húsát áttörve készített paradicsompürét. A be nem ért zöldparadicsomból önállóan vagy csalamádé részeként savanyúság, sõt, cukorban eltéve többfajta befõtt-különlegesség is készíthetõ.
