Legújabb vizsgálatukban azt nézték, hogy az egészségtelen ételek milyen módon és mértékben befolyásolják az ereken belül induló gyulladásos folyamatot jelzõ változásokat.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Egészséges felnõtt önkénteseket toboroztak vizsgálathoz. Mindegyik vizsgálati csoportban tíz résztvevõ volt. Valamennyien elfogyasztották ugyanazt a 900 kilokalóriának megfelelõ, sok telített zsírt és szénhidrátot tartalmazó ételt. Volt ebben reszelt burgonyából készült röszti, benne kolbásszal, de tojás és tészta is. A vizsgálati alanyok egyik alkalommal ehhez vizet ittak, másik étkezéshez 300 kilokalóriányi cukros vizet, harmadik esetben pedig ugyancsak 300 kilokalóriának megfelelõ narancslét - ez általában három pohár narancslé volt.
Az egészséges felnõttektõl a lakoma elõtt egy órával, illetve öt órával késõbb vettek vért különbözõ laboratóriumi vizsgálatokra.
Jelentõs mennyiségben megjelentek az érelmeszesedéses gyulladás folyamatára jellemzõ molekulák azoknak a vérében, akik vizet vagy cukros vizet ittak a zsíros és sok szénhidrátot tartalmazó ennivalóhoz. Ezzel szemben a három pohárnyi narancslé megivása teljes mértékben kivédte a kóros laboratóriumi változásokat a nehéz koszt megevése után. Azoknak a kóros, sokmagvú sejteknek a megjelenése is elmaradt, melyek a zsíros, cukros étel hatására a vérben megjelentek. A kutatók szerint a narancslé ereket védõ hatása a friss gyümölcsökben lévõ flavonoidoknak köszönhetõ.