2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Narancslé - A multi gyógyító

Narancslé - A multi gyógyító
Az érelmeszesedés különös, lassú gyulladásos folyamat, mely a verõerek belsõ falán indul és nagy, egyéni különbségekkel halad elõre. Ma már az egész világon ennek következményei, az infarktus vagy az agyi érkatasztrófa foglalják el a halálozási statisztika elsõ helyét.

Legújabb vizsgálatukban azt nézték, hogy az egészségtelen ételek milyen módon és mértékben befolyásolják az ereken belül induló gyulladásos folyamatot jelzõ változásokat.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Érthetõ, hogy azzal is foglalkoztak: van-e valami egyszerû, egészséges beavatkozás, mely megakadályozza ezt a kóros folyamatot. Nem valami vadonatúj gyógyszert választottak erre a célra, hanem igen egyszerû italt: a vizsgálati alanyok narancslevet kaptak az erõsen zsíros és sok szénhidrátot tartalmazó ételhez.

Egészséges felnõtt önkénteseket toboroztak vizsgálathoz. Mindegyik vizsgálati csoportban tíz résztvevõ volt. Valamennyien elfogyasztották ugyanazt a 900 kilokalóriának megfelelõ, sok telített zsírt és szénhidrátot tartalmazó ételt. Volt ebben reszelt burgonyából készült röszti, benne kolbásszal, de tojás és tészta is. A vizsgálati alanyok egyik alkalommal ehhez vizet ittak, másik étkezéshez 300 kilokalóriányi cukros vizet, harmadik esetben pedig ugyancsak 300 kilokalóriának megfelelõ narancslét - ez általában három pohár narancslé volt.

Az egészséges felnõttektõl a lakoma elõtt egy órával, illetve öt órával késõbb vettek vért különbözõ laboratóriumi vizsgálatokra.

Jelentõs mennyiségben megjelentek az érelmeszesedéses gyulladás folyamatára jellemzõ molekulák azoknak a vérében, akik vizet vagy cukros vizet ittak a zsíros és sok szénhidrátot tartalmazó ennivalóhoz. Ezzel szemben a három pohárnyi narancslé megivása teljes mértékben kivédte a kóros laboratóriumi változásokat a nehéz koszt megevése után. Azoknak a kóros, sokmagvú sejteknek a megjelenése is elmaradt, melyek a zsíros, cukros étel hatására a vérben megjelentek. A kutatók szerint a narancslé ereket védõ hatása a friss gyümölcsökben lévõ flavonoidoknak köszönhetõ.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!