A hajdina - vagy más néven pohánka - a folyondárfélék családjába tartozó növény, melynek szilikát tartalmú magvait fogyasztjuk. Valószínûleg Kínából származik, hûvösebb, fõként hegyvidéki tájakon nagy mennyiségben termesztették régebben, magvának lisztes tartalma miatt. A közelmúltban termesztése jelentõsen csökkent, fogyasztása szinte a nullára esett. Pedig értékes, sokféleképpen fogyasztható növény. Táplálkozástani értékét jellegzetes íze mellett különösen magas ásványi anyag tartalma adja. Vasat, káliumot, lecitint, riboflavint, tiamint tartalmaz.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Magját fogyaszthatjuk nyersen vagy pörkölve, egészben, lisztté és darává õrölve is. Lisztjébõl készíthetünk palacsintát, süteményeket, péksüteményt, használhatjuk sûrítésekhez, fõzhetünk hajdina levest. Õrleményébõl készíthetünk hajdinakását, az egész magból, hajdina lepényt, ropogóst, gombócot. A hajdinából ízletes ételeket készíthetünk izsóppal, bazsalikommal, majoránnával fûszerezve, juharsziruppal, mézzel, aszalt gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel ízesítve.
A hajdinát meleg vízben mossuk meg és a további felhasználástól függõen vagy szárítsuk meg, vagy vízben áztassuk 10-15- percig. Így lerövidíthetjük a fõzési idõt.