2024.03.29. - Auguszta

Naspolya, az õsi gyógyító

Naspolya, az õsi gyógyító
Nevének eredete kétséges, a latin mespila szó elolaszosodott nespula változatából származhat. Népies elnevezése lasponya, és a miszpolya.

A naspolya Közép-Ázsiából, a Kaukázus déli lejtõirõl származó növény, a Fekete-tenger vidékén vadon is terem. Magyarországra valószínûleg olasz közvetítéssel került. Gyümölcse miatt, de díszfaként is termesztik. Érésének idején más hazai gyümölcs már ritkán található. A naspolya gyümölcse utóérõ, vagyis a fáról leszedve frissen nem fogyasztható.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ha a fáján hagyják, hogy egyszer vagy kétszer megcsípje a dér, akkor édesebb lesz. Elõbb leszedve meglágyul, és akkor nyersen meg lehet enni.

A naspolya felhasználása:

Mint gyümölcs, lekvárt lehet fõzni belõle.

Gyümölcsének magas pektin tartalma miatt zselé fõzhetõ belõle.

Szívós fája a faszobrászati, és a faipari célokra alkalmas.

Levele és kérge nagy mennyiségû csersav tartalma miatt régebben cserzésre használták.

A népi gyógyászatban kérgének fõzetét vérzések csillapítására alkalmazták.

Magvainak fõzete vesekõ elhajtásra alkalmas.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!