2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Fenyegetõ táplálékallergia

Fenyegetõ táplálékallergia
Az allergia, így a táplálékallergia egyre több embert érint világszerte, már lassan népbetegségnek számít, bár sokan nem fordulnak orvoshoz panaszaikkal.

Szerencsére az életet veszélyeztetõ reakciók még nem annyira gyakoriak, de az "enyhe" tünetek is megkeseríthetik az ember életét. Az allergiás reakciók a szervezet immunrendszerének eltúlzott mértékû válaszreakciója. Az allergiás reakciókat bizonyos idegen anyagokkal vagy allergénekkel történõ érintkezés váltja ki. Az allergének többnyire fehérjék vagy fehérjékhez kötõdõ idegen anyagok.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az érintkezés érzékenyíti a szervezet immunrendszerét, ami ez után úgy reagál a normál körülmények között ártalmatlan anyagokra, mintha veszélyes behatolók lennének. Az allergének a behatolási kaputól függõen eltérõ tüneteket váltanak ki. A tápcsatornába jutott allergének nyelvviszketést, gyomorpanaszokat és a légutak nyálkahártyájának duzzanatát válthatják ki. Legsúlyosabb formája az egész szervezetet veszélyeztetõ allergiás sokk. Azonnali kezelés nélkül gyorsan halálos kimenetelû lehet.

Becslések szerint Magyarország lakosságának 10-11%-a szenved szénanátha miatt, táplálékallergia vonatkozásában ez az adat kb 1%.

Az allergiás hajlam öröklõdhet, de az már nagy egyedi változatosságot mutat, hogy kiben milyen tüneteket produkál. A legtöbb ember csak egy vagy két allergiában szenved. Sajnos vannak olyanok is, akik többféle allergiával küszködnek. Tanulmányok szerint, ha mindkét szülõ allergiás, akkor 70% az esély arra, hogy a gyermekük is allergiás lesz. A valószínûség 30%-ra csökken, ha csak az egyik szülõ érintett, ha egyik sem akkor csak 10%. Bár a genetikai tényezõk nagyban növelik a betegség elõfordulását, nem kizárólag örökletes tényezõk befolyásolják.

Ételallergia során a szervezet nagy mennyiségû IgE antitestet termel az egyébként ártalmatlan élelmiszerben elõforduló összetevõ ellen. Számos étel idézhet elõ ételallergiát. Allergiás panaszokat okozhat a tej, tojás, földimogyoró, szója, erdei mogyoró, halak, rákfélék, búza.

A leggyakoribb ételallergiák országonként allergénekhez köthetõk. Magyarországon a leggyakoribb allergének a tehéntejfehérjék, tojásfehérjék, szójafehérje, gabonafélék, földimogyoró, zöldségek közül a zeller, sárgarépa, fûszernövények, csonthéjasok, hüvelyesek, eper, dinnye.

Az élelmiszerallergia kialakulása életkortól független, de lényegesen gyakrabban fordul elõ gyerekek esetén. A legtöbb táplálékallergia csecsemõ-, illetve kisgyermekkorban kezdõdik. Vannak esetek, amikor az allergia idõvel elmúlik, és máskor élethossziglan fennáll. Az elõbbire lehet példa a tej-, a szója- vagy a tojásallergia, míg az utóbbira a földimogyoró, a diófélék vagy a hal és a tengeri állatok. A táplálékallergia kezelési lehetõségei nagyon korlátozottak. Leghatékonyabb és legalapvetõbb természetesen az allergiát kiváltó táplálékok kerülése. Ez azonban nem könnyû, mert táplálékallergia rendkívül kis mennyiségû allergéntõl is kialakulhat.

A súlyos ételallergiában szenvedõknek állandóan figyelniük kell vásárlásnál, körültekintõnek kell lenniük és alaposan figyelni a termékeken lévõ címkéket. Magyarországon már törvény kötelezi a forgalmazókat, hogy tüntessék fel a termék összetevõit. Fel kell tüntetni a címkén, ha a termékben glutént tartalmazó gabonaféle, héjas állat (pl. rák), tojás, hal, földimogyoró, szója, tej és tejtermék, dióféle, zeller, mustár, szezám van, valamint, ha az élelmiszer szennyezõdhetett ezekkel az anyagokkal.

A diéta összeállításánál elõtérbe kerülnek a speciális diétás termékek. Nálunk a Táplálékallergia centrumokban megtalálható ezeknek nagy választéka. Nagy segítség a táplálékallergiásoknak a "kis Zöldfüzet". Ezek a füzetek a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank adja ki minden évben. 9 kiadvány jelenik meg, ezek a tejcukor-, tejfehérje-, glutén-, szója-, tojás-; földimogyoró-, azoszinezékek-, benzoesav és származékai-, kéndioxid és származékaitól mentes termékek listája. A füzetekben szereplõ gyártók egy évig garantálják, hogy a regisztrált termékük az adott allergéntõl mentes.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!