Szerencsére az életet veszélyeztetõ reakciók még nem annyira gyakoriak, de az "enyhe" tünetek is megkeseríthetik az ember életét. Az allergiás reakciók a szervezet immunrendszerének eltúlzott mértékû válaszreakciója. Az allergiás reakciókat bizonyos idegen anyagokkal vagy allergénekkel történõ érintkezés váltja ki. Az allergének többnyire fehérjék vagy fehérjékhez kötõdõ idegen anyagok.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Becslések szerint Magyarország lakosságának 10-11%-a szenved szénanátha miatt, táplálékallergia vonatkozásában ez az adat kb 1%.
Az allergiás hajlam öröklõdhet, de az már nagy egyedi változatosságot mutat, hogy kiben milyen tüneteket produkál. A legtöbb ember csak egy vagy két allergiában szenved. Sajnos vannak olyanok is, akik többféle allergiával küszködnek. Tanulmányok szerint, ha mindkét szülõ allergiás, akkor 70% az esély arra, hogy a gyermekük is allergiás lesz. A valószínûség 30%-ra csökken, ha csak az egyik szülõ érintett, ha egyik sem akkor csak 10%. Bár a genetikai tényezõk nagyban növelik a betegség elõfordulását, nem kizárólag örökletes tényezõk befolyásolják.
Ételallergia során a szervezet nagy mennyiségû IgE antitestet termel az egyébként ártalmatlan élelmiszerben elõforduló összetevõ ellen. Számos étel idézhet elõ ételallergiát. Allergiás panaszokat okozhat a tej, tojás, földimogyoró, szója, erdei mogyoró, halak, rákfélék, búza.
A leggyakoribb ételallergiák országonként allergénekhez köthetõk. Magyarországon a leggyakoribb allergének a tehéntejfehérjék, tojásfehérjék, szójafehérje, gabonafélék, földimogyoró, zöldségek közül a zeller, sárgarépa, fûszernövények, csonthéjasok, hüvelyesek, eper, dinnye.
Az élelmiszerallergia kialakulása életkortól független, de lényegesen gyakrabban fordul elõ gyerekek esetén. A legtöbb táplálékallergia csecsemõ-, illetve kisgyermekkorban kezdõdik. Vannak esetek, amikor az allergia idõvel elmúlik, és máskor élethossziglan fennáll. Az elõbbire lehet példa a tej-, a szója- vagy a tojásallergia, míg az utóbbira a földimogyoró, a diófélék vagy a hal és a tengeri állatok. A táplálékallergia kezelési lehetõségei nagyon korlátozottak. Leghatékonyabb és legalapvetõbb természetesen az allergiát kiváltó táplálékok kerülése. Ez azonban nem könnyû, mert táplálékallergia rendkívül kis mennyiségû allergéntõl is kialakulhat.
A súlyos ételallergiában szenvedõknek állandóan figyelniük kell vásárlásnál, körültekintõnek kell lenniük és alaposan figyelni a termékeken lévõ címkéket. Magyarországon már törvény kötelezi a forgalmazókat, hogy tüntessék fel a termék összetevõit. Fel kell tüntetni a címkén, ha a termékben glutént tartalmazó gabonaféle, héjas állat (pl. rák), tojás, hal, földimogyoró, szója, tej és tejtermék, dióféle, zeller, mustár, szezám van, valamint, ha az élelmiszer szennyezõdhetett ezekkel az anyagokkal.
A diéta összeállításánál elõtérbe kerülnek a speciális diétás termékek. Nálunk a Táplálékallergia centrumokban megtalálható ezeknek nagy választéka. Nagy segítség a táplálékallergiásoknak a "kis Zöldfüzet". Ezek a füzetek a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank adja ki minden évben. 9 kiadvány jelenik meg, ezek a tejcukor-, tejfehérje-, glutén-, szója-, tojás-; földimogyoró-, azoszinezékek-, benzoesav és származékai-, kéndioxid és származékaitól mentes termékek listája. A füzetekben szereplõ gyártók egy évig garantálják, hogy a regisztrált termékük az adott allergéntõl mentes.