rss
  • Hódításra készül a bálnaburger

  • Bálnaburgerrel szeretné meghódítani a japán fiatalokat a távol-keleti szigetország egyik gyorsétterme. Mivel az ifjú vásárlók többsége jobban kedveli a hamburgert, mint a hagyományos japán konyhát, az egyik japán étterem gondolt egy nagyot: rántott bálnahússal, salátával és majonézes és ketchupos szósszal töltött szendvicseket hozott forgalomba. A bálnaburgert egy hónapban mindössze egyetlen napon árusítják, de így is sikert hozott az újítás: a premier napján: 700 darabot adtak el belõle. "A fiatalok szerint a bálna húsa és a kenyér íze remekül illik egymáshoz, ezért a cetburger viszonylag népszerû - mondta az étterem tulajdonosa, Akiji Icsihara.

    loading...

    "Azt gondoltam, hogy a bálnahús túlságosan rágós, de rá kellett jönnöm, hogy porhanyós és finom" - mondta egy 25 éves vendég, és a többiek is hasonlóan vélekedtek az étterem újításáról.

    A cetburger és a bálnahússal töltött szendvics 300 jenbe (500 forintba) kerül. A minke bálna húsából készült hot dog kicsit drágább: 350 jen (650 forint). Ezt a bálnafajtát a japán kormány által kezdeményezett "Tudományos bálnavadász-program" keretében vadásszák.

    Japán 1986-ban abbahagyta a kereskedelmi célú cetvadászatot, de egy évvel késõbb újrakezdte. A "Tudományos bálnavadász-program" értelmében a veszélyeztetett fajokat nem szabad bántani, de megengedett azoknak a vadászata, amelyekbõl elegendõ számú egyed él a vizekben.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Csirkehús-leves a magas vérnyomás ellen?

    A nátha kezelésére használt otthoni gyógymód, a csirekhús-leves új szerepkört is ölthet magára a gyógyászat terén a magas vérnyomás elleni küzdelemben, jelentették japán tudósok.

    Ai Saiga és munkatársai korábbi tanulmányokat idéztek, melyek arra utalnak, hogy a csirkemell olyan zselatinszerû fehérjét tartalmaz, melynek hatása hasonló az ACE inhibitorokéhoz, a magas vérnyomás fõ gyógyszeréhez. A csirkemellben azonban olyan kis mennyiség található ebbõl a fehérjébõl, hogy nem lehetne gyógyszerkészítésre felhasználni.

  • Védjük szívünket hallal!

    Általánosan elfogadott tény, hogy heti két alkalommal halat eszik, csökken a szívbetegség kockázata. De vajon az ennél több hal fogyasztása tovább csökkentené a kockázatot? A kérdést vizsgálta a japán Cukuba Egyetem kutatócsoportja, abban az országban, ahol a felnõtt lakosság 95 százaléka legalább heti egy alkalommal fogyaszt halat, és az átlagos halfogyasztás mintegy napi 100 g. A kutatók azt állítják, hogy a több halat fogyasztó, középkorú emmbereknél összefüggés van elsõsorban a szívinfarktus kockázatának lényeges csökkenésével.

  • A gyorséttermek rabságában!

    Az Egyesült Államokban csaknem 600 kamaszkorú és nem idõs felnõtt rendszeres megkérdezésével folyik az a vizsgálat, amelyben a kutatók elsõsorban arra kíváncsiak, hogy az ételek összetételének, kalóriatartalmának feltüntetése milyen módon és mértékben befolyásolja az étlapról történõ választást.

    A gyorsétteremláncok mind népszerûbbek világszerte, de sikerüknek csak egyik oka az, hogy igen gyorsan lehet bennük megebédelni vagy vacsorázni. Egy nagy vizsgálatban még tíz további szempontra adtak választ a megkérdezettek; az eredményt a Journal of the American Dietetic Association szakfolyóirat közölte.

  • Ételek, amelyek fejfájást okoznak

    Ahelyett, hogy a legújabb és leggyorsabban ható fájdalomcsillapítókkal tömjük magunkat, a végére is járhatunk annak, hogy mitõl fáj a fejünk. Gyakran egy-egy étel felelõs a problémánkért.

    A fejfájások 60 százaléka, leszámítva a migrént, amiatt alakul ki, hogy túl érzékenyek vagyunk valamilyen élelmiszerben található anyagra. Ez lehet a koffein, az alkohol, a vörösborban, sörben, egyes sajtokban vagy csokoládéban található tiramin, vagy az almában, szederben, kávéban, teában, csokoládéban és a vörösborban található tannin.

  • Mégsem károsak az olajban sült ételek

    Mégsem károsak az egészségre az olajban sült ételek, de csakis akkor, ha olíva- vagy napraforgóolajban készültek - állítják spanyol kutatók 40 ezer fõre kiterjedõ vizsgálatuk alapján.

    A Madridi Egyetem tudósai 11 éven át követték nyomon a 29-69 év közötti alanyok étkezési szokásait és étrendjük hatásait egészségükre. A felmérés kezdetén egyetlen alanynak sem volt szívbetegsége, és a 11 évnyi megfigyelés eredménye szerint nincs összefüggés a szívbetegségek és az "egészséges", telítetlen zsírsavakban gazdag étolajban sült étkek fogyasztása között.

  • Az óegyiptomi papok igen egészségtelenül étkeztek

    Az óegyiptomi isteneknek felajánlott étkek nem a hallhatatlanságot, hanem a korai halált eredményezték - derült ki egy angliai kutatásnak köszönhetõen, amelynek eredményeit a Lancet brit orvosi hetilapban közölték. A szentélyek falán olvasható feliratok legújabb fordításából megtudható, hogy a templomokban napjában háromszor pazar lakomát szolgáltak fel az isteneknek. És hogy az istenek által "meghagyott" étkek ne vesszenek kárba, a takarékos papok hazavitték a "maradékot", hogy családjuk körében fogyasszák el õket - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

  • Ne együnk péksütit, és pelyheket?!

    Túl sok sót rejtenek a péksütemények, gabonapelyhek

    Washington - Ártalmas mennyiségben tartalmaz nátriumot néhány olyan reggeli étel, melyet éppen nem sós ízérõl ismerünk, például az édes péksütemények és a gabonapelyhek - írja az amerikai Consumer Reports címû fogyasztóvédelmi folyóirat.

    A fogyasztóvédelmi csoport elemzése 37 élelmiszerre terjedt ki.

  • Fogyasszunk sok hagymát, hogy megelőzzük a betegségeket

    Fogyasszunk sok hagymát, hogy megelőzzük a betegségeketA magyar konyha egyik fontos alapanyaga a hagyma, legyen szó vöröshagymáról, póréról, lilahagymáról, fokhagymáról és sorolhatnánk még a különböző hagymaféléket. Ízletessé teszik az ételt, bár éppen emiatt a markáns íz miatt sokan nem kedvelik. A hűvös időszakban mégis érdemes megbarátkozni velük és gyakran használni a konyhában, hiszen sokat segíthetnek a megfázásos betegségek elkerülésében. A hagymafélék - bár kellemetlen leheletet adnak - a megfázásos időszak csodafegyverei lehetnek az alternatív gyógyászatban.

  • Milyen az ideális fagylaltárus, lángosos és büfés?

    Fertõzõ betegségeket kaphatunk a bódékban gyártott kajáktól?

    Akadnak olyan országok, ahol veszélyes utcán át árusított ételt enni.

    Bár Magyarország nem tartozik ezek közé, mégis érdemes tisztában lenni azzal, hol szabad lángost venni, elcsábulni néhány gombóc fagylaltra vagy egy jó, fûszeres gyrosra - derül ki a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) hírlevelébõl.

  • Gyömbérteával az elhízás ellen is harcolhatunk!

    Gyömbérteával az elhízás ellen is harcolhatunk!A csípős gyömbér nem csupán megfázás ellen jó, akkor is segít, ha fogyni akarsz. A gyömbért legtöbben úgy ismerik, mint a hányinger és rosszullét természetes ellenszerét. A latinul Zingiber officinale elnevezésű növény hatása azonban ennél jóval szélesebb körű. A benne található illóolajok és csípős vegyületek serkentik a vérkeringést és az emésztést, fokozzák a gyomornedvek kiválasztását. Ezen kívül megfázás ellen is sikerrel alkalmazhatod. A gyömbér tea (mint minden más gyógyhatású tea) elkészítési módja sem lényegtelen!

  • A mandula fogyasztásával sok betegség kialakulását megelőzhetjük

    A mandula fogyasztásával sok betegség kialakulását megelőzhetjükA mandulai magjai az egészséghez elengedhetetlen alapvető tápanyagokat tartalmaznak. A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd. Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a „rossz" koleszterin szintjét.

  • Rengeteg, a szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaz a méz

    Rengeteg, a szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaz a mézA méz igazi kincsestár különleges tápanyagokat tartalmaz, rengeteg dolgot orvosol, és még a szépségápolásban is hasznát vehetjük. A tömény méz olyan csodálatos természetes antibiotikum, melyben nem képesek az élesztőgombák és a mikroorganizmusok sem elszaporodni, így a méz nem romlik meg. Méz az egyik legjobb táplálék a világon, mert nem csupán egészséges, hanem akár gyógyhatású is lehet, amellett, hogy nagyon jó ízű. Összetevői a bőrt puhítják, az immunrendszert erősítik, a nyálkahártyát fertőtlenítik.

  • Megfázás ellen curry?

    Ha legközelebb megfázással küzd, felejtse el a paracetamolokat és keressen inkább egy kis curryt a konyhában! Vezetõ táplálkozás-szakértõk állítják, hogy a fenõ grék, vagy más néven görögszéna, ami gyakori összetevõje az indiai konyhának, nemcsak enyhíti a megfázás tüneteit, de megelõzésre is szolgál.

    A kísérlet során egy három hónapos téli idõszakban húsz önkéntes – közülük tízen a megfázás tüneteivel, tízen egészségesen – hetente kétszer fél teáskanálnyi görögszéna-magot fogyasztott.

  • Nem szívvédõ a zöld tea

    Eddig mást hittünk...

    Budapest - A zöld tea legfontosabb hatóanyagai nem javították a koszorúér-betegség kockázati tényezõit, de ez semmit nem von le a teázás élvezeti értékébõl. A fontos kérdéssel foglalkozó nemzetközi vizsgálat eredményeit a Journal of Nutrition közölte.

    A teakedvelõk körében általánosan elterjedt nézet, hogy kiváltképp a zöld teában lévõ alkotórészek, a polifenolok erélyes antioxidánsok és ezért csökkentik a koszorúér-betegség kockázatát.

  • A szervezet méregtelenítése articsókával

    Gyógyteákkal, vény nélkül kapható készítményekkel segíthetjük májunk mûködését, serkenthetjük regenerálódását, drasztikus "méregtelenítõ" kúrákba azonban ne kezdjünk. A máj az emberi test legnagyobb belsõ szerve, több száz feladata van, melyekben fontos, vagy egyedüli szerepet játszik. Részt vesz többek között az anyagcserében, az ásványianyag- és vitaminellátásban, úgynevezett "elõvitaminokból" vitaminokat állít elõ és vitaminokat tárol. A szervezetben található koleszterinmennyiségnek hozzávetõlegesen a felét a máj állítja elõ.

  • A csokoládé története

    Az elsõ kakaóültetvényeket Közép- és Dél-Amerika forró dzsungeljeiben gondozhatta emberi kéz az azték és maja civilizációk fénykorában.

    A kakaófa egy 10-15 méter magas trópusi fa, termése 20-30 cm hosszú és ez tartalmazza azt a kakaómagot, melybõl kakaóport és kakaóvajat gyártunk. A dél-amerikai bennszülöttek viszont mámorító hatású italokat készítettek. A kakaóitalt fõként ünnepeiken és szertartásaik alkalmával itták. Varázslatos, gyógyítóhatást tulajdonítottak neki. Ezért a fa termését nagy becsben tartották és csereeszközként pénz helyett is használták.

  • Minden évszakban kapható vitaminunk: a sárgarépa

    A sárgarépát gyermekkorunkba úgy etették meg velünk, mint elengedhetetlen hozzávaló a fütyüléselsajátításának.

    Aztán kamaszkorunkban hogy csak így nem lesznek lyukasak a fogaink, vagy hogy éles látásunk lesz tõle, mint a sasnak.

    Ha ezek enyhe túlzások is, a sárgarépa mindenképpen az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik, ráadásul egyik nagy elõnye, hogy minden évszakban kapható. Valamint diétához is kiválóan alkalmazható.

  • Nem mindegy, hogy mit eszünk edzés után

    A rendszeres mozgás karbantartja a testünket és a lelkünket. A mozgás fontos az egészséges élet megõrzéséért, de a legjobb hatást csak akkor érhetjük el, ha a magunkhoz vett táplálék is a legmegfelelõbb számunkra.

    A szakemberek tanácsai szerint nem az a legfontosabb, hogy állandó és rendszeres edzést végezzünk, hanem szervezetünk szempontjából lényegesebb az edzésmunka elvégzése után elfogyasztott étel. Ugyanis az anyagcserénk egy fizikai terhelés után alapvetõen más jellemzõket mutat, attól függõen, hogy milyen ételeket eszünk.

  • Ehetõ rovarokat tenyésztenek a tudósok Costa Ricán

    Nincs már messze a nap, amikor fokhagymás szöcskét vagy nyársra húzott bogárlárvákat szolgálnak fel a Costa Rica-i éttermek, miután helyi tudósok emberi fogyasztásra alkalmas rovarok tenyésztésébe fogtak. Manuel Zumbado rovartudóst az inspirálta az alternatív élelemforrásokkal kapcsolatos a kutatásokra, hogy Afrikában már nagy múltja van az étrend rovarokkal való kiegészítésének. Az esõerdõkkel borított Costa Rica pedig annyiféle - köztük rengeteg fajilag még be sem sorolt - rovarféle otthonául szolgál, hogy keresve sem lehetett volna jobb helyszínt találni egy ilyen kísérlethez.

  • Egyre kevesebb káposztát eszünk, pedig számos jótékony hatással bír

    Egyre kevesebb káposztát eszünk, pedig számos jótékony hatással bírMindannyian tapasztalhatjuk, hogy egyre nagyobb hangsúly van az egészséges táplálkozáson. Ami régen teljesen természetes volt, az úgy tűnik ma már csak erőteljes tudatosítással lehet megőrizni. Ezért aztán olyan hétköznapi, régen alapvető zöldségfélékre kell felhívni a figyelmet, mint a káposzta, mely egyre kevésbé kap helyet az étrendünkben. A káposzta sem egy csoda elixír, de ez az egyszerű, könnyen beszerezhető zöldségféle számos jótékony hatással bír, melyektől kár lenne megfosztani szervezetünket.

loading...