A naspolya Közép-Ázsiából, a Kaukázus déli lejtõirõl származó növény, a Fekete-tenger vidékén vadon is terem. Magyarországra valószínûleg olasz közvetítéssel került. Gyümölcse miatt, de díszfaként is termesztik. Érésének idején más hazai gyümölcs már ritkán található. A naspolya gyümölcse utóérõ, vagyis a fáról leszedve frissen nem fogyasztható.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A naspolya felhasználása:
Mint gyümölcs, lekvárt lehet fõzni belõle.
Gyümölcsének magas pektin tartalma miatt zselé fõzhetõ belõle.
Szívós fája a faszobrászati, és a faipari célokra alkalmas.
Levele és kérge nagy mennyiségû csersav tartalma miatt régebben cserzésre használták.
A népi gyógyászatban kérgének fõzetét vérzések csillapítására alkalmazták.
Magvainak fõzete vesekõ elhajtásra alkalmas.