2024.03.29. - Auguszta

Tudta-e, hogy...

Tudta-e, hogy...
a paradicsomban és a görögdinnyében található likopin hatékonyan csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulását és azt, hogy hogy minden egyes zöldség és gyümölcs sok száz egészségvédõ anyagot tartalmaz, míg a táplálkozás-kiegészítõ tabletták alig néhányat vagy azt, hogy a természetes eredetû (zöldségekben és gyümölcsökben fellelhetõ) antioxidansok un. szinergista kapcsolatban állnak egymással: együttes egészségvédõ hatásuk sokkal nagyobb, mint az egyes anyagok külön-külön megnyilvánuló védõhatásának összege, azaz jelentõs mértékben fokozzák egymás hatását?
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

- az egészséges táplálkozással jellemezhetõ mediterrán országokban a szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedésekbõl származó halálozás fele-harmada a többi országban tapasztalható értékeknek?

- hogy a növényi sejtek a flavonoidokat ugyanazon kedvezõtlen környezeti hatásokkal szembeni védekezés céljából állítják elõ, amelyek minket is sújtanak, de a mi sejtjeink ezeket az anyagokat nem képesek elõállítani?

- a paradicsomban és a görögdinnyében található likopin hatékonyan csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulását?

- a piros és bíbor színû zöldségek, gyümölcsök (pl. paradicsom, szilva, meggy) egészségmegõrzõ érteke annál jelentõsebb, minél intenzívebb a színük?

- egyetlen maréknyi meggy rendszeres fogyasztásával biztosítható a nyugodt alvás?

- hogy az amerikai kutatók szerint a Magyarországról származó meggyfajták egészségvédõ hatása kiemelkedõ?

- hogy a bogyósgyümölcsök (szamóca, málna, ribiszke, különösen a feketeribiszke) polifenoltartalma kimagasló, ezért számos kutató szerint jelentõs szerepük lehet a betegség-megelõzés terén?

Hegedûs Attila egyetemi adjunktus, táplálkozástudomány
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!