Dr. Fandi Ibrahim, a finn egyetem kutatásának vezetõje azt mondja, hogy a probiotikumot tartalmazó sajtok mindennapos fogyasztása képes megbirkózni az immunrendszer korral járó romlásával, elöregedésével.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Ismeretes, hogy a gyomor-bélrendszer az immunrendszer állapotának jelzõje: ezen az úton jutnak be a szervezetbe a baktériumok az étellel-itallal, és itt keletkezik az életfontosságú, fertõzések ellen védõ immunglobulinok 70 %-a.
Egy öregek otthonában élõ önkéntes csoporton tesztelték a probiotikus sajt hatását: a 72 és 103 év közötti öregek egyik csoportja egy szelet probiotikus Gouda sajtot evett reggelijéhez minden nap, négy héten át. A kontrollcsoportnál valamivel helyettesítették a sajtot. A négy hét letelte után vért vettek a kísérletben résztvevõktõl, és megvizsgálták a hatást. Azt találták, hogy a természetes és a szerzett immunitás egyaránt megnövekedett a probiotikus sajtot fogyasztó személyeknél.
"Az volt a célunk, hogy megnézzük, a sajtban található specifikus probiotikus baktériumok növelik-e az immunrendszer hatékonyságát egészséges öreg embereknél. Kimutattuk, hogy a probiotikus sajt valóban segíti az immunrendszert, és rendszeres fogyasztása javítja az idõs emberek immunválaszát"- vonta le a következtetést a kutató.